Tip voor het fotograferen > Kleine onderwerpen een grote rol laten spelen

  Niveau: Beginner

  LES 9Kleine onderwerpen een grote rol laten spelen

  Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 7,1 / sluitertijd: 1/125 sec.

  Om de kenmerken, stoerheid of schattigheid van een klein voorwerp naar voren te brengen, is het van cruciaal belang dat je je nauwkeurig op het voorwerp richt en de hoofdrol in de foto laat spelen. Dit hoofdstuk bevat enkele opnametechnieken die vooral bedoeld zijn voor het fotograferen van chique voorwerpen en tafelbladfotografie.
  Stel eerst de camera in op de P-modus voordat je begint met de opname.

  Basisregel: Kom dichtbij en maak opnamen met de telezoom

  Wanneer je een klein voorwerp als hoofdonderwerp fotografeert, moet je de achtergronden onscherp maken om zo het onderwerp te benadrukken.
  Als je een close-up van het onderwerp wilt vastleggen en andere gebieden onscherp wilt maken, zijn de belangrijkste regels: 'zo dicht mogelijk bij het onderwerp komen' en 'Opnamen maken met de telezoom (met langere brandpuntsafstanden) van de zoomlens', zoals wordt aanbevolen in '1. Indrukwekkende portretten maken waar de mens centraal staat,' '8. Leg de microwereld vast', enz. Het is echter mogelijk dat het vullen van het hele kader met het onderwerp de kenmerken van een klein voorwerp niet goed weergeeft. In dergelijke gevallen kun je meerdere opnamen maken terwijl je de camera beetje bij beetje van het onderwerp vandaan beweegt.

  Deze foto is gemaakt met de zoomlens ‘SEL1855’ die wordt meegeleverd met de NEX-F3-zoomlensset. Als je de achtergrond onscherp wilt maken, dien je de brandpuntsafstand in te stellen op 55 mm, het einde van de telestand. Door scherp te stellen op het kleine item en opnamen te maken op hetzelfde niveau als het onderwerp, wordt het voorwerp benadrukt en is de achtergrond onscherp.
  Macrolenzen zijn ook handig bij het fotograferen van kleine voorwerpen. Vergeleken met andere lenzen kun je met macrolenzen het onderwerp zeer dichtbij halen. Hierdoor kun je close-ups maken van kleine sieraden, zoals ringen, kettingen en oorbellen.

  Lens: SEL1855 / brandpuntsafstand: 55 mm / F-getal: 5,6 / sluitertijd: 1/100 sec.

  Dit is een hangende opname met een macrolens.
  Naast de mogelijkheid om close-ups te maken, hebben macrolenzen ook het grote voordeel dat de fotograaf zo dicht als mogelijk bij het onderwerp kan komen. Met een macrolens heb je de flexibiliteit om de hoek, compositie en grootte van het onderwerp te bepalen, zelfs in een beperkte ruimte, zoals op een tafel of in een kleine ruimte.

  Lens: SAL100M28 / brandpuntsafstand: 100 mm / F-getal: 7,1 / sluitertijd: 1/13 s

  Aandacht voor de compositie

  Let op de compositie voordat je de sluiter loslaat.
  Als een beginnende fotograaf de sluiter onbedoeld loslaat, wordt het hoofdonderwerp vaak in het midden van het kader geplaatst. Deze compositie kan doeltreffend de kracht en het thema van het onderwerp tot uitdrukking laten komen. Bij het fotograferen van kleine voorwerpen kan het echter lastig zijn om een ruimte te gebruiken voor fotografische expressie en een gevoel van beweging.
  Voor het maken van opnamen van kleine items wordt de compositie van de 'regel van drie' of de diagonale compositie aanbevolen.

