SEL2470GM
G Master
Gesprek met technici
Technici van Sony bespreken het concept van de G Master-lens, het product van technologische innovatie en ongeëvenaard optisch ontwerp.
G Master
Technici van Sony bespreken het concept van de G Master-lens, het product van technologische innovatie en ongeëvenaard optisch ontwerp.
Productplanning
Akira Shiraishi
Shiraishi:
Toen we de α7-serie in 2013 introduceerden, kregen F4-zoomlenzen en relatief kleine prime-lenzen voorrang binnen ons assortiment, op basis van het concept 'compacte vorm, grote prestaties'. Tegen deze achtergrond vroegen veel klanten om F2.8 zoomlenzen en F1.4 prime-lenzen.
Ondertussen waren de camerabehuizingen van de α7R, met een resolutie van zo'n 36,4 miljoen pixels, geëvolueerd naar de 42,4 miljoen pixels tellende α7R II, en uitgerust met beeldstabilisatie over 5 assen.
Beeldsensortechnologie wordt steeds geavanceerder en wij denken dat hoge resolutie een universele waarde is die steeds belangrijker zal worden. Dit geldt ook voor lens-bokeh, en naar beide waarden zal altijd vraag zijn. In dit kader vormt de ontwikkeling van onze F2.8-zoomlenzen en F1.4-prime-lenzen met groot diafragma de introductie van een nieuw merk dat is gericht op de combinatie van hoge resolutie en bokeh.
Sony kijkt naar de toekomst van beeldsensoren, zodat deze lens altijd relevant zal zijn bij evoluerende cameraprestaties
Onder het nieuwe merk G Master hebben we drie producten ontwikkeld: de FE 24-70 mm F2.8 GM standaard zoomlens, een prime-lens met optimale resolutie op elke brandpuntsafstand; de FE 85 mm F1.4 GM portretlens, die topprioriteit geeft aan bokeh-rendering, van de scherpste focus tot aan de achtergrond; en de FE 70-200 mm F2.8 GM OSS telezoomlens, gewijd aan het vastleggen van krachtige resolutie in de telefotostand en bokeh in het portretspectrum.
Deze lenzen omvatten een scala aan innovatieve technologieën, waaronder onze nieuw ontwikkelde XA-lenselementen. Als toonaangevend fabrikant van beeldsensoren heeft Sony een duidelijke visie wat betreft de toekomstige ontwikkeling van beeldsensoren. Ik denk dat de G Master-serie als taak heeft om hierop te anticiperen en lenzen te maken die tot ver in de toekomst impact zullen hebben.
Deputy General Manager - Afdeling Lens Mechanical Design
Masanori Kishi
Kishi:
De XA-lens (extreem asferisch) in het ontwerp van de G Master legt oppervlakken met een nauwkeurigheid van 0,01 micron vast. Asferische lenzen zijn uiterst moeilijk te maken en het was dus een uitdaging om een zo hoog mogelijke nauwkeurigheid te realiseren.
Bij het ontwikkelen van deze technologie hebben we samen met technici van Sony Global Manufacturing & Operations Corporation in de Japanse prefectuur Aichi, waar ze beschikken over apparatuur voor fabricage van asferische lenzen, alle facetten van het proces bestudeerd en hebben toen een nieuwe methode bedacht.
Mijns inziens zijn de XA-lenzen die we uiteindelijk hebben gemaakt van ongeëvenaarde kwaliteit, en ik denk dat we dit hoge niveau hebben bereikt omdat we gebruik konden maken van de unieke gepatenteerde technologie van Sony en de nauwe samenwerking met de productiefaciliteit.
De XA-lens (extreem asferisch) zorgt voor optimale prestaties van de andere lenselementen, voor een hoge resolutie en natuurlijke bokeh
In een lensontwerp hebben lenselementen vaak niet allemaal dezelfde effectiviteit en gevoeligheid; het is zelfs zo dat een ontwerp wordt geoptimaliseerd door elk lenselement een andere rol te geven. Zo ook bij G Master: omdat het XA-lenselement oppervlakken uiterst nauwkeurig vastlegt, leveren de andere elementen functies voor gevoeligheid en aberratiecompensatie. Hierdoor realiseert de lens als geheel een ongekend hoge resolutie.
Ik denk dat de G Master deze optimale resoluties vanuit het midden naar de hoeken en daarbij een bijzonder natuurlijke bokeh kan bereiken, juist omdat we deze XA-lenselementen met een extreem hoge nauwkeurigheid van 0,01 micron hebben kunnen maken. Ik zou zelfs willen stellen dat de G Master er niet was geweest zonder deze XA-lenselementen.
Effectiever samenspel van tegenstrijdige elementen met een frequentie van 50 lijnparen per millimeter als MTF-basislijn
Kishi:
Hoge resolutie en prachtige bokeh staan op gespannen voet met elkaar en zijn moeilijk samen te voegen in hun ultieme vorm. Wat betreft resolutie, hebben we de meest uitdagende standaard ooit als basislijn genomen voor het ontwerp: een MTF1 met een ruimtelijke frequentie van 50 lijnparen per millimeter.
