Artikel-ID : 00159173 / Laatst gewijzigd : 28-02-2024Afdrukken

Hoe kijk ik abonneediensten met een smartcardmodule?

  Inhoudsopgave:
  1. Wat heb ik nodig?
  2. Hoe installeer ik de smartcard / CAM?
  3. Probleemoplossing
  3-1. Bericht 'Not entitled' (Geen rechten)
  3-2. Bericht 'No module' (Geen module)
  3-3. Overige problemen met CAM of met het decoderen van betaalkanalen.
  3-4. Waarom kan ik de CAM niet volledig in de sleuf plaatsen?

  1. Wat heb ik nodig?
  Voor het kijken naar abonneediensten van kabelaanbieders hebt u het volgende nodig:

  • Een BRAVIA-TV met een geschikte sleuf voor CI (Common Interface) of CI+.
  • Een abonnementskaart (ook wel smartcard genoemd) ter grootte van een creditcard.
  • Een geschikte CAM (Conditional Access Module). Dit is een kleine metalen adapter die in de CI-sleuf van een digitaal tv-toestel kan worden gestoken. Doorgaans is deze 10 x 5,5 cm groot.

  Opmerkingen:

  • Let er bij de aanschaf van een CAM op dat deze compatibel is met uw tv en abonnementskaart. Neem bij twijfel contact op met uw kabelaanbieder en raadpleeg de technische gegevens van uw BRAVIA-TV.
  • Er zijn verschillende CAM-types verkrijgbaar, die er van buiten allemaal hetzelfde uitzien. CAM's gebruiken de normen CI of CI+ en gebruiken verschillende typen decoderingstechnologie (zoals VideoGuard, Nagravision, Viaccess, Conax, enzovoort). CI+ is de nieuwere versie van de CI-norm met meer geavanceerde, veilige technologie en functies.
  • Een tv heeft een CAM-sleuf van het type CI of CI+. U kunt een CI CAM gebruiken in een sleuf voor CI+ CAM en andersom. De kans bestaat dat, afhankelijk van de kabelaanbieder, sommige of alle kanalen niet goed worden gedecodeerd en dat sommige CAM-functies niet worden ondersteund.
  • BRAVIA-TV-modellen uit 2013 en nieuwer hebben een CI+ versie 1.3 CAM-sleuf. Dat wil zeggen dat als een CI+ CAM wordt gebruikt, de CAM compatibel moet zijn met CI+ versie 1.3 (of hoger).
  Afbeelding CAM-kaart
   

  A = CI-sleuf, B = CAM, C = smartcard

   


  2. Hoe installeer ik de smartcard / CAM?

  • Plaats de abonnementskaart op de juiste wijze in de CAM-houder. Zorg ervoor dat het merklabel van de CAM en de chip van de smartcard naar boven wijzen. Plaats de smartcardchip in de CAM voordat u deze in de CI-sleuf plaatst.
  • Zet uw tv uit en plaats de CAM-adapter in de CI-sleuf van uw tv (met het CAM-merklabel van de tv af gericht). Doe dit voorzichtig, zonder te veel druk uit te oefenen. Als de houder niet soepel naar binnen glijdt, hebt u deze mogelijk verkeerd vast.
  • Zet de tv weer aan. De CAM zou automatisch moeten worden gedetecteerd.
  • Voor CI+ moet de CAM vóór gebruik worden geïnitialiseerd. Er wordt een paar minuten een voortgangsbalk op het scherm weergegeven of er worden voortgangsberichten weergegeven over de status van het initialisatieproces. De melding kan een paar keer verdwijnen en opnieuw verschijnen, totdat het proces is voltooid.

  3. Problemen oplossen

   

  3-1. Bericht 'Not entitled' (Geen rechten)

  Als u een bericht ziet zoals 'Selected service is scrambled or cannot be decoded' (Geselecteerde dienst is gecodeerd of kan niet worden gedecodeerd) of 'You are not entitled to watch this programme' (U hebt geen rechten om dit programma te bekijken) als u op een abonnementsdienst afstemt, gaat u naar de digital settings (digitale instellingen) van de tv. Selecteer vervolgens CA-module set-up (instellingen voor CA-module) en controleer de datum van uw abonnement.

  1. U ziet de datum van uw abonnement. Dit geeft aan dat de tv correct communiceert met de smartcard. Als u nog steeds het bovenstaande bericht te zien krijgt of als de datums niet zijn bijgewerkt, heeft de smartcard mogelijk niet het databericht ontvangen om het abonnement te activeren of hebt u geen rechten om deze programma's te zien. Neem ter bevestiging contact op met uw serviceprovider.
  2. U kunt de datum van uw abonnement niet zien. In dit geval is de module / smartcard niet goed geplaatst.
  1. Controleer of de CAM goed is geplaatst (met de juiste kant naar boven) en stevig is aangeduwd.
  2. Controleer of de pennen aan de onderkant niet zijn verbogen of beschadigd. (Mogelijk hebt u een zaklamp en spiegel nodig om in de CI-sleuf te kijken.) Als de pennen beschadigd of verbogen zijn, neemt u contact op met Sony voor verdere assistentie (service).

  3-2. Bericht 'No module' (Geen module)

  Een bericht 'No module' (Geen module) kan het volgende betekenen:

   De module is niet correct geplaatst. Plaats de module opnieuw.
   De module is niet geschikt voor uw tv of is defect. Neem contact op met uw kabelmaatschappij of CAM-aanbieder.

    


   3-3. Overige problemen met CAM of met het decoderen van betaalkanalen

   Sony BRAVIA-TV-modellen uit 2013 en nieuwer hebben een CI+ versie 1.3 CAM-sleuf. Als u een CI+ CAM gebruikt, moet de CAM compatibel zijn met CI+ versie 1.3 (of hoger), anders kunnen de volgende problemen optreden:

   • Kanalen kunnen niet worden gedecodeerd.
   • De foutmelding 'This service can be shown only on a compatible CI+ host' (Deze dienst kan alleen worden getoond op een compatibele CI+ host) wordt weergegeven.
   • Verificatieproces met CAM begint nooit, mislukt of eindigt nooit.
   • Het bericht 'Your CAM is not compliant' (Uw CAM voldoet niet) wordt weergegeven.

   Als een van de bovenstaande problemen optreedt, controleert u bij uw serviceprovider of uw CAM compatibel is met CI+ versie 1.3.

   Als er andere CAM-gerelateerde problemen optreden, moet u uw tv naar de nieuwste softwareversie bijwerken. Dit kan of automatisch of handmatig .

   Opmerking: Laat de CAM niet zonder geldige smartcard in de CAM-sleuf zitten. Dit kan ertoe leiden dat er kanalen verdwijnen als de tv wordt opgestart. Verwijder de CAM of trek deze naar achteren (circa 2 cm) in de CAM-sleuf.

   Nog steeds problemen met betaalkanalen?

   Pak uw smartcard en CAM en test ze op een andere tv in hetzelfde netwerk. Als de CAM en smartcard prima werken op de andere tv, is er mogelijk iets mis met uw tv. Neem in dat geval contact op met de klantenservice van Sony voor meer hulp.

   3-4. Waarom kan ik de CAM niet volledig in de sleuf plaatsen?

   Wat als de CAM niet volledig in de sleuf kan worden geplaatst en een gedeelte uit de sleuf blijft steken (doorgaans circa 3,5 cm)?

   Dit is expres gedaan, zodat de gebruiker de CAM gemakkelijk kan verwijderen als dat nodig is.

   CAM steekt uit