Artikel-ID : 00283611 / Laatst gewijzigd : 18-05-2023Afdrukken

Zo verlaagt u het stroomverbruik van uw tv en bespaart u stroom

  Tv's van Sony worden geleverd met verschillende instellingen waarmee u uw tv onmiddellijk energiezuiniger kunt maken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw elektriciteitsrekening. Hier zijn een paar eenvoudige tips die u kunt volgen om energie te besparen.

  Opmerking: De stappen in dit artikel kunnen enigszins afwijken of niet beschikbaar zijn, afhankelijk van het tv-model.


  De instelling voor energiebesparing inschakelen

  Als uw tv is uitgerust met een energiebesparende instelling, kunt u deze instellen op Uit, Laag of Hoog. Met de opties Laag of Hoog kunt u de helderheid en de paneelbediening aanpassen om het stroomverbruik van uw tv te verlagen.

  1. Druk op de toets Quick Settings (Snelle instellingen) op de afstandsbediening.
  2. Kies Settings (Instellingen) → System (Systeem) → Power and energy (Stroom en energie) → Energy saver (Energiebesparing) → Power saving → (Stroombesparing) → Off / Low / High (Uit / Laag / Hoog).


  De helderheid van uw tv verlagen en het contrast aanpassen

  Als er geen energiebesparende instellingen beschikbaar zijn op uw tv, kunt u de helderheid altijd verlagen en het contrast handmatig aanpassen.

  Helderheid

  Contrast


  Hiermee selecteert u een energiezuinige beeldmodus

  Als uw tv is uitgerust met vooraf ingestelde beeldmodi (bijvoorbeeld Standaard, Levendig, Sport, Film, Game, Bioscoop, Graphics, Foto), denk er dan aan dat sommige beeldmodi meer energie verbruiken dan andere.

  • Standard (Standaard): De meest energiebewuste beeldinstelling die wordt aanbevolen voor dagelijks gebruik thuis.
  • Vivid (Levendig): Ideaal voor het bekijken van beelden bij daglicht dankzij heldere kleuren, contouren en verbeterd contrast, maar niet aanbevolen voor lange tijd als u energie wilt besparen.

  De omgevingslichtsensor van de tv gebruiken

  Veel van de nieuwere tv-modellen van Sony worden geleverd met een instelling voor de omgevingslichtsensor. U kunt deze instelling inschakelen zodat de lichtsensor van uw tv de hoeveelheid licht in de kamer detecteert. Op die manier zorgt u ervoor dat het scherm niet helderder is dan wat u nodig hebt en bespaart u energie.


  Het scherm uitschakelen wanneer u naar muziek luistert

  Luistert u naar Spotify of de radio op uw tv? De kans is groot dat het u om de muziek gaat en niet om wat er op het scherm wordt weergegeven.

  Als uw tv de instelling Picture Off (Beeld uit) heeft, kunt u het tv-scherm volledig uitschakelen, maar toch het geluid horen.

  1. Als u het scherm wilt uitschakelen, drukt u op de knop Quick Settings (Snelle instellingen) op de afstandsbediening.
  2. Gebruik de pijl naar links of rechts om de tegel Picture Off (Beeld uit) te vinden.
  3. Als u het scherm weer wilt inschakelen, drukt u op een willekeurige toets op de afstandsbediening.

  Als deze instelling niet beschikbaar is, raden we u aan de helderheid zo veel mogelijk te verlagen als u het scherm niet gebruikt.


  Een Sleep Timer instellen

  Als u de gewoonte hebt om uw tv aan te houden totdat u in slaap valt, kunt u overwegen een Sleep Timer in te stellen. Met een Sleep Timer wordt de tv automatisch uitgeschakeld wanneer wordt gedetecteerd dat de tv een bepaalde tijd niet actief is geweest.

  1. Druk op Quick Settings (Snelle instellingen) op de afstandsbediening.
  2. U kunt de pijlen naar links/rechts op de afstandsbediening gebruiken totdat u de tegel Sleep Timer vindt, zoals in de onderstaande schermafbeelding wordt weergegeven, of de onderstaande stappen volgen:
   Ga naar Settings (Instellingen) → System (Systeem) → Power and energy (Stroom en energie) → Energy saver (Energiebesparing) → Turn off TV after (Schakel de tv uit na) → Selecteer de gewenste tijd (bijv. 15 min, 30 min, 1h, 2h, 4h, 8h, 12h of 24h).


  Naar de stand-bymodus schakelen

  Als u de tv in de stand-bymodus zet, wordt deze uitgeschakeld met de aan-uitknop op de afstandsbediening of de aan-uitknop op de tv. In de stand-bymodus is de tv nog steeds op netspanning aangesloten, maar verbruikt deze zeer weinig energie.


  Schakel de tv volledig uit als u deze langere tijd niet gebruikt

  Als u de tv langere tijd niet gebruikt (bijvoorbeeld als u op vakantie bent), raden we u aan de stekker van het netsnoer uit het stopcontact te halen wanneer de tv in de stand-bymodus staat. Deze stap kan u energie besparen, vooral als er verschillende externe apparaten op uw tv zijn aangesloten.

  TIP: U kunt het proces van het loskoppelen van de tv en de aangesloten apparaten veel eenvoudiger maken door een stekkerdoos te installeren die u met een aan/uit-schakelaar kunt uitschakelen.