Artikel-ID : 00236979 / Laatst gewijzigd : 08-01-2020

Een Bluetooth-apparaat met een laptop of desktop verbinden

De volgende video maakt deel uit van de Bluetooth-serie van Sony en gaat over het aansluiten van een Bluetooth-apparaat op een Windows- of Apple-computer. Raadpleeg het onderstaande artikel voor meer informatie.

Stap 1: Zet het apparaat dat u wilt verbinden in de koppelingsmodus

De eerste belangrijke stap is het zichtbaar maken van het apparaat dat u met uw laptop of desktop wilt verbinden. Dit doet u door de koppelingsmodus te initiëren. De manier om dit te doen varieert met het apparaat dat u wilt gebruiken (hoofdtelefoon, luidsprekers, smartphone enzovoort). Raadpleeg de handleiding van uw product voor meer informatie over de koppelingsmodus.

• Voor Bluetooth-luidsprekers en -hoofdtelefoons is er een koppelingsknop die u enkele seconden ingedrukt moet houden om de koppelingsmodus van de luidsprekers of hoofdtelefoon te activeren.
    • Als u uw speakers of hoofdtelefoon voor het eerst gebruikt, gaan ze zeer waarschijnlijk automatisch in de koppelingsmodus wanneer u ze aanzet.
    • Houd er echter rekening mee dat wanneer u een apparaat een volgende keer koppelt, de koppelingsmodus kan verschillen van de eerste keer dat u het met een apparaat koppelde (nadat u het uit de verpakking had gehaald):
      Bijvoorbeeld de MDR-1000X gaat onmiddellijk in de koppelingsmodus wanneer u hem voor de eerste keer gebruikt; de tweede keer dat u deze hoofdtelefoon wilt koppelen, moet u de knop voor de koppelingsmodus zeven seconden ingedrukt houden.
    • Zorg ervoor dat uw apparaat niet nog steeds is verbonden met een vorig apparaat: Bluetooth-apparaten maken vaak automatisch verbinding met eerder gekoppelde apparaten wanneer die in de buurt zijn en Bluetooth is ingeschakeld.

Stap 2: Schakel Bluetooth op uw laptop of desktop in

Windows 10 en 8

1. Ga naar [Instellingen]
    2. Klik op [Apparaten]
    3. Klik op het tabblad [Bluetooth] en zorg ervoor dat Bluetooth is ingesteld op [AAN]
    4. Vervolgens selecteert u [Meer Bluetooth-opties] / [Geavanceerde Bluetooth-instellingen] onder Verwante instellingen
    5. Hiermee opent u het venster met Bluetooth-instellingen. Op het eerste tabblad [Opties] ziet u een sectie [Detectie] met de optie [Bluetooth-apparaten kunnen deze pc vinden]
    6. Vink de optie aan en vergeet niet op de knop [Toepassen] onder aan het tabblad te klikken

Windows 10 en 8 Bluetooth inschakelen

Windows 7

1. Ga naar [Configuratiescherm]
    2. Gebruik de zoekfunctie om naar [Bluetooth] te zoeken
    3. Klik op [Bluetooth-instellingen wijzigen] en zorg ervoor dat de benodigde instellingen zijn ingeschakeld:
      1. Allow Bluetooth devices to find this computer (Bluetooth-apparaten kunnen deze computer vinden)
      2. Allow Bluetooth devices to connect to this computer (Bluetooth-apparaten kunnen verbinding maken met deze computer)
      3. Alert me when a new Bluetooth device wants to connect (Waarschuwen als een nieuw Bluetooth-apparaat verbinding wil maken)
    4. Vergeet niet op [Toepassen] te klikken

Windows 7 Bluetooth inschakelen

iOS / Mac

1. Kies op uw Mac: Apple-menu > System Preferences (Systeemvoorkeuren) en klik op Bluetooth.
      Uw Mac is nu zichtbaar.
    2. U kunt ook naar de bovenste menubalk gaan en op het Bluetooth-pictogram klikken als dat beschikbaar is.
      Controleer of Bluetooth is ingeschakeld.

iOS Mac Bluetooth inschakelen

iOS menu Bluetooth inschakelen

Stap 3: Uw apparaat koppelen en instellen

Windows 10 en 8

1. Klik op de knop [Start] en selecteer [Instellingen]
    2. Selecteer [Apparaten]
      Windows 10 Bluetooth koppelen 1

3. Klik op het tabblad [Bluetooth] en klik vervolgens op de knop [Bluetooth] om de Bluetooth-functie in te schakelen.

Windows 10 Bluetooth koppelen 2
    4. Selecteer uw apparaat en klik op [Koppelen]
    5. Controleer uw geluidsinstellingen om ervoor te zorgen dat geluid via de juiste uitgang wordt afgespeeld.

