Interview met de productplanner

Meer informatie over de LSPX-P1

Deze projector voor het grote scherm laat zich met één hand dragen en is geïnspireerd op het gevoel van gastvrije ruimtes.

 

TS Business Division, Consumer Experience Producer
Yusuke Marasawa

─ Kunt u ons iets vertellen over de ideeën en het concept achter de totstandkoming van de draagbare Ultra Short Throw-projector LSPX-P1?

Murasawa: Het concept Life Space UX, waar deze draagbare Ultra Short Throw-projector onder valt, richt zich op de transformatie van onze woonruimte. 

Productafbeelding van LSPX-P1.
Lifestyle-afbeelding LSPX-P1.

Bedenk eens hoeveel mensen de plaats van hun breedbeeld-tv als uitgangspunt nemen voor de plek waar ze hun bank, eettafel of stoelen neerzetten. Het lijkt wel alsof hun persoonlijke ruimte door de tv wordt bepaald. Mensen worden door deze indeling tijdens hun dagelijkse bezigheden op een natuurlijke manier naar het scherm getrokken. We twijfelden eraan of dit wel zo praktisch was. We wilden gezinnen bevrijden van de beperkingen die conventionele consumentenelektronica hun oplegde. We wilden ervoor zorgen dat ze vrij waren om ruimtes te creëren waarin ze films of tv-series konden kijken. Hierdoor zijn we op het idee voor compacte projectoren gekomen. Met een draagbare projector kan iedereen vanaf elke plek in de kamer video-inhoud bekijken. Meubels kunnen dan dus overal worden neergezet en dat zorgt voor meer vrijheid in lifestyle.

Lifestyle-afbeelding LSPX-P1.
Lifestyle-afbeelding LSPX-P1.

─ Wat is de beste manier om de LSPX-P1 te gebruiken? 

Murasawa: De LSPX-P1 kan op een extern apparaat worden aangesloten om, net als bij een gewone projector, naar tv of films te kijken of games te spelen. De projector heeft een Ultra Short Throw-lens en heeft dus niet de projectieafstand nodig die conventionele projectoren wel nodig hebben, waardoor de LSPX-P1 op verschillende plaatsen gebruikt kan worden.

Een nieuwe ontwikkeling is de 'posterfunctie'. Hiermee kunnen afbeeldingen en video's overal worden geprojecteerd, ook op plaatsen waar dat tot nu toe niet mogelijk was. Naast inhoud zoals conventionele tv-programma's of films die 'actief' bekeken kunnen worden, kan er nu ook 'passieve' inhoud bekeken worden, zoals video's die met het huidige weer of de huidige tijd te maken hebben. Het kan heel leuk zijn om zoiets op een bepaalde plek in een kamer weer te geven. We hebben nog diverse andere functies ingebouwd die het gebruik van de 'posterfunctie' vergemakkelijken. Zo kunt u AAN/UIT-tijd instellen of instellen dat de projector wordt INGESCHAKELD als u dichterbij komt en weer wordt UITGESCHAKELD als u er vandaan loopt. We willen graag dat onze klanten deze 'passieve' inhoud kunnen beleven.

Lifestyle-afbeelding LSPX-P1.
Productafbeelding van LSPX-P1.

─ Is er iets dat tijdens de ontwikkeling van dit product veel indruk op u heeft gemaakt?

Murasawa: Een van de kenmerken van het concept Life Space UX is dat we ons niet alleen op het product zelf richten, maar we kijken ook hoe het product in de omgeving moet passen waarin het geplaatst zal worden. Tijdens de ontwikkeling van het product houden we bij verschillende details rekening met deze factoren.

Conventionele projectoren hebben bijvoorbeeld een aan-uitknop op de behuizing en daarnaast verschillende andere knoppen voor scherpstelling, volume en andere instellingen. Hoewel bij dit apparaat de gebruiksvriendelijkheid voor onze klanten voorop stond, hebben we besloten om alleen de aan-uitknop op de behuizing van de LSPX-P1 te plaatsen. Voor de Ultra Short Throw-projector zijn we ervan uitgegaan dat klanten de projector op enige afstand van zichzelf zouden plaatsen. Vandaar dat we alle andere bedieningsknoppen in een smartphone-app hebben gestopt. Daarnaast hebben we de automatische scherpstelling zo ingesteld dat deze automatisch scherpstelt als de projector wordt verplaatst. We geloven dat we een product hebben gemaakt dat gebruiksvriendelijkheid combineert met alle concepten die we hoopten over te brengen.

