Artikel-ID : 00080337 / Laatst gewijzigd : 03-10-2017Afdrukken

Wat is het verschil tussen Dots Per Inch (DPI) en Pixels Per Inch (PPI)?

  De begrippen Dots Per Inch (DPI) en Pixels Per Inch (PPI) worden allebei gebruikt om de resolutie van een beeld te beschrijven. Ze betekenen echter niet hetzelfde en er zijn duidelijke verschillen tussen de twee:

  • DPI verwijst naar het aantal afgedrukte punten op een vierkante inch van een door een printer afgedrukte afbeelding.
  • PPI verwijst naar het aantal pixels op een vierkante inch van een op een computerscherm weergegeven beeld.

  Zowel PPI als DPI zijn eenheden die de uitvoerresolutie van een beeld beschrijven, op een scherm (PPI) of afgedrukt op papier (DPI). Als je de afbeeldingsgrootte (totaal aantal pixels van het digitale beeld) deelt door deze uitvoerresolutie, kun je de grootte van het beeld op het scherm of op papier bepalen.

  Bijvoorbeeld: een beeld met 3000x2000 pixels, afgedrukt met een uitvoerresolutie van 300dpi, zal een afdrukformaat (breedte) van 10 Inch (3000 pixels / 300dpi) hebben

  De verwarring tussen deze twee begrippen kent een aantal oorzaken. Ten eerste, hoewel PPI verwijst naar de resolutie van een digitaal beeld op het scherm, kan het ook de kwaliteit van de uiteindelijke afgedrukte foto beïnvloeden. Ten tweede, sommige professionele afdrukservices vereisen dat foto's een bepaald DPI-niveau hebben voor ze kunnen worden afgedrukt. Wat ze eigenlijk bedoelen is PPI, niet DPI, wat bijdraagt tot de verwarring.

  De term DPI is een methode om de afdrukgrootte van een afbeelding op papier te bepalen met betrekking tot de beeldgrootte, namelijk het totale aantal pixels in horizontale en verticale richting. Hoewel sommige afdruktoepassingen nog steeds DPI gebruiken, hebben nieuwere afdruktoepassingen een instelling waarmee je de precieze grootte (10x15 cm, 20x30 cm of een ander formaat) waarop je een foto wilt afdrukken kunt selecteren. Voor afdruktoepassingen die DPI gebruiken om de afdrukgrootte te bepalen, zal het verhogen van de DPI de afgedrukte afbeelding kleiner maken, terwijl het verlagen van de DPI de afgedrukte afbeelding groter zal maken.

  PPI is de resolutie (pixeldichtheid) van een digitaal beeld op het scherm. Omdat het verwant is aan de beeldgrootte (totaal aantal pixels), draagt het ook bij tot de kwaliteit van een afbeelding. Als een digitale afbeelding te weinig pixels bevat, zal de foto niet veel details hebben en wazig zijn. Digitale afbeeldingen met meer pixels zijn gedetailleerder. Het aantal PPI door een bepaalde grootte op het scherm wordt bepaald door de beeldgrootte van de foto.

  OPMERKINGEN:          

  • De meeste digitale camera's hebben in het menu een instelling voor de beeldgrootte. Gebruik voor de beste fotokwaliteit de hoogste beeldgrootte-instelling die beschikbaar is op de camera wanneer je foto's neemt.
  • Raadpleeg de bij de camera meegeleverde gebruikersinstructies voor meer informatie over de mogelijke beeldgrootte-instellingen.