Windows 7

1. Klik op [Start]
    2. Ga naar [Configuratiescherm]
    3. Selecteer [Apparaten en printers] (soms staat deze optie onder [Hardware en geluid])
    4. Klik onder [Apparaten en printers] op [Apparaat toevoegen]
    5. Zorg ervoor dat de Bluetooth-headset is ingesteld op Pairing Mode (Koppelingsmodus).
    6. Zoek in de lijst het apparaat waarmee u verbinding wilt maken (het kan zijn dat er veel andere apparaten in de buurt zijn die allemaal een verbinding tot stand willen brengen).

In het volgende voorbeeld sluiten we de WH-H900-hoofdtelefoon aan, nadat we deze in de koppelingsmodus hebben gezet door de ON-knop 7 seconden ingedrukt te houden.

Windows 7 Bluetooth koppelen 1

7. Selecteer in het venster [Apparaat toevoegen] de Bluetooth-headset. Dan ziet u de melding [Bezig met verbinden apparaat]

Windows 7 Bluetooth koppelen 2
    8. Nu installeert uw computer mogelijk automatisch de vereiste drivers, waardoor een melding bij de taakbalk verschijnt. Afhankelijk van het model van uw hoofdtelefoon of luidspreker moet u een koppelingscode invoeren. De standaardcode is 0000.

9. Zodra het apparaat is toegevoegd, verschijnt het volgende scherm:

Windows 7 Bluetooth koppelen 3

10. Wanneer u op de knop [Apparaten en printers] klikt, gaat u naar een overzicht van de apparaten die zijn verbonden met uw laptop of desktop. Als u dubbelklikt op uw apparaat, ziet u het volgende optiescherm:

Windows 7 koppelen 4

11. Als uw hoofdtelefoon is uitgerust met een microfoon, kunt u kiezen waarvoor u uw hoofdtelefoon wilt gebruiken:

1. Listen to music (Naar muziek luisteren)

2. Forward VoIP Calls to Handsfree (VoIP-gesprekken naar handsfree doorschakelen)

Houd er rekening mee dat de geluidskwaliteit van de tweede optie minder is dan van de eerste optie, omdat bij de tweede optie signaalsterkte vóór geluidskwaliteit gaat.

12. Klik ten slotte met de rechtermuisknop op het geluidspictogram in de taakbalk om [Afspeelapparaten] te selecteren. Zorg ervoor dat uw hoofdtelefoon als het Standaard afspeelapparaat is geselecteerd.

Windows 7 koppelen bluetooth afspeelapparaten menu

Windows 7 Bluetooth koppelen afspeelapparaten

iOS / Mac

1. Als u erin bent geslaagd uw luidsprekers of hoofdtelefoon in de koppelingsmodus te zetten, moeten ze in de Bluetooth-lijst worden weergegeven. Als u ze niet onmiddellijk ziet, blader dan omlaag om te zien of ze niet verderop in de lijst staan.

In het volgende voorbeeld hebben we de MDR-1000X en de MDR-ZX330BT gekoppeld
    2. Selecteer uw apparaat in de lijst en klik op de knop [Koppelen].

iOS Mac Bluetooth koppelen stap 1
    3. U kunt meerdere apparaten tegelijk verbinden (maar niet noodzakelijkerwijs tegelijk gebruiken, u moet de uitgangsbron selecteren)

Bluetooth koppelen Mac iOS stap 2

4. Vergeet niet uw geluidsinstellingen in de systeemvoorkeuren te controleren om de juiste uitgang in te schakelen:

Bluetooth koppelen Mac iOS stap 3

Extra tips voor het oplossen van problemen

Schakel Bluetooth OFF (Uit) en weer ON (in).

Probeer Bluetooth uit en weer in te schakelen als u ervan overtuigd bent dat uw apparaat in de koppelingsmodus staat maar niet voorkomt in de lijst met apparaten op uw computer.

Vergeet niet de vliegtuigmodus uit te schakelen (Windows 10)

1. Ga naar [Start]
    2. Selecteer [Instellingen].
    3. Ga naar [Netwerk en internet]
    4. Wijzig de optie [Vliegtuigstand] in [UIT]

Controleer uw Bluetooth-drivers

1. Klik op [Start] en zoek naar [Apparaatbeheer] (Dan verschijnt het venster in de onderstaande schermafbeelding)
    2. Bekijk alle Bluetooth-items door de [categorie Netwerkadapters] en/of de [categorie Bluetooth-radio's] (indien beschikbaar) weer te geven.
    3. Controleer of er geen geel uitroepteken of pijl-omlaag naast de driver staat
      1. Uitroepteken: werk de Bluetooth-drivers van uw computer bij of installeer deze opnieuw
      2. Pijl-omlaag: Bluetooth is uitgeschakeld: klik met de rechtermuisknop en schakel de optie in om Bluetooth te activeren

Bluetooth netwerkadapter schermafbeelding