Een ander zeer belangrijk onderdeel was de beslissing om de conventionele groene ledlamp, die meestal wordt gebruikt om aan te geven dat een elektronisch apparaat is ingeschakeld, te vervangen door een witte. We hebben de groene lamp op de LSPX-P1 uitgeprobeerd, maar die trok overal te veel aandacht. We hebben de helderheid van de witte lamp verlaagd zodat het licht niet meer te fel is, maar klanten wel kunnen zien of het apparaat is ingeschakeld. De beslissingen deze onderdelen hebben we genomen nadat we tests op verschillende locaties hadden uitgevoerd. 

Lifestyle-afbeelding LSPX-P1.
Diagramafbeelding van de LSPX-P1.

─ De compacte behuizing van de projector bevat alles, inclusief de batterij en de speakers. Waardoor was het moeilijk om die ideale omvang te bereiken? 

Murasawa: Het was lastig om de projector zo compact te maken dat hij draagbaar zou worden. De draagbare Ultra Short Throw-projector is ongeveer 8 cm breed, de omvang die volgens ons gemakkelijk in één hand zou passen.

Het was uitermate lastig om de gewenste, compacte breedte van 8 cm te bereiken. Hoewel de laserlichtbron compact en helder is, genereert hij wel veel warmte. Daarnaast wilde we de harmonie behouden tussen de afgespeelde video-inhoud en de ruimte. Hiervoor hebben we onderdelen zoals warmteafvoer en video-aansluitingen, die vaak bij AV-apparaten en elektronische producten te zien zijn, in geperforeerd metaal verborgen. Dit proces zorgt voor minder warmteverlies en vermindert tegelijkertijd het geluid tijdens gebruik naar 22 dB of lager, hetgeen ongeveer overeenkomt met het geluid van ritselende boombladeren. 

Deze nieuwe projector is uitgerust met een automatische scherpstelfunctie en beschikt bovendien over de kleinste Ultra Short Throw-lens van Sony ooit*, een nieuw ontworpen SXRD-scherm en een ingebouwde lichtbron met laser. Na uitgebreide tests zijn we er dankzij een geoptimaliseerd buizenstelsel met gekoelde lucht in geslaagd om een nieuwe ervaring voor video-inhoud in een ideaal formaat te creëren.

* Geldig in januari 2016

Lifestyle-afbeelding LSPX-P1.
Productafbeelding van LSPX-P1.

─ De draagbare Ultra Short Throw-projector kan niet alleen beelden op muren weergeven, de unit kan ook 90 graden gekanteld worden zodat beelden op tafels of op de vloer worden geprojecteerd. 

Murasawa: De draagbare Ultra Short Throw-projector kan ook op een computer worden aangesloten zodat beelden op een desktop worden geprojecteerd. Hierdoor kunnen foto's en digitale documenten naast papieren documenten weergegeven worden. We geloven dat de mogelijkheid om inhoud op voorheen onbereikbare plaatsen weer te geven tot nieuwe, creatieve manieren zal leiden waarop die ruimtes gebruikt worden. Daarnaast kan de draagbare Ultra Short Throw-projector in één hand meegenomen worden. U kunt de projector dus op uw favoriete plaats neerzetten en onmiddellijk inhoud bekijken zonder dat u moet scherpstellen. Zodra u een goede plek hebt gevonden, kunt u net zo veel inhoud bekijken als u wilt. We hopen dat veel mensen allerlei nieuwe manieren gaan ontdekken en onverwachte ruimtes gaan benutten.

LSPX-P1

Draagbare Ultra Short Throw-projector

LSPX-P1

Projecteer uw favoriete films, foto's en nog veel meer op elke muur of vloer van uw huis.