Door de hogere ruimtelijke frequentie kan de lens subtiele contrastwijzigingen beter reproduceren. Hiertoe hebben we meerdere optische aberraties, zoals chromatische aberraties en coma, volledig uitgebannen tijdens de ontwerpfase. Om aberraties in hoeken van afbeeldingen uit te sluiten, voerden we vele simulaties uit waarbij we aberraties beetje bij beetje verwijderden totdat we bij ons uiteindelijke optische ontwerp uitkwamen.
Alleen hogere ruimtelijke frequentie is natuurlijk geen garantie voor een goede lens, mogelijk bevat een opname ook componenten met een lage frequentie, afhankelijk van het onderwerp. Het doel is om een prachtige foto te maken, dus het belangrijkste is dat zowel lage frequenties als hoge frequenties met elkaar in balans zijn.
Als we tijdens de ontwerpfase de lensresolutie verhogen, moeten we de bokeh voortdurend in de gaten houden. Met behulp van bokeh-simulatie controleren we dus of de bokeh niet nadelig wordt beïnvloed naarmate MTF-prestaties verbeteren.
Let wel, bokeh is niet alleen zeer complex, er zijn ook nog eens verschillende varianten, waaronder voor en achter, en van dichtbij tot veraf. Omdat het type bokeh ook afhangt van de brandpuntsafstand, kan dit niet alleen worden beoordeeld door middel van simulatie.
Bokeh-simulatie moet dus vakkundig geïntegreerd worden, met behulp van de door Sony opgedane ervaring en know-how. Zo zoeken we voortdurend naar de mooiste bokeh-effecten voor onze klanten.
Afbeeldingen bokeh-simulatie
Shiraishi:
Binnen optisch ontwerp hebben verschillende factoren invloed op bokeh, maar deze kunnen niet volledig worden uitgesloten in de ontwerpfase. Het eindproduct zal afzonderlijke verschillen bevatten en daarom wordt elk objectief uit de G Master-serie tijdens de productie afzonderlijk gecontroleerd en aangepast om te zorgen dat elke lens vóór verzending optimale bokeh produceert.
Om dit te kunnen doen, moet bijvoorbeeld nieuwe instelapparatuur worden gebouwd en moet een instelmechanisme in de lens zelf worden geïntegreerd. Dergelijke mechanismen zijn van tevoren nodig. Maar door bokeh op deze manier aan te passen, kunnen we hoogwaardige lenzen leveren en ik denk dat een dergelijke instelling en houding een grote rol spelen in de G Master-mentaliteit.
De FE 85 mm F1.4 GM en de FE 70-200 mm F2.8 GM OSS maken voor het eerst in een α-lens gebruik van een 11-bladig rond diafragma. Het huidige 11-bladig diafragma is ontwikkeld om bokeh-vormen zo rond mogelijk te houden bij grote diafragma-instellingen. Door het grotere aantal bladen is het ontwerp compacter, maar zijn toch zeer grote diafragma-openingen mogelijk.
Elke lens wordt afzonderlijk aangepast tijdens het productieproces, zodat alle lenzen de optimale bokeh produceren
Bokeh met 11-bladig diafragma
Bokeh met 7-bladig diafragma
Resolutie en bokeh worden geoptimaliseerd tijdens het optisch ontwerp en vervolgens aan het werk gezet door de actuatortechnologie van Sony
Kishi:
Zelfs als hoge resolutie en bokeh in evenwicht zijn en het toestel op het hoogste niveau presteert, zal je die prestaties alleen ervaren als je kunt scherpstellen op een vergelijkbaar hoog niveau. Optimale nauwkeurigheid is dus essentieel. Om de lens maximaal te laten presteren, hebben optische ontwerpers verregaande verbeteringen aangebracht en is de G Master voorzien van ongekende mogelijkheden voor scherpstelling, door innovatieve actuatoren van Sony, ontwikkeld met behulp van eigen technologie, te combineren met mechanismen die geoptimaliseerd zijn voor elke lens.
De scherpstellingsgroep bestaat gewoonlijk uit één stuk, maar is in de FE 70-200 mm F2.8 GM OSS opgesplitst in twee aparte groepen waardoor het gewicht beter verdeeld is. Door de scherpstellingsgroepen te koppelen aan onafhankelijke actuatoren met afzonderlijke aansturing, kan de lens zowel bij foto's als bij video soepeler scherpstellen. Door deze opsplitsing ontstaat ook een 'zwevende' constructie waarmee uiteenlopende aberraties kunnen worden gecorrigeerd bij alle scherpstelafstanden. Deze constructie maakt volledig onafhankelijke aansturing mogelijk en elk lenselement kan zo in de ideale positie worden geplaatst, wat in reguliere zwevende constructies niet mogelijk is. Zo wordt de inherente capaciteit van de lenzen optimaal benut.
