Fotografietips > Foto's van bloemen een zachte uitstraling geven

  Niveau: Beginner

  LES 2 Foto's van bloemen een zachte uitstraling geven

  Brandpuntsafstand: 100 mm / F-getal: 2,8 / sluitertijd: 1/400 sec.

  Als je bloemenfoto's een rustig gevoel en een zachte touch wilt geven, zijn de achtergronden en de mate van onscherpte van belang.
  Als je het scherptediepteverloop wilt verhogen, stel je de camera in op de A-modus en open je het diafragma zo ver mogelijk.

  Achtergrondvervaging creëren

  Om de zachtheid en prachtige kleuren van bloemen vast te leggen, is de weergave van de achtergrond belangrijk. Volg de instructies bij Factoren van onscherpteop, kom dicht bij het onderwerp en gebruik de telezoomfunctie van de lens (met langere brandpuntsafstanden). Dit eenvoudige proces vergroot de mate van onscherpte en accentueert de bloemen, waardoor je foto's kunt maken die anders zijn dan normaal.

  [1] Brandpuntsafstand: 55 mm [2] Brandpuntsafstand: 210 mm

  De bovenstaande foto's zijn gemaakt met verschillende brandpuntsafstanden: 55 mm voor [1] en 210 mm voor [2]. Je kunt zien dat de opname met de langere brandpuntsafstand zorgt voor een betere achtergrondvervaging en de levendigheid van de bloem benadrukt. Als je een telelens hebt, kun je deze gebruiken om achtergronden effectiever weer te geven.
  Foto [2] is bovendien creatiever met de achtergrondkleuren. Omdat de hele achtergrond bestaat uit de groene kleuren die contrasteren met rood, wordt de levendigheid van de bloem versterkt.
  Probeer opnamen te maken vanuit verschillende hoeken met verschillende achtergronden en vind je favoriete opname.

  De helderheid aanpassen

  Als je het beeld iets helderder maakt, wordt de zachtheid van de bloemen versterkt. In het onderstaande voorbeeld is foto [1] gemaakt met belichting die automatisch is aangepast door de camera. Omdat de achtergrond helder is, worden de bloemen relatief donker weergegeven. Deze foto laat de kleur en vorm van de bloemen zien, maar het roze ziet er een beetje dof uit. Foto [2] is iets helderder dankzij de belichtingscompensatie en heeft een zachtere uitstraling.

  [1] Belichtingscompensatie: 0 [2] Belichtingscompensatie: +1,3

  Ben je thuis of op een andere plek waar je de hoek van het licht kunt regelen? Probeer de bloemen dan zo neer te zetten dat ze door tegenlicht kunnen worden verlicht. Gebruik indien mogelijk licht dat door een gordijn komt in plaats van direct zonlicht, of maak opnamen op een bewolkte dag. Dit zijn de beste opnameomstandigheden voor het creëren van sfeerbelichting.

  Macrolenzen uitproberen

  Als je bloemen of kleine voorwerpen fotografeert, kun je het onderwerp dichterbij halen en de close-updetails fotograferen. Een lens heeft echter een minimale scherpstelafstand die bepaalt hoe dicht je bij het onderwerp kunt komen. ‘Macrolenzen’ zijn speciale lenzen voor dergelijke opnamen, waardoor je heel dicht bij het onderwerp kunt komen en close-ups kunt maken.

  F-getal: 5,6 / sluitertijd: 1/15 sec.

  SEL90M28G

  De eerste macrolens voor medium telefoto's met E-bevestiging en ingebouwde beeldstabilisatie biedt voortreffelijke G Lens-beeldkwaliteit: een verbluffende resolutie bij een vergroting tot 1:1, plus prachtige achtergrond-bokeh wanneer dat nodig is, zelfs bij opnamen zonder statief. Een mechanisme voor zwevende scherpstelling zorgt consistent voor superieure optische prestaties bij alle scherpstelafstanden.

  Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 2,8 / sluitertijd: 1/640 sec.

  SEL50M28

  Deze veelzijdige 'normale' macro-prime-lens van 50 mm voor full-frame sensors is ideaal voor dagelijkse fotografie en het vastleggen van indrukwekkende 1:1-macrobeelden. Maak opnamen tot wel 16 cm vanaf het onderwerp. Bovendien kun je dankzij de normale beeldhoek ook elementen in de achtergrond vastleggen, voor meer creatieve vrijheid. De knoppen en bediening zijn geoptimaliseerd voor eenvoudige en efficiënte close-upfotografie.

  Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 3.5 / sluitertijd: 1/500 sec.

  SEL30M35

  Deze lens biedt veelzijdige, hoogwaardige macrofuncties in een compacte, lichtgewicht behuizing. Het is een echte 1:1-macrolens met een minimale werkafstand van 2,4 cm waarmee kleine onderwerpen en details met een uitstekende resolutie en in hoog contrast kunnen worden weergegeven.