Tips voor fotograferen > Voedsel smakelijk fotograferen

    Niveau: Beginner

    LES 4 Voedsel smakelijk fotograferen

    Brandpuntsafstand: 46 mm / F-getal: 5,6 / sluitertijd: 1/100 s / belichtingscompensatie: +1

    Bij het maken van foto's van gerechten of desserts, wil je graag dat je foto's zelfs de smaak van het onderwerp overbrengen.
    Als je dit soort foto's wilt maken, moet je rekening houden met kleur en helderheid, zodat je het smakelijke uiterlijk van het voedsel kunt vastleggen zoals het er daadwerkelijk uitziet.
    Stel eerst de camera in op de P-modus en probeer de volgende technieken.

    De kleuren naar wens reproduceren

    Voor smakelijke foto's van gerechten en desserts zijn kleur en helderheid cruciaal.
    Pas eerst de kleur aan met de witbalans. Witbalans is de functie waarmee je het standaard 'wit' kunt aanpassen, maar je kunt deze functie ook gebruiken als een kleurenfilter in digitale camera's. Maak eerst foto's met de automatische witbalans [AWB] om te zien of het resultaat naar verwachting is. Probeer vervolgens indien nodig [Daglicht] of [Bewolkt]. Als je de gewenste kleur nog niet hebt gevonden, gebruik je de afstemmingsfunctie voor de witbalans.
    Over het algemeen staan gerechten smakelijker op de foto met een iets warmere kleur (rode tint).

    Deze foto's zijn gemaakt met verschillende witbalansinstellingen. Foto [1], gemaakt met [AWB], ziet er witter uit dan het werkelijke beeld vanwege de lichtbron in het restaurant. Foto [2] is gemaakt met [Daglicht]. De warmere kleur geeft de foto een heerlijke afwerking.

    [1] Witbalans: AWB [2] Witbalans: Daglicht

    Rekening houden met de hoek van het licht

    De hoek van het licht en helderheid zijn ook belangrijk. Gerechten zien er nog lekkerder uit als ze worden gefotografeerd met tegenlicht. Wanneer je gerechten fotografeert met frontaal licht, worden de vorm en kleur van het eten duidelijk weergegeven. Omdat het licht geen schaduw op het onderwerp werpt en er ook niet doorheen schijnt, mist de foto diepte en ziet die er plat uit.

    Foto [1] is gemaakt met frontaal licht. De vorm van het brood en het fruit is duidelijk te zien, maar het beeld ziet er plat uit, zoals een pasfoto. Met een directe flits heb je ook frontaal licht en krijg je een vergelijkbare foto.
    Foto [2] is gemaakt met tegenlicht. Bij schaduwen wordt het brood met diepte weergegeven. Bovendien ziet het fruit en de drank er sappiger uit, dankzij het licht dat er doorheen schijnt. Door gewoon de hoek van het licht te veranderen zorg je voor een groot verschil in de afwerking.

    [1] Met frontaal licht [2] Met tegenlicht

    Als je echter opnamen maakt met tegenlicht, kan het onderwerp er vanwege de heldere achtergrond donkerder uitzien dan verwacht. Als dit gebeurt, gebruik je de functie voor belichtingscompensatie. Als het voedsel donker lijkt, stel je de belichting in op de +-kant om het helderder te maken. Hierbij wil je de belichting aanpassen aan de helderheid van het voedsel zelf; het is niet erg als de achtergrond een beetje witter wordt.

    In foto [3] is het voedsel donker vanwege het sterke licht dat in de lens valt.
    Foto [4] is gemaakt door de belichtingscompensatie toe te passen op de foto aan de linkerkant. Door de belichting aan te passen op basis van het eten, om het zo helderder te maken, ziet het er nu nog lekkerder uit.

    [3] Belichtingscompensatie: 0 [4] Belichtingscompensatie: +1

    De compositie wijzigen

    Als je een heel gerecht probeert te fotograferen, is het resultaat vaak een oninteressante documentairefoto. Door meer aandacht te besteden aan de compositie, kun je de uitstraling van de foto verbeteren.
    In de onderstaande foto's fotografeerde [1] het volledige gerecht vanuit de positie van de ogen van de fotograaf. Je kunt de inhoud van het gerecht zien, maar de foto ziet er plat en doelloos uit. Ook geven de omringende gerechten en het bestek in het frame het geheel een rommelige indruk.

    Om dit te verbeteren, werd [2] gemaakt door zo dicht mogelijk bij het gerecht te komen. De schotel werd van zo dichtbij vastgelegd dat deze gedeeltelijk buiten het kader viel. Deze foto biedt een groter gevoel van aanwezigheid en brengt de delicatesse van het gerecht beter over. De achtergrond is ook beter georganiseerd.
    Het wordt ook aanbevolen om opnamen te maken in verticale of diagonale richting (met de camera gekanteld), omdat dit effectief is bij het overbrengen van diepte.

    [1] [2]

    Lenzen met vaste brandpuntsafstand gebruiken

    Lenzen met een vaste brandpuntsafstand zijn handig voor het maken van foto's met eten, omdat ze een prachtige achtergrondvervaging kunnen creëren. Omdat lenzen met een vaste brandpuntsafstand een grote hoeveelheid licht in de camera laten schijnen, zijn ze ook geschikt voor binnenopnamen bij weinig licht.

    Brandpuntsafstand: 35 mm / F-getal: 1.8 / sluitertijd: 1/80 sec.

    SEL35F18F

    Deze compacte lichtgewicht prime-lens van 35 mm voor full-frame camera's levert zelfs bij een maximaal diafragma van F1.8 geweldige beeldkwaliteit en is daarom een breed inzetbare keuze voor alles van voorwerpen op tafel tot vergezichten. De lens is geschikt voor video's en foto's door de snelle, precieze en stille AF en betrouwbare AF-tracking.

    Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 1.8 / sluitertijd: 1/100 sec.

    SEL50F18F

    Een prime-lens met groot diafragma van 50 mm is onmisbaar voor de serieuze fotograaf met full-frame camera, en dit is een uitstekende, betaalbare keuze. Het moderne optische ontwerp levert hoge beeldkwaliteit op en het grote F1.8-diafragma creëert schitterende bokeh op de achtergrond. De kwaliteit is bij camera's met E-bevestiging en APS-C-indeling niet minder hoog dankzij een brandpuntsafstand van ongeveer 75 mm.