Fotografietips > De lucht fotograferen

    Niveau: Beginner

    LES 6 De lucht fotograferen

    Foto

    Brandpuntsafstand: 11 mm / F-getal: 7,1 / sluitertijd: 1/30 sec.

    De lucht toont ons elke dag vele verschillende gezichten. In dit hoofdstuk leer je hoe je je luchtfoto kunt afwerken als een ‘kunstwerk’ op basis van je eigen afbeelding. Stel eerst de camera in op de P-modus en volg dan deze stappen om de gewenste foto te maken.

    De kleur naar wens aanpassen

    Pas eerst de kleur aan je voorkeuren aan met de witbalans. De effecten van de witbalans zijn afhankelijk van de tijd en het weer tijdens het fotograferen. Probeer elke instelling om je favoriete kleur te ontdekken.
    De volgende foto's van een ochtendhemel zijn met drie verschillende witbalansinstellingen gemaakt.

    Foto

    [Daylight] (Daglicht) [Shade] (Schaduw) [Incandescent] (Gloeilamp)

    Terwijl de foto die het dichtst bij de daadwerkelijke foto ligt de foto is die is gemaakt met [Daglicht], verbetert de instelling [Schaduw] de warmte van het zonlicht. Aan de andere kant voegt de instelling [Gloeilamp] een sterke blauwe waas toe en creëert zo een fantasieachtige uitstraling.

    Beelddiepte verbeteren

    Naast het aanpassen van de kleur zorgen contrast en helderheid ook voor een groot verschil in de uitstraling van een foto. Je kunt het contrast aanpassen met Creative Style/Creative Look (Creatieve stijl/Creat. Uitstraling).
    Als je bijvoorbeeld de diepte en instabiliteit van de hemel wilt verbeteren door de wolken duidelijker in beeld te brengen, zoals in de onderstaande foto [1], raden wij [Landscape] (Landschap) aan. Deze instelling verbetert het contrast en de diepte van de foto. Als je daarentegen een winterlucht wilt weergeven met een rustige uitstraling, zoals in foto [2], selecteer je de instelling [Standaard] en verlaag je de waarden voor ‘Verzadiging’ en ‘Contrast’ in de optie-instellingen.

    Foto

    [1] [Landscape] (Landschap) [2] [Standard] (Standaard) verzadiging: -2

    Probeer ten slotte de helderheid te wijzigen. Je kunt de helderheid aanpassen met belichtingscompensatie.
    In het onderstaande voorbeeld werd de belichting aangepast naar de negatieve kant voor duidelijkere kleuren en meer contrast. Omdat het juiste niveau van belichtingscompensatie afhankelijk is van de omstandigheden in de lucht en de persoonlijke voorkeur, kun je verschillende opnamen maken op verschillende niveaus.

    Foto

    Belichtingscompensatie: 0 Belichtingscompensatie: -1

    De belichting aanpassen naar de negatieve kant heeft de kleur van de lucht dieper gemaakt en de diepte verbeterd.
    Een aanpassing naar de positieve kant zorgt daarentegen voor een zachtere afwerking met minder contrast.

    Gebruik deze 3 functies - witbalans, Creatieve stijl/Creat. Uitstraling en belichting - om je werk te voltooien zoals je dat wilt.

    Circulaire polarisatiefilters proberen

    Als je een circulair polarisatiefilter gebruikt, kan gereflecteerd licht in de lucht worden uitgefilterd, zodat de blauwe lucht en groene bladeren levendiger worden weergegeven. Het onderdrukt ook reflecties van het water- of glasoppervlak.

    Foto

    Zonder filter Met filter

    VF-xxCPAM2

    Dit circulaire polarisatiefilter onderdrukt ongewenste reflecties van glas en water, waardoor je foto's er professioneler uitzien. De lens is ook voorzien van een Carl Zeiss T*-coating om schitteringen en beeldschaduwen te verminderen.