Artikel-ID : 00169115 / Laatst gewijzigd : 30-06-2021

Algemene informatie over een televisie verbinden met en gebruiken als monitor bij een computer.

  Op deze pagina wordt beschreven hoe u verbinding maakt via een kabel. Om een draadloze verbinding te maken, raadpleegt u de onderstaande juiste verbindingsmethode:

  Afhankelijk van de poorten die op uw televisie en computer beschikbaar zijn, kunt u uw televisie misschien verbinden met een computer en als monitor gebruiken. Om te beginnen, gaan we na naar welke typen videopoorten u moet uitkijken:

   Afbeelding

  BELANGRIJK: Wanneer u de verbinding maakt met een notebookcomputer, moet u misschien op een combinatie van functietoetsen drukken, zoals Fn+F7 op een VAIO-notebook of op een andere toetsencombinatie, zodat de computer het videosignaal kan uitvoeren.

  OPMERKING: Raadpleeg de gebruiksaanwijzing bij het product voor modelspecifieke informatie als u een VAIO-computer gebruikt.

  Als uw televisie en computer een overeenkomende videopoort hebben, kunt u de apparaten eenvoudig met elkaar verbinden door het geschikte type kabel te gebruiken. Als de computer bijvoorbeeld een DVI-poort heeft om het videosignaal uit te voeren en de televisie een DVI-poort heeft om het videosignaal te ontvangen, hoeft u alleen maar een DVI-kabel op de beide DVI-poorten aan te sluiten. Hetzelfde geldt voor andere poorttypen.

  Houd er rekening mee dat de beeldkwaliteit van de op de televisie weergegeven video afhankelijk is van de verbindingsmethode die wordt gebruikt om de verbinding te maken met de computer. Voor de beste weergavekwaliteit kunt u een VGA-, DVI-, HDMI- of Component Video-verbinding gebruiken. U kunt S-Video en Composite Video gebruiken, maar daarbij is de resolutie niet zo hoog. Uw verbindingsmogelijkheden kunnen echter zijn beperkt door de poorttypen die op beide apparaten beschikbaar zijn.

  Misschien hebben de computer en de televisie geen overeenkomende poorten. In dat geval moet u op een van de volgende manieren te werk gaan:

  1. Installeer in de computer een videokaart die een poort heeft die overeenkomt met een poort op de televisie.

   OPMERKING:  Als u een Apple iMac-computer gebruikt, hebt u mogelijk een Thunderbolt-adapter nodig voor de uitvoer van een HDMI-verbinding of een DVI-verbinding. Ga naar de website van Apple of neem contact op met de ondersteuningsafdeling van Apple voor meer hulp bij het verbinden van een Apple iMac of een andere computer van Apple.

  2. Schaf een videoconverter aan.

  OPMERKINGEN:

  • Een DVI-naar-HDMI-kabel of een DVI-naar-HDMI-converter wordt niet ondersteund of gegarandeerd als u een computer met een DVI-uitgang wilt verbinden met een tv die een HDMI-aansluiting heeft.
  • Videoconverters kunt u kopen bij (online) computerwinkels.

  Hoewel beide opties goed zijn, is het misschien gemakkelijker om een videoconverter aan te sluiten dan een nieuwe videokaart te installeren. Omdat de meeste computers werken met een VGA/RGB-poort om het videosignaal uit te voeren, hebt u waarschijnlijk een VGA-converter nodig om het signaal door te geven aan de televisie. Gebruik een van de volgende typen converters, afhankelijk van de video-ingang die beschikbaar is op uw televisie:

  • VGA-naar-DVI
  • VGA-naar-HDMI
  • VGA-naar-Component Video
  • VGA-naar-S-Video
  • VGA-naar-Composite Video

  Het is belangrijk dat de computer de videoresolutie goed kan uitvoeren, of u nu een andere videokaart installeert of een videoconverter gebruikt. Controleer in de gebruiksaanwijzing van uw televisie welke resolutie wordt ondersteund en pas de configuratie van de computer hieraan aan in het gedeelte Display Properties (Weergave-eigenschappen) in het (Control Panel) Configuratiescherm van het besturingssysteem. Vaak gebruikte resoluties voor televisies zijn 640 x 480 en 800 x 600.

  OPMERKINGEN:

  • De gebruiksaanwijzingen van televisies van Sony zijn, evenals die van een VAIO-computer, ook online beschikbaar.
  • Hoewel de computer misschien hogere resoluties kan uitvoeren, is het mogelijk dat de televisie die niet aankan. Dit kan tot gevolg hebben dat een deel van de beeldinformatie wordt afgekapt of ontbreekt. Anderzijds kan het voor een breedbeeld-tv of HDTV nodig zijn dat u op de computer software installeert die hogere resoluties ondersteunt.

  Niet alleen de resolutie, ook de scanfrequentie (ook wel verversingssnelheid genoemd) van de computer moet geschikt zijn voor de televisie. Veelvoorkomende scanfrequenties zijn 50 Hz, 60 Hz en soms 75 Hz. Raadpleeg ook voor deze informatie de gebruiksaanwijzing van uw televisie.

  WAARSCHUWING: De apparatuur kan beschadigd raken. Als een niet-ondersteunde scanfrequentie wordt gebruikt, kan dit de televisie of computer beschadigen.

  Nu komen de verbindingen voor geluid aan bod. Als er geen luidsprekers zijn aangesloten op de computer, moet u een audiokabel aansluiten, tenzij u een HDMI-naar-HDMI-verbinding gebruikt. Het gaat om twee typen audiopoorten: een aansluiting voor een ministekker of voor composiet audio. Afbeelding

  • Als de computer een ministekker-line-out en de televisie composiet-audio-ingangen heeft, gebruikt u een ministekker-naar-composiet audiokabel. Afbeelding
  • Als de computer composiet-audio-uitgangen en de televisie composiet-audio-ingangen heeft, gebruikt u een standaard composiet-audiokabel. Afbeelding
  • Als de computer een 3,5-mm line-out-ministekker en de televisie een 3,5-mm line-in-ministekker heeft, gebruikt u een ministekker-naar-ministekker audiokabel. Afbeelding

  OPMERKING: De audiokabels kunnen zorgen voor stereogeluid (audio via het linker- en rechterkanaal) naar de televisie en zijn verkrijgbaar bij de meeste (online) computer- of elektronicazaken.