  Brandpuntsafstand: 100 mm / F-getal: 2,8 / sluitertijd: 1/60 sec. Compositie van de 'regel van drie'

  Dit is een voorbeeld van de compositie van de 'regel van drie'. In een compositie op basis van de 'regel van drie' wordt het frame verdeeld in negen gelijke vlakken (drie horizontaal × drie verticaal) en wordt het hoofdonderwerp op of rond het snijpunt van een van de rasterlijnen geplaatst. In het bovenstaande voorbeeld wordt het kleine hoofditem op de kruising rechtsboven geplaatst. Met het hoofdonderwerp in deze positie ziet de foto er stabieler uit, met een perfecte balans die wordt gecreëerd door het patroon van de doek op de open ruimte. Als je echter de compositie van de 'regel van drie' gebruikt voor alle opnamen, kunnen je foto's eentonig worden. Het is daarom raadzaam deze compositie alleen als referentie te gebruiken wanneer je aan compositie heeft ingeboet.

  Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 3.5 / sluitertijd: 1/20 sec Diagonale compositie

  Een andere compositie die wordt aanbevolen voor het maken van kleine voorwerpen is de diagonale compositie. Als, net als in de foto hierboven, dezelfde items of patronen opeenvolgend zijn uitgelijnd, of als er een gestreept patroon is, rangschik je ze diagonaal in het kader om deze compositie te maken.
  De diagonale compositie kan een gevoel van beweging toevoegen en de kijker kan zich inbeelden hoe de scène verloopt voorbij het kader.

  Diagonale compositie
  Brandpuntsafstand: 18 mm / F-getal: 3.5 / sluitertijd: 1/400 sec.

  Deze foto is ook een voorbeeld van de diagonale compositie. Kleurrijke kokoskransjes zijn ritmisch gerangschikt in het frame.
  Op deze manier zorgt de diagonale compositie voor ritme en perspectief, maar het kan ook een onevenwichtige en ongemakkelijke indruk geven. Probeer verschillende composities uit, in plaats van je aan één compositie te houden. In het vorige voorbeeld van de kokoskransjes kan het maken van opnamen van direct boven de kransjes leiden tot een interessante foto.

  Macrolenzen uitproberen

  Als je vaak kleine voorwerpen of bloemen fotografeert, kun je met een macrolens je fotografische expressie aanzienlijk verbeteren. Als u voor het eerst met een macrolens werkt, wordt de SEL30M35 voor E-bevestiging aanbevolen. Ze hebben een handige beeldhoek en bieden uitstekende prestaties voor de prijs.

  Brandpuntsafstand: 90 mm / F-getal: 3.5 / sluitertijd: 1/3 sec.

  SEL90M28G

  De eerste macrolens voor medium telefoto's met E-bevestiging en ingebouwde beeldstabilisatie biedt voortreffelijke G Lens-beeldkwaliteit: een verbluffende resolutie bij een vergroting tot 1:1, plus prachtige achtergrond-bokeh wanneer dat nodig is, zelfs bij opnamen zonder statief. Een mechanisme voor zwevende scherpstelling zorgt consistent voor superieure optische prestaties bij alle scherpstelafstanden.

  F-getal: 2,8 / sluitertijd: 1/200 sec.

  SEL50M28

  Deze veelzijdige 'normale' macro-prime-lens van 50 mm voor full-frame sensors is ideaal voor dagelijkse fotografie en het vastleggen van indrukwekkende 1:1-macrobeelden. Maak opnamen tot wel 16 cm vanaf het onderwerp. Bovendien kun je dankzij de normale beeldhoek ook elementen in de achtergrond vastleggen, voor meer creatieve vrijheid. De knoppen en bediening zijn geoptimaliseerd voor eenvoudige en efficiënte close-upfotografie.

  Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 3.5 / sluitertijd: 1/60 sec.

  SEL30M35

  Deze lens biedt veelzijdige, hoogwaardige macrofuncties in een compacte, lichtgewicht behuizing. Het is een echte 1:1-macrolens met een minimale werkafstand van 2,4 cm waarmee kleine onderwerpen en details met een uitstekende resolutie en in hoog contrast kunnen worden weergegeven.