Tips voor fotograferen > De microwereld fotograferen

    Niveau: Beginner

    LES 8De microwereld fotograferen

    Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 3.5 / sluitertijd: 1/20 sec.

    De beste manier om kleine objecten te vergroten en te genieten van het perspectief van de microwereld is het gebruik van een macrolens die speciaal voor dit doel is ontworpen. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je opnamen kunt maken met een macrolens. Ook worden er technieken besproken voor gebruikers die geen macrolens hebben. Stel de camera in op de A-modus, zodat je de mate van onscherpte kunt aanpassen.

    Basisregel: Kom dichtbij en maak opnamen met de telezoom

    Je kunt zelfs met een zoomlens een vergroot onderwerp vastleggen, hoewel dit niet te vergelijken is met een macrolens.
    Als je een close-up van een onderwerp wilt maken en andere gebieden onscherp wilt maken, moet je de twee belangrijkste regels onthouden: 'Ga zo dicht mogelijk op uw onderwerp af' en 'Fotografeer met een langere brandpuntsafstand'. Dit advies geldt ook voor '1. Indrukwekkende portretten maken waar de mens centraal staat,' '2. Geef bloemen een zachte touch,' enz. Een lens heeft echter een minimale scherpstelafstand, waardoor je minder dicht bij het onderwerp kunt komen. Als je dichter bij het onderwerp komt dan deze afstand, wordt het onderwerp onscherp. Lenzen met een zeer korte minimale scherpstelafstand, waarmee u dus zeer dicht bij uw onderwerp kunt komen, noemen we macrolenzen. Later in dit hoofdstuk bespreken we opnametecnieken met macrolenzen.

    Lens: SEL1855 / brandpuntsafstand: 55 mm / F-getal: 5,6 / sluitertijd: 1/100 s

    Deze foto is gemaakt met de zoomlens van 55 mm ‘SEL1855’ die wordt meegeleverd in de NEX-F3-zoomlenzenset. Met een normale zoomlens is dit het grootst mogelijke vergrotingsniveau.
    Wanneer je met een macrolens opnamen maakt, kun je een deel van het onderwerp vergroten, zoals in de onderstaande foto.

    Lens: SEL30M35 / brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 3.5 / sluitertijd: 1/160 s

    Deze close-up van de stamper en meeldraden is gemaakt met de macrolens SEL30M35 met E-bevestiging. De mogelijkheid om zulke opnamen te maken is het hoofdkenmerk van een macrolens.

    Je kunt ook een close-up van een deel van het onderwerp maken met een zoomlens met een hoge vergrotingsverhouding, hoewel dat niet vergelijkbaar is met een macrolens. De onderstaande foto is gemaakt met 200 mm, de telefotostand van de zoomlens met E-bevestiging ‘SEL18200’, nadat het onderwerp zo dicht mogelijk is benaderd. Met een zoomlens met hoge vergrotingsfactor kun je genieten van verschillende fotografische uitdrukkingen, waarbij je niet alleen onderwerpen op afstand kunt fotograferen, maar ook close-ups kunt maken van onderwerpen op korte afstand, zoals een macrolens, als in de onderstaande foto. Dit soort lenzen wordt aanbevolen voor gebruikers die macrofotografie willen proberen, maar hier niet per se een speciale lens voor willen hebben.

    Lens: SEL18200 / brandpuntsafstand: 200 mm / F-getal: 6,3 / sluitertijd: 1/640 sec.

    Opnamen maken met een macrolens

    In deze sectie worden enkele technieken uiteengezet die gebruikmaken van een macrolens.
    Voor het maken van ‘macro-opnamen’ of het maken van een vergrote afbeelding van een klein object, gaat er niets boven het gebruik van een speciale macrolens. Macrolenzen hebben een uiterste korte minimale scherpstelafstand, zodat u zeer dicht bij het onderwerp kunt komen. De meest geschikte macrolenzen om mee te beginnen zijn de SEL30M35 voor E-bevestiging en de SAL30M28 voor A-bevestiging.

