Interview met de productplanner

Meer informatie over de LSPX-S1

De Glass Sound Speaker van Sony geeft een prachtige sfeer aan een ruimte: met deze speaker lijkt het echt alsof de ruimte wordt gevuld door iemand die naast u staat te zingen terwijl de zachte lantaarngloed uw kamer verlicht.

 

TS Business Division, Senior Consumer Experience Producer
Yasushi Matsumoto

─ Hoe kwam het concept van de Glass Sound Speaker tot stand?

  

'Sountina' NSA-PF1

Matsumoto: De oorsprong van de Glass Sound Speaker ligt bij de 'Sountina' NSA-PF1 uit 2008. Dat concept ontstond uit de wens om een soort 'fontein van geluid' te creëren waarbij het leek alsof geluid uit het midden van een bepaalde ruimte omhoog vloeide. Tijdens de ontwikkeling van dat concept zijn we erin geslaagd een gevoel van ruimte vol helder geluid te combineren met een schitterend design dat naadloos in elk interieur past. Hoewel de Sountina destijds meer dan 1 miljoen Japanse yen kostte, reageerden veel mensen zeer enthousiast. De ontwikkelingen met de Glass Sound Speaker zijn sindsdien heel snel gegaan: de speaker is uitgerust met een vernieuwde versie van de technologie van de Sountina, is tegenwoordig een stuk compacter, heeft minder geluidsvervorming en betere responsiviteit. Daarnaast kan de speaker draadloos muziek afspelen en kan hij met een batterij worden gebruikt.

De 'NSA-PF1' produceerde geluid door een kunststof buis te laten trillen. Door de baanbrekende structuur en het fraaie design trok de NSA-PF1 zeer veel aandacht. De 'NSA-PF1' was ongeveer 1 meter 80 hoog en de hele kunststof buis oscilleerde waardoor een akoestische ruimte van driedimensionaal geluid gelijkmatig over een gebied van 360 graden werd verspreid. De NSA-PF1 had minimale demping maar zorgde wel voor geluid dat tot in elke hoek van een ruimte hoorbaar was, zelfs in grote ruimtes als een hal.

Diagramafbeelding van LSPX-S1.
Diagramafbeelding van LSPX-S1.

─ Het mechanisme dat ervoor zorgt dat geluid uit het kunststof komt, is uniek. Welke speciale eigenschappen heeft het in vergelijking met gewone speakers? 

Matsumoto: De meeste gewone speakers genereren geluid via trillingen van de conus, maar de Glass Sound Speaker zorgt dat de hele cilinder trilt doordat drie actuatoren de onderste randen van de kunststof buis verticaal raken en geluid over een gebied van 360 graden verspreid wordt. Dit mechanisme waarbij een oppervlak letterlijk geraakt wordt om geluid te produceren is feitelijk hetzelfde als het bespelen van percussie- of snaarinstrumenten en de trillingen gaan door het hele kunststof oppervlak. Dit zorgt voor een cilindrische geluidsbron die het akoestische beeld naar de voorkant van de kunststof buis brengt waardoor stemmen, percussie en snaarinstrumenten levendig en helder worden gereproduceerd. Onze klanten vertellen ons vaak dat het lijkt alsof een echt persoon vanuit de kunststof buis zingt, dat de beleving zo echt is dat ze geloven dat ze de zanger adem horen halen en zijn lippen zien bewegen. We zouden het geweldig vinden als zo veel mogelijk mensen dit realisme zouden ervaren.

─ Het geluid van de Glass Sound Speaker komt dus uit een kunststof buis en beslaat een gebied van 360 graden. Dat is een uniek kenmerk. Kunt u een aantal andere kenmerken beschrijven en aangeven hoe deze Glass Sound Speaker wordt gebruikt?

Matsumoto: Gewone speakers zijn meestal ergens op gericht. Dat betekent dat de beste positie om het geluid te horen beperkt is tot de plaats voor de speaker (bij monospeakers) of tussen twee speakers in (bij stereospeakers). Een speciaal kenmerk van de Glass Sound Speaker is dat geluid uit de kunststof buis een gebied van 360 graden beslaat waardoor hetzelfde geluidsveld op elke plek in die ruimte kan worden ervaren. Of u de kunststof buis nu in de hoek of in het midden van een kamer plaatst, hetzelfde gelijkmatige geluidsveld klinkt door de ruimte heen. Deze gelijkmatige geluidsverdeling toont aan dat de speaker zich niet op één punt richt. Als de luisteraar alleen maar luistert, zal hij moeite hebben om te bepalen waar het geluid precies vandaan komt. We geloven dat de speaker voor een prettige geluidservaring zorgt zonder dat klanten zich bewust zijn dat ze naar een stukje consumentenelektronica luisteren.

