Tip voor het fotograferen > Maak van familiescènes kunstwerken

  Niveau: Beginner

  LES 10Maak van familiescènes kunstwerken

  Brandpuntsafstand: 16 mm / F-getal: 8,0 / sluitertijd: 1/80 sec. / Creatieve stijl: Zonsondergang

  Als je graag foto's maakt van scènes die je tijdens het werk of in je dagelijkse leven ziet, voel je wellicht dat de scènes die in de foto's zijn vastgelegd minder interessant zijn dan verwacht, en niet de sfeer van de echte scènes overbrengen. In dit hoofdstuk leer je enkele functies en tips voor het maken van indrukwekkende foto's van alledaagse scènes.

  Rekening houden met de compositie en bijsnijden

  Als je momentopnames maakt, is het leuk om zonder enige speciale bedoeling af en toe een foto te maken. Laten we echter eens kijken naar de compositie en hoe we de foto kunnen bijsnijden. Eerst bekijken we hoe we de foto kunnen bijsnijden. Als je gewoon de camera pakt en direct foto's gaat maken, ziet de foto er vaak rommelig uit met onnodige voorwerpen in het kader.
  In plaats van alles in het kader op te nemen, moet je je uitsluitend concentreren op het hoofdonderwerp, vooral bij het maken van alledaagse opnamen.
  Over het algemeen kan een beeldhoek (brandpuntsafstand) dicht bij het menselijke gezichtsveld worden ingesteld door de zoompositie iets naar de telezoom te verplaatsen. Gebruik de zoom op actieve wijze bij het maken van momentopnames.

  Brandpuntsafstand: 35 mm / F-getal: 5,6 / sluitertijd: 1/1000 sec / Belichtingscompensatie: +1 /
  Witbalans: Schaduw/ Creatieve stijl: Liggend (contrast: +3, Verzadiging: -3)

  Deze foto is gemaakt met de normale zoomlens SEL1855 met een brandpuntsafstand van 35 mm. De foto is bijgesneden met de vlag als hoofdonderwerp. Als de zoompositie iets naar de telezoom is verplaatst, blijft de balans tussen de grootte van de vlag en de grootte en diepte van de omringende gebouwen goed.

  Brandpuntsafstand: 23 mm

  Deze foto werd gemaakt met de groothoekzijde en probeerde veel objecten terug te laten komen op de foto, zoals de gebouwen en de straatlamp. Hierdoor wordt het grootste gedeelte van het frame bezet door de gebouwen en de grond, terwijl de belangrijke vlag slechts in een klein formaat achterin zichtbaar is. In vergelijking met deze opname ziet de eerste foto, waarbij de vlag in een groot formaat op de telezoom is vastgelegd, er indrukwekkender uit.

  Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 8,0 / sluitertijd: 1/250 sec. Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 8,0 / sluitertijd: 1/1000 sec.

  Beide bovenstaande voorbeelden zijn gemaakt met een brandpuntsafstand van 50 mm. Dergelijke drastische bijsnijdingen kunnen ook interessant zijn voor bepaalde scènes.

  Dit zijn close-ups van opnamen die zijn gemaakt met een telezoomlens terwijl de fotograaf over straat liep. Door een klein deel van het beeld strak in het kader vast te leggen, wordt de kijker aangespoord om zich een sfeer voor te stellen die niet op de foto te zien is.

  Brandpuntsafstand: 57 mm / F-getal: 3.5 / sluitertijd: 1/60 sec. Brandpuntsafstand: 300 mm / F-getal: 11 / sluitertijd: 2,5 sec.

  Er zijn typische fotografische composities, zoals de de 'regel van drie' en de diagonale compositie. Als je je echter te goed bewust bent van deze compositie, verliezen je foto's hun persoonlijkheid en worden ze oninteressant. Bewaar ze alleen als referentie voor wanneer de compositie aan kracht verliest. Zoek in plaats daarvan naar je eigen favoriete compositie of expressie, vooral als je rustig naar buiten gaat of een rondje loopt. Neem foto's van wat je leuk vindt; dat is de manier om je eigen kunstwerken te maken.