    Gemaakt met de macrolens SAL30M28 Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 2.8 Gemaakt met de macrolens SAL50M28 Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 4,0

    Macrolensen kunnen het hele beeld vullen met het onderwerp, en zo interessante foto's maken die niet met andere lenzen kunnen worden gemaakt.
    Bovendien zijn F-nummers van macrolenzen groter dan andere lenzen met vaste brandpuntsafstand. Ze kunnen echter, door het onderwerp zo dicht mogelijk te benaderen, een prachtige achtergrondvervaging creëren, vergelijkbaar met lenzen met een vaste brandpuntsafstand met kleine F-getallen. Zie Factoren van onscherpte voor meer informatie. De mate van onscherpte wordt groter naarmate je dichter bij het onderwerp komt. Hierdoor kun je een foto maken met zowel een onscherpe voorgrond als achtergrond, zoals in de bovenstaande foto's.

    Dit is een close-up van kleine sieraden met een onscherpe achtergrond. Omdat macrolenzen je veel flexibiliteit bieden bij het wijzigen van de opnamehoeken en -compositie, zijn ze ideaal voor het fotograferen van kleine voorwerpen.

    Als je met een macrolens het hele beeld vult met het onderwerp, kan het moeilijk zijn om scherp te stellen op het gewenste punt. Als dit gebeurt, gebruik je de modus handmatig scherpstellen (MF) om handmatig scherp te stellen op het gewenste punt. De stappen voor het schakelen naar de MF-modus zijn afhankelijk van het cameramodel. Raadpleeg de (instructie) handleiding van je camera voor meer informatie. Wees voorzichtig na het scherpstellen. Omdat het onderwerp wordt vergroot met een grote mate van onscherpte, zal zelfs een lichte beweging van je lichaam de focuspositie aanzienlijk verschuiven. Het wordt aanbevolen om indien mogelijk een statief te gebruiken om de camera vast te zetten, zodat de focus gericht blijft op het gewenste punt.

    Lens: SEL30M35 / brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 3.5 / sluitertijd: 1/100 s

    Macrolenzen aanbevolen voor beginners

    Als u voor het eerst met een macrolens werkt, wordt de SEL30M35 voor E-bevestiging aanbevolen. Ze hebben een handige beeldhoek en bieden uitstekende prestaties voor de prijs.

    Brandpuntsafstand: 90 mm / F-getal: 13 / sluitertijd: 1/125 sec.

    SEL90M28G

    De eerste macrolens voor medium telefoto's met E-bevestiging en ingebouwde beeldstabilisatie biedt voortreffelijke G Lens-beeldkwaliteit: een verbluffende resolutie bij een vergroting tot 1:1, plus prachtige achtergrond-bokeh wanneer dat nodig is, zelfs bij opnamen zonder statief. Een mechanisme voor zwevende scherpstelling zorgt consistent voor superieure optische prestaties bij alle scherpstelafstanden.

    F-getal: 4 / sluitertijd: 1/100 sec.

    SEL50M28

    Deze veelzijdige 'normale' macro-prime-lens van 50 mm voor full-frame sensors is ideaal voor dagelijkse fotografie en het vastleggen van indrukwekkende 1:1-macrobeelden. Maak opnamen tot wel 16 cm vanaf het onderwerp. Bovendien kun je dankzij de normale beeldhoek ook elementen in de achtergrond vastleggen, voor meer creatieve vrijheid. De knoppen en bediening zijn geoptimaliseerd voor eenvoudige en efficiënte close-upfotografie.

    Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 4,0 / sluitertijd: 1/500 sec.

    SEL30M35

    Deze lens biedt veelzijdige, hoogwaardige macrofuncties in een compacte, lichtgewicht behuizing. Het is een echte 1:1-macrolens met een minimale werkafstand van 2,4 cm waarmee kleine onderwerpen en details met een uitstekende resolutie en in hoog contrast kunnen worden weergegeven.