Artikel-ID : 00166263 / Laatst gewijzigd : 22-09-2022Afdrukken

HDR (High Dynamic Range) — Veelgestelde vragen

  BELANGRIJK: Dit artikel is alleen van toepassing op specifieke producten. Controleer de toepasselijke producten bovenaan dit artikel.

  Wat is HDR en waarom is het beter dan SDR?

  High Dynamic Range (HDR) is een indeling voor videosignalen die een veel grotere helderheid en betere kleurweergave biedt in vergelijking met het Standard Dynamic Range (SDR), een specificatie die door traditionele HDTV's worden gebruikt.

  HDR-content die wordt afgespeeld op een HDR-compatibele tv produceert een merkbaar voller, rijker en realistischer beeld in vergelijking met SDR-/oudere HD-TV-technologieën. Zwartniveaus lijken veel dieper en behouden fijne details, terwijl het kleurenspectrum breder is en dichter bij wat het menselijk oog op natuurlijke wijze ziet.

  Twee dubbele beelden naast elkaar van aangemeerde boten bij zonsondergang weergegeven op de tv. Links ziet u SDR (vervaagde kleuren). Rechts ziet u HDR-content (levendig, realistischer).


  Welke Sony tv's ondersteunen HDR?

  U hebt een HDR-tv en HDR compatibele content.nodig om HDR te kunnen ervaren.

  Om te controleren of uw tv HDR-compatibel is, gaat u naar de pagina 'Specificaties' van uw tv-model op de ondersteuningswebsite van Sony. De meeste tv's van Sony zijn HDR-compatibel, en alle Android- en Google-tv's van Sony zijn dat.

  U kunt ook de pictogrammen 4K HDR of 8K HDR op uw tv-box inschakelen.

  Afbeeldingen van het pictogram 4K/HDR en het pictogram 8K/HDR.


  Hoe kan ik HDR-content bekijken?

  Uw HDR-tv geeft automatisch HDR-compatibele content weer. Zorg ervoor dat uw tv de nieuwste softwareversie gebruikt.

  Als u HDR-content van HDMI-apparaten bekijkt, moet u de instelling voor de HDMI-signaalindeling wijzigen:

  1. Druk op de toets HOME op de afstandsbediening.
  2. Selecteer Settings (Instellingen).
  3. Selecteer External inputs (Externe ingangen) in de categorie TV.
  4. Selecteer HDMI Signal Format (Indeling HDMI-signaal) en stel deze in op Enhanced format (Verbeterde indeling) (of een andere indeling, afhankelijk van uw behoeften, bijvoorbeeld enhanced Dolby of enhanced VRR).

  Opmerking: Als u HDR-content bekijkt met een snelheid van 18 Gbps, moet u een Ultra High-Speed HDMI gebruiken. Ga naar hdmi.org voor meer informatie.

  Welke apps/apparaten ondersteunen HDR-content?

  Verschillende apps en apparaten ondersteunen HDR-content. Hier volgen een paar voorbeelden:

  • Internetstreaming: Apps zoals Netflix, Amazon Prime Video of YouTube. (Beschikbaarheid van deze content verschilt per land/regio.)
  • 4K UHD Blu-ray Disc-spelers.
  • PS4/PS4 Pro/PS5 en andere consoles.

  Kent u deze HDR-gerelateerde termen?

  HLG (Hybrid Log-Gamma)

  HLG is, zoals de naam al doet vermoeden, een 'hybride' indeling die SDR-beelden (Standard Dynamic Range) en HDR-beelden (High Dynamic Range) combineert tot één videosignaal. HLG schakelt de uitvoer van HDR-beelden in die vergelijkbaar zijn met HDR10 en Dolby Vision. Met HLG kunnen ook beelden met een goed gebalanceerde helderheid worden weergegeven op SDR-tv's.

  HDR10

  HDR10 is een HDR-indeling die wordt gebruikt met Ultra HD Blu-ray, die een hoog contrast produceert met een groot kleur- en helderheidsbereik. Het is de meest wijdverbreide HDR-indeling, ondersteund door diverse bedrijven, streamingservices en elektronische apparaten.

  Dolby Vision

  Dolby Vision is een HDR-technologiestandaard die is ontwikkeld door Dolby voor video met een hoog dynamisch bereik. Dolby Vision maakt gebruik van dynamische metadata, wat betekent dat de beeldkwaliteit kan worden geoptimaliseerd, afhankelijk van wat u kijkt. Dolby Vision brengt scènes tot leven met opvallende highlights, diepere donkere plekken en levendige kleuren, wat een bioscoopervaring in uw eigen huis creëert.


  Ondersteunt mijn tv 4K of HDR?

  Wat is 4K/Ultra HD-resolutie (UHD)?


  Verwante artikelen