1. Ring Drive SSM 2. Lineaire motor
Innovatieve actuatortechnologie creëert een geheel nieuwe opnamestijl
Daarbij zijn de FE 85 mm F1.4 GM en de FE 70–200 mm F2.8 GM OSS uitgerust met de nieuwste Ring Drive SSM-systemen. Deze optimaliseren de toepassing van SSM bij lenzen met A-bevestiging voor contrast-AF in camera's zonder spiegel en met verwisselbare lens. Bij dergelijke camera's met contrast-AF zijn meerdere rotaties nodig bij het scherpstellen. Soepel draaien is dus absoluut noodzakelijk.
De Ring Drive SSM maakt daartoe voor het eerst gebruik van kogellagers. Ook is de FE 85 mm F1.4 GM voorzien van twee positiesensoren die de scherpstellingslens direct detecteren en aansturen. Dankzij het uitzonderlijke motorsysteem, de dubbele positiesensoren en het geavanceerde aandrijvingsalgoritme kan de positie van de lens op 1 micron nauwkeurig worden geregeld, voor extreem nauwkeurige AF.
Kishi:
Ik hoop dat mensen gebruikmaken van de functie voor oog-autofocus die de ogen van het model scherp in beeld brengt, met een toestel uit de α7-serie in combinatie met de FE 85 mm F1.4 GM. Als ze dat eenmaal hebben gedaan, ervaren ze hoe nauwkeurig deze lens scherpstelt. Traditionele F1.4-lenzen van 85 mm hebben een oppervlakkige scherptediepte, waardoor volledig scherpstellen op ogen lastig is met AF.
Veel professionals moeten handmatig scherpstellen als ze 85 mm F1.4 lenzen gebruiken. Ik ben blij dat we mensen zo in staat stellen om dit nauwkeurigheidsniveau te realiseren met AF. Ondanks het feit dat de F1.4-lens van 85 mm een zeer oppervlakkige scherptediepte heeft, biedt deze nu zoveel nauwkeurigheid dat fotografen zich kunnen richten op meer dan alleen het oog, bijvoorbeeld op oogleden, uiteinden van wimpers, het pupiloppervlak of reflectie.
En allemaal dankzij de innovatieve actuatortechnologie in deze lenzen. Volgens mij gaat hierdoor een hele andere stijl van fotograferen ontstaan. Waar fotografen zich vroeger vooral moesten concentreren op nauwkeurig scherpstellen, kunnen ze nu de beeldhoek veranderen wanneer ze willen en het model laten bewegen en toch de pupillen scherp in beeld houden.
Een bericht van Akira Shiraishi
De FE 85 mm F1.4 GM is speciaal voor me. Tien jaar geleden tijdens een interview zei ik al dat de 85 mm F1.4-lens met A-bevestiging door zijn uitzonderlijk specificaties een icoon is binnen de categorie α-lenzen. Ik denk dat deze lens het ideale uithangbord is voor het α-merk.
Met de nieuwe 85 mm F1.4 wilde ik een lens creëren die al zijn voorgangers zou overstijgen. Volgens mij is ons dat gelukt en ik hoop dat anderen net zo enthousiast zijn over de FE 85 mm F1.4 GM als wij. Dankzij feedback van onze klanten over de F4-serie hebben we de prestaties van de andere twee lenzen in de G Master-serie, de FE 24-70 mm F2.8 GM en de FE 70-200 mm F2.8 GM OSS, naar een hoger niveau getild. Ik hoop dat huidige F4-gebruikers ook deze nieuwe F2.8-modellen een kans geven.
Een bericht van Masanori Kishi
In de aanloop naar de gelijktijdige release van deze drie uitzonderlijke lenzen, onder het nieuwe merk G Master, hebben wij als ontwikkelaars de lat continu hoger gelegd om elke lens te voorzien van zoveel mogelijk technologie, waaronder fijnkorrelige operabiliteit. Sinds de introductie van de α7-serie hebben we veel nuttige feedback ontvangen van verschillende professionele gebruikers.
Voor we deze producten op de markt brachten, hebben we alle details wat betreft bruikbaarheid, prestaties en andere eigenschappen tot in de puntjes uitgewerkt, rekening houdend met de input van deze gebruikers. Ik heb het volste vertrouwen in de lenzen die we hebben gemaakt, en ik verheug me erop dat mensen deze lenzen gaan gebruiken en plezier zullen beleven aan fotograferen. Ik hoop dat mensen zullen genieten van het ongekende samenspel van hoge resolutie en mooie bokeh van deze nieuwe G Master-serie.
NIEUWE PRODUCTEN
Hoge resolutie en spectaculaire bokeh komen samen in lenzen die nog lange tijd ultieme prestaties zullen blijven bieden met de meest geavanceerde camerabehuizingen.