Tips voor het fotograferen > Prachtige foto's van feestjes maken

  Niveau: Beginner

  LES 13Prachtige foto's van feestjes maken

  Onvoldoende licht binnen maakt het moeilijk om prachtige foto's te maken van feestjes en vieringen in donkere omgevingen. Maak hier kennis met enkele technieken waarmee je vastlegt wat je ziet.

  Vastleggen wat je ziet

  Wanneer je binnen bij weinig licht fotografeert, gaat doorgaans de ingebouwde flitser van de camera af om vage beelden te voorkomen. Als het licht van de flitser het onderwerp rechtstreeks raakt, kan het licht echter zo worden weerkaatst dat de omgeving relatief onderbelicht lijkt. De foto ziet er dan onnatuurlijk uit, zoals je hieronder ziet.

  Verlicht met een flitser

  Niet verlicht met een flitser

  Laten we eerst proberen te fotograferen zonder de ingebouwde flitser te gebruiken. Begin met het selecteren van [Tegen bewegingsonscherpte]* in Scènekeuze. In de modus tegen bewegingsonscherpte worden continu zes foto's gemaakt telkens wanneer je de sluiterknop loslaat. Die foto's worden over elkaar heen gelegd om ruis te verminderen. Je kunt gebieden fotograferen met minder ruis (in vergelijking tot fotograferen met Intelligent Auto) en hoge gevoeligheid, en een snelle sluitertijd wordt ingesteld. Bovendien worden bewegende onderwerpen en de achtergrond herkend en over elkaar heen gelegd, zodat je kunt fotograferen terwijl je camerabewegingen en onscherpte van het onderwerp onder controle hebt.

  • * De optie zit niet altijd onder Scènekeuze, dit hangt af van de camera die je gebruikt.

  Eén foto maken (onscherpte van het onderwerp)

  Modus tegen bewegingsonscherpte

  De modus tegen bewegingsonscherpte werkt automatisch.Hierdoor kun je de kleurtoon en helderheid niet gebruiken die in het volgende gedeelte besproken worden. Als je die kenmerken wilt aanpassen met de functies voor witbalans en belichtingscompensatie, fotografeer dan in de A-modus. Wanneer je in de A-modus fotografeert, open dan het diafragma zo ver mogelijk. Als er nog steeds vervaging optreedt, probeer dan te fotograferen terwijl je de gevoeligheidhandmatig vergroot.

  In het bovenstaande gedeelte wordt uitgelegd hoe je zonder flitser kunt fotograferen. Als er nog steeds vervaging optreedt bij het gebruik van deze techniek, gebruik dan de flitser. Schakel in dat geval over naar de P-modus, zodat je de kleurtoon en helderheid kunt aanpassen. Dit wordt in het volgende gedeelte uitgelegd.

  De kleurtoon aanpassen

  De kleurtoon is cruciaal om vast te leggen wat je ziet en je kunt de kleurtoon aanpassen met de functie voor de witbalans . Laten we eerst proberen te fotograferen met de witbalansinstelling [AWB]. Met AWB past de camera de kleurtoon automatisch aan op basis van de scène, maar soms komt de kleurtoon van AWB niet overeen met wat je met het blote oog ziet. Als dat gebeurt, kun je de witbalans verfijnen . Wanneer je fotografeert bij warme sfeerverlichting, probeer de witbalans dan eens richting amber (A) aan te passen en leg de warme kleur vast die je ziet.

  Afbeelding oogt blauwer dan wat het blote oog ziet

  Witbalans aangepast richting amber

  Geen scherpstelling op het onderwerp

  De camera beschikt over een functie voor automatische scherpstelling (AF) op een onderwerp. AF is echter niet altijd ideaal voor donkere scènes met onvoldoende licht. In dat geval kun je een van de volgende oplossingen proberen.

  AF-vergrendeling

  AF maakt scherpstellen op lichte of sterk contrasterende objecten gemakkelijk. Als het onderwerp dat je wilt vastleggen niet wordt scherpgesteld, zoek dan een lichter object, zoals voedsel of een object onder een schijnwerper. De oplossing is dat je moet zoeken naar een object dat zich op dezelfde afstand van de camera bevindt als het onderwerp dat je wilt vastleggen.
  Wanneer je een heldere locatie vindt, richt je de camera op die locatie, pas je de AF aan, richt je de camera opnieuw op het onderwerp dat je eigenlijk wilt vastleggen terwijl je AF vasthoudt; bepaal de compositie en druk op de sluiterknop om de opname te maken.
  Je kunt de activeren met de standaardinstelling door de sluiterknop half ingedrukt te houden. Richt de camera op een heldere locatie, druk de sluiterknop half in en zodra de scherpstelling is bereikt, bepaal je de compositie van de foto terwijl je de sluiterknop half ingedrukt houdt.

  Handmatige scherpstelling (MF)

  Een andere techniek is handmatig scherpstellen (MF) op het onderwerp dat je wilt fotograferen. Wanneer [MF] is geselecteerd, kun je de scherpstelling handmatig aanpassen door aan de scherpstelring op de lens te draaien.
  Het kan even duren voordat je gewend bent aan de camera-instellingen en het scherpstellen met MF. Als je met MF wilt fotograferen, probeer MF dan een keer van tevoren uit.
  De manier waarop je van AF naar MF kunt overschakelen, is ook afhankelijk van het cameramodel. Zie de gebruikershandleiding of het handboek voor meer informatie.

  Een externe flitser gebruiken

  We hebben verschillende fotografietechnieken geïntroduceerd waarbij geen flitser wordt gebruikt, maar je kunt nóg mooiere foto's maken met het originele gevoel van de scène ongewijzigd door met een optionele externe flitser indirect te flitsen.
  Bij indirect flitsen wordt het onderwerp verlicht met indirect licht dat van een muur of plafond weerkaatst. Het licht wordt dan ietwat diffuus en dit zorgt voor een wat natuurlijker beeld met minder onnatuurlijke schaduwen en verlichte gezichten die vaak voorkomen bij het gebruik van de ingebouwde flitser waarmee het onderwerp direct wordt verlicht.

  Het gezicht direct verlichten met een flitser

  HVL-F60RM

  De HVL-F60RM clip-on-flitser heeft een hoog GN60-vermogen, ondersteuning voor supersnel continu fotograferen en snelle bediening: ideaal voor ervaren tot professionele gebruikers. De flitser kan worden gebruikt met een draadloze radiobediening/-ontvanger.

  Indirect flitsen met externe flitser

  HVL-F45RM

  Gebruik krachtige belichting met de compacte, hoogwaardige HVL-F45RM clip-on-flitser. Ontdek de vrijheid van de ingebouwde draadloze radiobediening voor meerdere flitsers en de conventionele optische, draadloze communicatie. Eenvoudige bediening, uitstekende betrouwbaarheid, professionele resultaten — speciaal voor liefhebbers van compactcamera's met verwisselbare α-lens en E-bevestiging.

  • * Bruikbaarheid van beschikbare externe flitsers is afhankelijk van het gebruikte cameramodel. Controleer of de externe flitser compatibel is met je cameramodel voordat je de apparatuur aanschaft.