Tips voor het fotograferen > Een vuurwerkshow fotograferen

  Niveau: Beginner

  LES 15Een vuurwerkshow fotograferen

  Foto

  Brandpuntsafstand: 28 mm (equivalent van 35 mm), f-stop: 14, sluitertijd: 23 sec.

  De zomer is het seizoen voor vuurwerk. Met een camera kun je boeiende opnamen maken van de verlichte nachtelijke hemel voor briljante, onverwachte momenten. Ben je er klaar voor om er deze zomer ten minste een paar te maken?

  Voorbereidingen treffen om vuurwerk te fotograferen

  Voor prachtige opnamen van spetterend vuurwerk in de lucht moet je de camera op een statief bevestigen, want de sluiter moet lang geopend blijven. Een afstandsbediening* is ook onmisbaar om de sluiter op het juiste moment te openen. Bij het fotograferen van vuurwerk is niet alleen de juiste apparatuur belangrijk, maar ook de juiste opnamelocatie. Zoek een plek waar je goed zicht hebt op het vuurwerk, kunt horen wat er gebeurt en ook de sfeer van de vuurwerkshow kunt proeven. Let er tijdens het fotograferen wel op dat je het zicht van de mensen om je heen niet belemmert. Als je statief te hoog is, houd het dan laag zonder de poten te verlengen zodat je het zicht van mensen achter je niet belemmert en wazige beelden door trilling en wind voorkomt. Controleer vooraf of het gebruik van een statief op die plek is toegestaan.

  • * Het type afstandsbediening hangt af van het gebruikte cameramodel. Zie hier.

  Ga op de dag van de show naar het terrein en stel je apparatuur op terwijl het nog licht is. Het is ook belangrijk te controleren of er geen straatverlichting of elektriciteitsdraden zijn die je zicht tijdens het fotograferen kunnen belemmeren.
  Welke lens geschikt is, is afhankelijk van de afstand tot het lanceerplatform en het type opname dat je wilt maken, maar we raden je aan de standaardzoomlens van je lenzenset te gebruiken. Met deze lens kun je brede groothoekopnamen maken met een korte brandpuntsafstand (1) en gedetailleerde telefoto-opnamen met een lange brandpuntsafstand (2).

  Foto

  (1) Brandpuntsafstand: 20 mm (2) Brandpuntsafstand: 70 mm.

  Foto

  Opname gemaakt op afstand met telefoto-instelling.

  De camera-instellingen configureren

  Configureer de camera-instellingen nadat je de apparatuur hebt opgesteld.

  Zet de camera in de M-modus en stel de gevoeligheid, het diafragma en de sluitertijd in.

  1.Sensitivity

  Vuurwerk is uitermate helder, dus fotografeer met een vaste gevoeligheid van ISO 100. Je kunt het diafragma op basis van de helderheid van het vuurwerk aanpassen.

  2.Diafragma (F-stop)

  Hoewel de juiste F-stop afhankelijk is van het type vuurwerk, krijg je in veel gevallen de juiste belichting met een F-stop van f13. Als je vindt dat het vastgelegde lichtspoor van het vuurwerk te donker of te helder is, kun je standaard een f-stop tussen f10 en f18 gebruiken.
  Hoewel het het allerbeste is om de f-stop af te stemmen op het type vuurwerk, raden we je aan de f-stop vast te zetten en je te concentreren op de sluitertijd tot je tevreden bent over je foto's.

  3.Sluitertijd

  Voor het maken van indrukwekkende vuurwerkfoto's is het essentieel dat je weet hoe lang je de sluiter open moet houden. Voor de sluitertijd selecteer je [BULB] zodat je handmatig kunt instellen hoe lang de sluiter open blijft.
  Zodra je het vuurwerk hoort, open je de sluiter en houd je deze open tot het afgestoken vuurwerk is verdwenen. Je krijgt dan een prachtige foto met een lichtspoor van vuurwerk, zoals je in (1) ziet. Als de sluitertijd te kort is, wordt het vuurwerk als stippen weergegeven, zoals te zien in (2).
  Omdat de camera moet worden geconfigureerd om de sluiter met de afstandsbediening te bedienen, moet je ook vooraf de instelmethode controleren, want die is afhankelijk van het cameramodel. Raadpleeg de gebruikershandleiding of het handboek voor meer informatie.
  Je kunt [BULB] weliswaar gebruiken om de sluiter zonder afstandsbediening te bedienen, maar wees wel voorzichtig, want je kunt camerabewegingen en onscherpte van het beeld veroorzaken door de trilling van het indrukken van de sluiterknop.
  Zorg er in elk geval voor dat je de functies Long Exposure NR (Ruisonderdrukking bij lange belichting) en SteadyShot uitschakelt.

