Fotografietips > De aandoenlijke uitdrukkingen van huisdieren vastleggen

  Niveau: Beginner

  LES 5 De aandoenlijke uitdrukkingen van huisdieren vastleggen

  Brandpuntsafstand: 144 mm / F-getal: 5,6 / sluitertijd: 1/13 s

  Wanneer je huisdieren fotografeert, is een vertrouwensrelatie met hen het allerbelangrijkste. Als je de camera gewoon op je huisdieren richt, zijn ze mogelijk te schuw. Laat je huisdieren eerst langzaam aan de camera wennen in een ontspannen omgeving, bijvoorbeeld in huis.
  Begin met de P-modus, zodat je kunt fotograferen met instellingen die automatisch door de camera zijn geselecteerd.

  Brandpuntsafstand: 120 mm / F-getal: 4,0 / sluitertijd: 1/100 s

  Maak thuis een ontspannen foto van je huisdieren, zoals alleen jij ze ziet. Probeer niet alleen levendige foto's van je huisdieren te maken, maar probeer ook zoveel mogelijk foto's te maken en verschillende uitdrukkingen vast te leggen.

  Foto's maken op ooghoogte van huisdieren

  Ga eerst omlaag en maak opnamen op ooghoogte van huisdieren. Als we foto's maken vanaf het niveau van het menselijke oog (zoals we vaak doen), wordt de camera omlaag gericht. Het resultaat is dat de grond of de vloer de achtergrond is, en het scherptediepteverloop moeilijk is. Door opnamen te maken vanaf de ooghoogte van je huisdier, kun je de wereld vastleggen door de ogen van je huisdier, en je favoriete grappige uitdrukkingen vanuit verschillende richtingen en hoeken vastleggen.
  Gebruik de kantelfunctie van de monitor aan de achterkant van de camera om foto's te maken vanaf de ooghoogte van je huisdier. (*)

  Je kunt de omgeving van de ooghoogte van je huisdier nu eenvoudig zien door vanaf de bovenkant op de monitor te kijken.
  (*) De beschikbare kantelhoek en vorm van de monitor verschilt per cameramodel. Raadpleeg de instructiehandleiding of handleiding van je camera voor meer informatie.

  Brandpuntsafstand: 24 mm / F-getal: 2,0 / sluitertijd: 1/40 s

  De beste fotomomenten zijn niet alleen wanneer je huisdier de camera inkijkt, maar ook wanneer je huisdier enthousiast is over eten of speelgoed. Zo kun je interessante scènes vastleggen die anders zijn dan normaal. Probeer je familie of vrienden te fotograferen die met je huisdieren spelen.

  Brandpuntsafstand: 120 mm / F-getal: 4,0 / sluitertijd: 1/160 s

  Deze foto is van de uitdrukking van een kat die naar het bovenstaande eten staart. Opnamen maken vanaf een laag punt, bijna op de vloer, creëert een andere uitstraling dan een standaardfoto recht van voren. Doordat de fotograaf een beetje van de kat af bewoog en de foto nam met de telefotofunctie van de zoomlens (met langere brandpuntsafstanden), is de achtergrond onscherp geworden, waardoor de uitdrukking van de kat nog beter naar voren komt. Als je dichtbij komt en opnamen maakt met de groothoekfunctie (met kortere brandpuntsafstanden), wordt het frame volledig gevuld met het lichaam van je huisdier en zal de foto er dynamischer en krachtiger uitzien.

  Zorg ervoor dat het onderwerp minder onscherp wordt

  Wanneer huisdieren bewegen, kan er ruis ontstaan door de beweging van het onderwerp (onscherpe foto's). Gebruik de S-modus als dit gebeurt.
  Als je in de S-modus kortere sluitertijden selecteert, is het onderwerp minder snel onscherp. Hoewel de aanbevolen sluitertijden variëren afhankelijk van de omgeving en de beweging van je huisdier, is het vaak het beste om met 1/250 sec. of sneller te fotograferen.

  Omdat de sluitertijd traag was, is het beeld wazig en onduidelijk.
  De hoeveelheid licht die de camera binnenkomt, is klein bij omstandigheden met weinig licht. Als je de sluitertijd te veel verhoogt, wordt de opname mogelijk donker. Als dit gebeurt, kun je de ruimte het beste verlichten. Als je de helderheid van de ruimte niet kunt aanpassen of als je opnamen wilt maken bij weinig licht, probeer dan herhaaldelijk opnamen te maken terwijl je de sluitertijd telkens iets kleiner maakt, totdat de opname helder genoeg is.
  Een lens met een snelle vaste brandpuntsafstand is ook erg handig voor scènes zoals deze.

  Sluitertijd: 1/13 s

  Lenzen met vaste brandpuntsafstand gebruiken

  Als je kleine F-getallen (snel maximaal diafragma) gebruikt bij lenzen met een vaste brandpuntsafstand, kun je een prachtige achtergrondvervaging creëren. Omdat er veel licht in de camera valt, kun je ook opnamen maken met minder kans op onscherpe foto's, zelfs binnenshuis bij weinig licht.

  Brandpuntsafstand: 35 mm / F-getal: 1.8 / sluitertijd: 1/640 sec.

  SEL35F18F

  Deze compacte lichtgewicht prime-lens van 35 mm voor full-frame camera's levert zelfs bij een maximaal diafragma van F1.8 geweldige beeldkwaliteit en is daarom een breed inzetbare keuze voor alles van voorwerpen op tafel tot vergezichten. De lens is geschikt voor video's en foto's door de snelle, precieze en stille AF en betrouwbare AF-tracking.

  Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 4,0 / sluitertijd: 1/80 s

  SEL50F18

  Deze middellange telelens met een brandpuntsafstand van 50 mm is perfect voor portretfotografie. Door het grote diafragma en het ronde ontwerp van het diafragma kunnen prachtige, vervaagde achtergronden worden geproduceerd. In combinatie met het ingebouwde Optical SteadyShot-beeldstabilisatiesysteem (OSS) kunnen bovendien haarscherpe, heldere portretten worden gemaakt bij omstandigheden met weinig licht.