  Als je volledig gebruik kunt maken van de zoom, kun je alledaagse scènes bijsnijden om indrukwekkende kunstwerken te maken. Hoewel je in het begin mogelijk niet de verwachte resultaten kunt bereiken, kun je proberen de zoom opzettelijk te gebruiken, en er zo gevoel voor krijgen.

  Brandpuntsafstand: 11 mm / F-getal: 5,6 / sluitertijd: 1/160 sec.

  Beeldeffecten gebruiken

  Als je je foto's op een unieke wijze wilt afwerken, kun je de functie Beeldeffect gebruiken.
  Met Beeldeffecten kun je eenvoudig foto's in retrostijl maken of artistieke foto's zoals schilderijen, zonder dat je ze op de computer hoeft te bewerken. (*) De α-camera's hebben verschillende effecten, en hieronder volgen enkele voorbeelden.

  (*) De typen effecten die beschikbaar zijn in Beeldeffecten zijn afhankelijk van het model van je camera.

  Met Monochroom met hoog contrast kun je een monochrome foto met hoog contrast maken, alsof deze is gemaakt met een zwart-witfilm. Het is het meest geschikt voor het krachtig weergeven van straten. Ook in omstandigheden waarin kleurenfoto's er niet zo indrukwekkend uitzien, zoals op regenachtige of bewolkte dagen, transformeert het toepassen van dit effect je foto in een kunstwerk.

  Monochroom met hoog contrast

  Met de Zachte High-key kun je zachte en lichte foto's maken met een licht blauwe waas. Ongeacht de onderwerpen krijgt de foto een aangename of fantasieachtige afwerking.

  Zachte High-key

  Met Kleurpartikelfilters wordt een afbeelding gemaakt die een specifieke kleur behoudt en andere kleuren omzet in zwart-wit. Door dit effect te gebruiken, wordt zelfs een foto van de was direct een stijlvol kunstwerk. Als je het gebruikt voor bloemen en kleine voorwerpen, kun je ook interessante kunstwerken maken.

  Kleurpartikelfilters (Blauw)

  Er zijn nog meerdere andere effecten, zoals Toy Camera, Miniatuureffect, Retrofoto, en Postereffect (Kleur). Experimenteer met de verschillende effecten door alledaagse momenten in je leven vast te leggen.

  Speelgoedcamera

  Miniatuureffect

  Retrofoto

  Posterisatie (kleur)

  Lenzen met vaste brandpuntsafstand gebruiken

  Omdat lenzen met een vaste brandpuntsafstand een prachtige achtergrondvervaging kunnen creëren, kunnen ze je foto's of alledaagse landschapsfoto's veranderen in unieke kunstwerken. Omdat ze veel licht de camera inlaten, zijn ze ook handig voor het maken van opnamen binnenshuis of buiten in het donker.

  Brandpuntsafstand: 35 mm / F-getal: 1.8 / sluitertijd: 1/80 sec.

  SEL35F18F

  Deze compacte lichtgewicht prime-lens van 35 mm voor full-frame camera's levert zelfs bij een maximaal diafragma van F1.8 geweldige beeldkwaliteit en is daarom een breed inzetbare keuze voor alles van voorwerpen op tafel tot vergezichten. De lens is geschikt voor video's en foto's door de snelle, precieze en stille AF en betrouwbare AF-tracking.

  Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 1.8 / sluitertijd: 1/3200 sec.

  SEL50F18F

  Een prime-lens met groot diafragma van 50 mm is onmisbaar voor de serieuze fotograaf met full-frame camera, en dit is een uitstekende, betaalbare keuze. Het moderne optische ontwerp levert hoge beeldkwaliteit op en het grote F1.8-diafragma creëert schitterende bokeh op de achtergrond. De kwaliteit is bij camera's met E-bevestiging en APS-C-indeling niet minder hoog dankzij een brandpuntsafstand van ongeveer 75 mm.