  Foto

  (1) Sluitertijd: 4 sec. (2) Sluitertijd: 1/100 seconden

  Als je de sluiter tijdens een hele serie vuurwerkeffecten openhoudt, kan je schitterende beelden krijgen. Het licht van al dat vuurwerk kan elkaar op sommige plekken echter ook overlappen, waardoor je een foto met witte, overbelichte gebieden krijgt.

  Foto

  Verschillende vuurwerkeffecten die elkaar overlappen.

  Nu ben je klaar om te fotograferen

  Nu je apparatuur gereed is en de camera-instellingen zijn geconfigureerd, ben je klaar om opnamen te maken.
  Pas eerst de focus van de camera aan op het vuurwerk. Gebruik handmatige scherpstelling (MF) om op het feitelijke vuurwerk scherp te stellen. Het is moeilijk om meteen al bij het eerste vuurwerkeffect goed scherp te stellen. Gebruik het begin van de vuurwerkshow dan ook om de scherpstelling aan te passen zodat je klaar bent voor de rest van de show. Voor gedetailleerdere scherpstelling is het handig om de functies MF Assist en Focus Magnifier (Vergrootglas voor scherpstelling) te gebruiken.
  Als je niet gewend bent om MF te gebruiken, kun je het scherpstellen op het vuurwerk overlaten aan Autofocus (AF) en vervolgens snel overschakelen op MF. In beide gevallen kun je de vastgelegde opnamen op het afspeelscherm vergroten om te controleren of het onderwerp scherp is.
  Zodra je op het vuurwerk hebt scherpgesteld, kun je doorgaan om met dezelfde scherpstelpositie te fotograferen; deze kan veranderen als je de compositie wijzigt of in- of uitzoomt. In zulke gevallen moet je de scherpstelling van de vastgelegde opnamen controleren.

  Foto

  Vergroot een deel van het vuurwerk op het afspeelscherm.

  Witbalans is belangrijk als je vuurwerk wilt fotograferen met dezelfde heldere kleuren die je ziet. Hoewel [AWB] (automatische witbalans) volstaat om prachtige kleuren vast te leggen, kun je voor realistischere kleuren [Incandescent] (Gloeilamp) selecteren om vuurwerk te fotograferen met tussenliggende kleuren, zoals cyaan, roze en citroengeel. Gebruik [Daylight] (Daglicht) om vuurwerk met veel oranje te fotograferen.
  Gebruik voor kleurrijkere beelden Creative Style/Creative Look en pas de verzadiging op een hoger niveau aan om levendigere foto's te maken.

  Foto

  [AWB] witbalans.

  Foto

  [Kunstlicht] witbalans.

  Foto

  Hogere verzadiging.

  Als de opnamen er ondanks de aangepaste witbalans en verzadiging witachtig of dof uitzien, is de opname mogelijk overbelicht. Verklein het diafragma in dat geval iets en maak dan nieuwe foto's.

  Als je het fotograferen onder de knie hebt, probeer dan eens de compositie aan het vuurwerk aan te passen.
  De ideale compositie is uiteraard afhankelijk van de gebruikte lens, de opnamelocatie en de foto die je wilt maken. Voor een enkel vuurwerkeffect kun je echter het beste een verticale compositie gebruiken. Voor meerdere vuurwerkeffecten naast elkaar, bijvoorbeeld aan het einde van de show, is een horizontale compositie met beeldvullend vuurwerk het meest geschikt. Je kunt ook fotograferen met een horizontale positie om een enkel vuurwerkeffect met achtergrond vast te leggen.

  Foto

  Verticale opname.

  Foto

  Horizontale opname van vuurwerkeffecten naast elkaar.

  Een afstandsbediening gebruiken

  Voor het fotograferen van vuurwerk in de [BULB]-modus heb je een afstandsbediening nodig. Met de afstandsbediening kun je in de [BULB]-modus het lichtspoor van het vuurwerk en het aantal effecten in één opname aanpassen. Aangezien je de sluiter kunt bedienen wanneer je maar wilt zonder naar de camera te kijken, hoeft je helemaal niet meer naar de camera te kijken, zodat je van het vuurwerk kunt genieten.
  Als je de afstandsbediening gebruikt, voorkom je bovendien wazige foto's door camerabewegingen bij het indrukken van de sluiterknop en kun je lange opnamen van meer dan 30 seconden maken, wat handig is wanneer je een statief gebruikt voor nachtopnamen.

  • * De beschikbare afstandsbedieningen verschillen per cameramodel. Controleer de compatibiliteit van de afstandsbediening (RMT-P1BT, RM-VPR1) voordat je deze aanschaft.
  Foto

  Sluitertijd: 37 sec.

  Afstandsbediening met meerdere aansluitingen. Maakt externe bediening van zoom en sluitervergrendeling (bulb) mogelijk en wordt geleverd met een kabel voor het vastleggen van foto's en films.