Tip voor fotograferen > Leg stadsgezichten vast tijdens het reizen

    Niveau: Beginner

    LES 11Leg stadsgezichten vast tijdens het reizen

    Brandpuntsafstand: 85 mm / F-getal: 8,0 / sluitertijd: 1/800 sec.

    Stadsgezichten op reisbestemmingen die je niet in je dagelijkse leven tegenkomt, zijn typische scènes om te fotograferen. Dit hoofdstuk bevat enkele technieken om de sfeer van dergelijke stadsgezichten in foto's vast te leggen.
    Stel eerst de camera in op de A-modus, zodat je het diafragma kunt aanpassen en opnamen kunt maken met een kleiner diafragma (ongeveer F8 als je overdag opnamen maakt).

    Rekening houden met de compositie en bijsnijden

    Om de sfeer van de stad vast te leggen, moet eerst gekeken worden naar de compositie. Bij fotograferen onderweg maken we vaak opnamen met de groothoekzijde (met kortere brandpuntsafstanden), waarbij we zoveel mogelijk objecten in het kader willen opnemen. Afhankelijk van de scènes kan het echter beter zijn om opnamen te maken met de telezoom (met langere brandpuntsafstanden) om de sfeer tot uitdrukking te laten komen. Wat volgt zijn voorbeelden om dit effect nader toe te lichten.

    [1] Brandpuntsafstand: 16 mm / F-getal: 10 / sluitertijd: 1/100 sec. [2] Brandpuntsafstand: 16 mm / F-getal: 5,6 / sluitertijd: 1/160 sec.

    Deze foto's zijn genomen op 16 mm, op de groothoekzijde van een normale zoomlens.
    Het gebouw wordt in de foto benadrukt [1]. Aangezien één gebouw echter het grootste gedeelte van het kader beslaat, geeft de foto niet de sfeer weer die je op locatie hebt gevoeld. Als je, zoals in dit voorbeeld, opnamen maakt met de groothoekzijde, worden objecten op de voorgrond groot weergegeven, terwijl objecten op de achtergrond kleiner lijken dan je daadwerkelijk ziet. Deze compositie is prima als je één gebouw wil benadrukken en deze er krachtig uit wil laten zien. Als je echter de hele sfeer van de stad en de straten wil vastleggen, probeer dan een andere compositie.

    In foto [2], die ook is gemaakt met de groothoekzijde, wordt het grootste gebied ingenomen door het gebouw en de grond. Maar dankzij de ‘radiale compositie’, met het einde van de straat in het midden van het kader, is er meer diepte dan bij foto [1]. Als je zo'n dynamische groothoekfoto wilt maken, moet je rekening houden met hoe de straten lopen.
    Laten we eens kijken hoe het beeld verandert wanneer je de foto vastlegt met de telefotozijde.

    Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 8,0 / sluitertijd: 1/80 sec.

    Deze foto is gemaakt met een zoomlens van 50 mm. Om zowel de voorgrond als de achtergrond scherp te stellen, is de diafragmawaarde ingesteld op F8. Daarnaast stond de camera stevig in de verticale positie, om te voorkomen dat de gebouwen er scheef uit zouden zien en de foto een onstabiele indruk achter zou laten.
    Doordat de foto aan de telefotozijde is vastgelegd, geeft deze de kenmerken van de stad goed weer. In tegenstelling tot foto's die met de groothoekzijde zijn gemaakt, neemt het gebouw aan de nabije zijde geen groot gebied in beslag. Bovendien past de straat binnen een kwart van het gehele kader. Een dergelijke compositie geeft de foto een natuurlijk perspectief.

    Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 6,3 / sluitertijd: 1/80 sec.

    Deze foto is ook gemaakt met 50 mm. Zelfs in zo'n scène, waarbij de bewolkte lucht het grootste deel kan bezetten als deze met de groothoekzijde is gemaakt, wordt het stadslandschap vastgelegd in een beeldhoek dicht bij de ogen van mensen door met de telezoom te fotograferen.

    Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 7,1 / sluitertijd: 1/60 sec. / ISO: 160

    Deze techniek voor het bijsnijden van het gedeelte van het beeld met de telezoom, is ook effectief voor het maken van opnamen vanuit verschillende hoeken en voor het maken van opnamen van straten.

    [1] Brandpuntsafstand: 28 mm / F-getal: 8,0 / sluitertijd: 1/160 sec. / ISO: 200 [2] Brandpuntsafstand: 135 mm / F-getal: 8,0 / sluitertijd: 2,5 sec.

    Wanneer we vanuit een gezichtspunt een uitzicht bekijken, proberen we vaak het hele landschap vast te leggen op de groothoekzijde. Als je een deel van het landschap in het frame bijsnijdt, kun je een foto nemen die de unieke sfeer van de stad nog beter vastlegt.
    Foto [1] is vastgelegd op 28 mm, met de zoompositie enigszins verschoven richting de telefotozijde met een normale zoomlens. Van de gehele stad die het kader overstijgt, wordt alleen het meest indrukwekkende deel in dit kader vastgelegd. Foto [2] is gedurfd vastgelegd op 135 mm, waardoor het hele frame is gevuld met huizen.
    Doordat ieder huis op ware grootte is vastgelegd, geeft deze interessante foto de sfeer goed weer.

    Op deze manier kun je het kenmerkende deel van het kader bijsnijden met behulp van de telezoom om de sfeer van het stadslandschap over te brengen. Maak optimaal gebruik van de zoomlens door verschillende brandpuntsafstanden uit te proberen.

    Zoomlenzen met hoge vergrotingsfactor proberen

    Lenzen die zijn gecategoriseerd als ‘zoomlenzen met een hoge vergrotingsfactor’, zijn handig voor op reis. Omdat een zoomlens met hoge vergrotingsfactor van groothoek tot telefoto beslaat, kan hij indrukwekkende opnamen maken van reisopnamen met verschillende indrukken. Omdat je de lens niet voor elke opname hoeft te vervangen, zijn er minder opnamemogelijkheden en kun je meer genieten van je reis.

    F-getal: 6,3 / sluitertijd: 1/125 sec.

    SEL24240

    Dankzij het zoombereik van 24 tot 240 mm (10x) kunt u deze lens gebruiken voor talloze opnamesituaties — ideaal voor reizen waar zo min mogelijk bagage een prioriteit is. Gebruik de lens bijvoorbeeld voor landschappen, architectuur, snapshots, portretten en nog veel meer. Schakel tussen groothoek en telefoto zonder van lens te wisselen, zodat je ook die vluchtige momenten kunt vastleggen. Het geavanceerde optische design onderdrukt aberratie en zorgt voor een hoge resolutie in het hele beeld. Daarnaast drijft de lineaire motor de scherpstelling aan voor een snelle, soepele reactie. Dankzij de ingebouwde OSS-beeldstabilisatie (Optical SteadyShot) kunt u handheld telefoto's maken en fotograferen bij weinig licht. Het ontwerp is stof- en vochtbestendig, waardoor u het veilig kunt gebruiken in zelfs de zwaarste omstandigheden.

    Brandpuntsafstand: 28 mm / F-getal: 10 / sluitertijd: 20 sec.

    SEL18200LE

    Deze lens is aanzienlijk kleiner en lichter dan vergelijkbare lenzen en is perfect voor een breed scala aan opnameomstandigheden. De brede brandpuntsafstand van de lens, van 18 mm tot 200 mm (27 mm tot 300 mm in equivalent van 35 mm), maakt deze lens tot een ideale lens met hoge vergrotingsfactor voor op ‘reis’. Optical SteadyShot-technologie vermindert onscherpte als gevolg van camerabewegingen bij opnamen in donkere omgevingen of bij langere brandpuntsafstanden.