Artikel-ID : 00294947 / Laatst gewijzigd : 13-07-2023Afdrukken

Waarom ontbreekt er een tv-zender en wat kan ik doen?

Gisteren was die er nog en vandaag is uw favoriete tv-zender ineens verdwenen. In dit artikel bespreken we waarom tv-zenders kunnen 'verdwijnen' en hoe u ze terug kunt vinden!
    De reden kan verschillen, afhankelijk van de tools van uw tv-provider (satelliet, kabel, settopbox of CAM-module). Laten we er meteen induiken.

Als alle zenders verdwenen zijn, ga dan naar het einde van het artikel.

Waarom zenders kunnen verdwijnen bij slecht weer (satelliet en antenne)

Uw satellietschotel werkt de lijst met tv-zenders regelmatig bij (meestal 's nachts). Maar wist u dat slecht weer invloed kan hebben op de gegevens die de schotel ophaalt?

Onder ongunstige omstandigheden werkt uw satelliet- of antenneverbinding mogelijk niet alle zenders bij, waardoor sommige zenders verdwijnen.

Oplossing

• Uw satelliet voert deze update regelmatig uit, dus de verdwenen zenders zouden automatisch moeten worden hersteld.
    • U kunt ook zelf actief een satellietafstemming uitvoeren:
    • U kunt de signaalsterkte van de problematische zender controleren door een diagnostische test uit te voeren:
      • Druk op de knop Help op de afstandsbediening. Selecteer Status & Diagnostic (Status en diagnostische gegevens) en druk op Signal info (Signaalinfo).
        • DVB-T / DVB-C → Minimumwaarden tussen 24 en 32 dB
        • Satelliet → Minimumwaarden tussen 6 dB en 11 dB
    • Om deze automatische update te voorkomen, kunt u de [Auto service update]uitschakelen:
      • Ga naar TV settings (Tv-instellingen) → Channels & Inputs (Zenders & Ingangen) → Kanalen → Kanaal instellen → Advanced settings →(Geavanceerde instellingen) Auto service update → uitschakelen
      • Let op: de satelliet heeft twee Auto service updates: voor voorkeurzenders en algemene satellietzenders.

Ontbrekende zender vanwege een naamswijziging (maar de zender is er wel)

Geldt voor satelliet, kabel, settopbox en CAM-module

Soms is een ontbrekende zender niet echt verdwenen, maar is de positie van de zender in uw zenderlijst veranderd. Meestal bevindt de zender zich dan helemaal aan het eind van de lijst.

Over het algemeen weet uw tv ongeveer welke zenders beschikbaar zijn, maar de tv kan aangebrachte wijzigingen niet goed interpreteren.

Zelfs wanneer een zenderprovider besluit om slechts een deel van de naam te wijzigen (bijvoorbeeld het nummer 2 in het geschreven 'twee' wijzigen), kan uw tv deze wijziging niet goed verwerken. De tv zal deze 'nieuwe' zender niet herkennen en deze achter alle andere zenders achteraan de lijst plaatsen.

Oplossing

Beperkingen van nationale en regionale providers en nieuwe zenderline-ups

Van toepassing op (satelliet, kabel, settopbox en CAM-module)

Sommige zenders zijn alleen beschikbaar in bepaalde landen of regio's. Ook werken providers van kabel- en satelliet-tv's af en toe hun zenderaanbod bij, wat kan leiden tot het verdwijnen van zenders.

Oplossing

Alle zenders ontbreken / zwart scherm

Als er geen zenders aanwezig zijn, is er waarschijnlijk iets mis met de verbinding tussen het apparaat van uw tv-provider en de tv.

1. Controleer of u de juiste ingangsbronhebt. Druk op de input-knop op uw afstandsbediening om te schakelen tussen de HDMI-ingangspoorten. (Als uw settopbox bijvoorbeeld is aangesloten op HDMI2, schakelt u met de input-knop naar HDMI 2.)
    2. Controleer of alle kabels (of de CAM-module) goed zijn aangesloten. Haal ze er indien nodig uit en sluit ze weer aan.
    3. Neem contact op met uw tv-provider voor meer informatie over technische problemen.