Deze functie wordt nog verder versterkt wanneer klanten de speaker midden op hun eettafel of balkontafel neerzetten, net als ze met een fles goede wijn zouden doen. Hierdoor kunnen familie en vrienden gezellig ontspannen rond de geluidsbron.

* Niet water- of stofbestendig

Close-upafbeelding van de LSPX-S1.

De behuizing van bewerkt aluminium heeft uitstekende akoestische eigenschappen en past naadloos bij andere materialen in de leefruimte.

Afbeelding van de onderkant van de LSPX-S1.

Bedieningsknoppen zoals de volumeregeling zitten verborgen onderop de speaker, waardoor de ware aard van dit audiovisuele apparaat verborgen blijft.

─ Welke onderdelen waren qua design heel belangrijk?

Matsumoto: We wilden onze nauwkeurigheidsnormen op het ontwerp toepassen, net zoals we dat met de geluidskwaliteit hadden gedaan. We vonden echter ook dat we niet per se iets excentrieks moesten ontwerpen, dat misschien als een vlag op een modderschuit zou staan. In plaats daarvan zijn we uitgegaan van het concept Life Space UX (fantastisch design dat naadloos in de ruimte past) en hebben een fraaie afwerking bedacht die eerder bescheiden is dan te veeleisend. De behuizing van de speaker is gemaakt van bewerkt aluminium voor een fraaie afwerking en uitstekende geluidskwaliteit. De lichtgouden kleur past prima in zowel Japanse als westerse interieurs. De bedieningsknoppen, zoals volumeregeling, zitten verborgen onderop de eenheid, waardoor de ware aard van de speaker verborgen blijft. 

Lifestyle-afbeelding van de LSPX-S1.

De akoestiek van het geluid, de lichtdoorlatende eigenschappen van kunststof en de warme gloed van de ledverlichting zorgen samen voor een flonkerend gevoel.

─ En midden in de kunststof buis zit een ledlamp met een soort gloeidraad?

Matsumoto: Ja. Ik vind dat de rol van de lamp niet onderschat mag worden. Het is net als een groep mensen die rond een kampvuur zitten. Je zit vol aandacht naar de vlammen te kijken waardoor je helemaal kunt ontspannen en je je weer één met de natuur voelt. De vlammen hebben een soort magisch vermogen om mensen die eromheen zitten over dingen te laten praten waar ze het normaal gesproken niet over hebben. We hebben heel veel positieve feedback van klanten gekregen die de Glass Sound Speaker hebben gekocht. Ze vertelden ons dat het warme licht en geluid de ambiance in hun ruimte compleet veranderde en dat ze door het staren naar de lamp in combinatie met het luisteren naar de muziek helemaal tot rust kwamen. Hierdoor realiseren we ons weer hoe belangrijk de interactie tussen licht en geluid is.

─ Dankzij de ingebouwde batterij kan de Glass Sound Speaker dus zelfs op plaatsen zonder stroom worden gebruikt?

Matsumoto: Ja, dat klopt. De Glass Sound Speaker verspreidt geluid gelijkmatig over een gebied van 360 graden en kan dus overal worden neergezet. We wilden deze functie gebruiken zodat de speaker overal neergezet kon worden, ook als er geen stopcontact in de buurt was of kabels vreselijk in de weg zouden liggen. Het was voor ons dus essentieel dat de speaker op batterijen zou kunnen werken. Bluetooth zorgt daarnaast voor draadloos afspelen waardoor de gebruiker volledig kabelloos op elke plek naar muziek kan luisteren. We hopen echt dat zo veel mogelijk klanten deze ruimtelijke ervaring met licht en geluid van de Glass Sound Speaker van Sony gaan uitproberen.

LSPX-S1

Glazen speaker

LSPX-S1

Geniet van kristalhelder geluid en zacht licht dat naadloos in uw omgeving past.