Fotografietips > Dynamische landschappen vastleggen

  Niveau: Beginner

  LES 3Dynamische landschappen vastleggen

  Foto

  Brandpuntsafstand: 16 mm / F-getal: 11 / sluitertijd: 1/100 sec.

  Als je op reis een indrukwekkend landschap ziet, wil je dat tafereel vereeuwigen in alle pracht en praal die je op dat moment ervaart.
  Voor zulke foto's stel je de camera in op de A-modus en probeer je de onderstaande technieken.

  Opnemen met een kleiner diafragma

  Gebruik ten eerste kleinere diafragma's om landschappen vast te leggen. Als je het diafragma instelt op ongeveer F8, wordt het hele beeld scherp. Let wel: de meest geschikte waarde voor jou is afhankelijk van de omstandigheden en de gebruikte lens.
  Over het algemeen verhoog je het F-getal om scherpe foto's te kunnen maken met een hoog contrast. Als je foto's echter een zachte uitstraling wilt geven, verlaag je het F-getal.

  Deze foto is gemaakt met het diafragma ingesteld op F9.0 en het hele beeld ziet er scherp uit, van de dennenboom op de voorgrond tot de lucht daarachter. Als het F-getal te laag is, lijkt de foto vaak een beetje wazig, aangezien in dat geval alleen de boom of de lucht scherp kan zijn.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 16 mm / F-getal: 9,0 / sluitertijd: 1/30 sec.

  Het hele tafereel vastleggen met een groothoeklens

  Als je een zoomlens gebruikt om landschappen te fotograferen, kun je de hele scène, hoe breed ook, vastleggen met de groothoekfunctie van de lens (met kortere brandpuntsafstanden). Als je opnamen maakt van landschappen met de lucht erbij, wordt de scène krachtiger en krijg je een ruimtelijker gevoel als je een groot deel van de foto met de lucht vult.

  Deze foto is gemaakt met de groothoekfunctie van de zoomlens. Hoewel de oceaan het belangrijkste onderwerp is, wordt de indrukwekkende sfeer benadrukt door een groot deel van de foto te vullen met de lucht en wolken, in plaats van dat de foto alleen uit oceaan bestaat.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 16 mm / F-getal: 11 / sluitertijd: 1/800 sec.

  De scherpte en levendigheid van een foto verbeteren

  Als je het landschap of de wolken scherper en levendiger wilt maken, kun je de instellingen voor Creative Style (Creatieve stijl)/Creative Look (Creat. Uitstraling) gebruiken. Door de instelling [Landscape] (Landschap) te gebruiken, zullen het contrast en de verzadiging worden verbeterd en zal de foto meer diepte krijgen. Als je extra contrast in kleuren of schaduwen wilt voor een dramatisch effect, pas je de verzadiging en het contrast aan bij de opties. Elke parameter kan nauwkeurig worden afgesteld met ± 3 stappen.

  Foto

  [1] Creative Style: Standard
  (Creatieve stijl: Standaard)
  [2] Creative Style: Landscape (Creatieve stijl: Landschap)
  Saturation (Verzadiging): +2 Contrast: +2

  Deze foto's zijn gemaakt met verschillende instellingen voor Creative Style (Creatieve stijl)/Creative Look (Creat. Uitstraling). Foto [1] is gemaakt in [Standard] (Standaard). Foto [ 2] is gemaakt in [Landscape] (Landschap), met de 'Saturation' (Verzadiging) en het 'Contrast' aangepast in de opties. Hierdoor zien de lucht en gekleurde bladeren er levendiger en krachtiger uit.
  Voorkom echter een te hoog contrast en te veel verzadiging. Dit kan namelijk resulteren in foto's die door de kleurverzadiging op een schilderij lijken.

  Groothoeklenzen proberen

  Voor dynamische foto's met een grotere beeldhoek bevelen wij het gebruik van groothoeklenzen aan.
  Groothoeklenzen hebben een groter bereik dan het menselijk oog. Hierdoor kun je unieke beelden vastleggen van het dagelijks leven, op straat, en zelfs van landschappen.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 12 mm / F-getal: 16 / sluitertijd: 1/5 sec.

  SEL1224G

  Deze compacte ultragroothoekzoomlens van 12–24 mm heeft de kortste brandpuntsafstanden van alle full-frame lenzen met E-bevestiging en biedt bij elk diafragma een schitterende G Lens-resolutie van hoek tot hoek. De lens is een uitstekende keus voor dynamische landschaps- en architectuurfotografie. Dankzij uitstekende mobiliteit en stille, snelle, precieze autofocus geschikt voor zowel foto's als films.

  Foto

  F-getal: 8 / sluitertijd: 1/100 sec.

  SEL1635Z

  Deze full-frame ZEISS Vario-Tessar-zoomlens van 16–35 mm met E-bevestiging biedt uitstekende prestaties, maar is toch compact en lichtgewicht. Dankzij het veelzijdige zoombereik en de ingebouwde optische beeldstabilisatie is deze lens een geweldige keus voor portretten, scènes binnenshuis, groepsfoto's, landschappen en nog veel meer — zeker in combinatie met een full-frame α7-model. De juiste belichting en scherptediepte vinden is kinderspel met het constante diafragma van maximaal F4.

  Lenzen met vaste brandpuntsafstand gebruiken

  Foto

  Brandpuntsafstand: 35 mm / F-getal: 8 / sluitertijd: 1/400 sec.

  SEL35F18F

  Deze compacte lichtgewicht prime-lens van 35 mm voor full-frame camera's levert zelfs bij een maximaal diafragma van F1.8 geweldige beeldkwaliteit en is daarom een breed inzetbare keuze voor alles van voorwerpen op tafel tot vergezichten. De lens is geschikt voor video's en foto's door de snelle, precieze en stille AF en betrouwbare AF-tracking.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 24 mm / F-getal: 11 / sluitertijd: 1/250 sec.

  SEL24F18Z

  Deze eersteklas 24-mm prime-lens (35 mm full-frame equivalent) beschikt over een groot maximaal diafragma van F1.8 en geeft uitstekende scherpte en contrast in het hele frame plus prachtige bokeh in onscherpe gebieden. De maximale vergroting is 0,25x voor dramatische 1:4 close-ups. Een interne schijfmotor zorgt voor een vloeiende, stille autofocus die filmmakers zullen waarderen.