De Sony Walkman®

Hoe deze de manier waarop we onderweg naar muziek luisteren compleet veranderde

Sony heeft al vanaf het begin een nauwe associatie met geluid. Zelfs de naam van het bedrijf vindt zijn oorsprong in het begrip Geluid — Sony is een kruising tussen het Latijnse woord 'sonus' (waarvan 'sound' (geluid) en 'sonic' (geluids-) zijn afgeleid) en 'sonny' (jochie), dat aangeeft dat het bedrijf jong en energiek is.

Sony wil innoverend zijn en is bij het ontwerpen van producten voor audiofielen en muziekliefhebbers altijd gericht op de toekomst. Masaru Ibuka, medeoprichter van Sony, getuigde van deze wil tot innovatie met zijn woorden "Creativiteit komt voort uit het zoeken naar het onverwachte en buiten je eigen ervaring stappen".

Sony was de eerste in de sector die vele belangrijke mijlpalen op het gebied van audiotechniek behaalde, en het bedrijf voldeed daarmee aan de eigen doelstellingen op het gebied van geluidskwaliteit en technologische verbeteringen.

Toen de eerste Walkman® op de markt kwam, waren sommige mensen sceptisch, omdat het product anders en onbekend was. Het ging niet om een gloednieuwe technologie, maar de idee van een draagbare muziekspeler zonder opnamefunctie was ongekend. Het duurde echter niet lang of muziekliefhebbers zagen in dat de Sony Walkman® een ingenieuze uitvinding was die uiteindelijk de audio-industrie en de manier waarop mensen onderweg naar muziek luisterden compleet veranderde.

Van de TPS-L2 Walkman® tot de nieuwste Walkman® met hoge resolutie, hier volgen enkele van de meest succesvolle producten van Sony:

1979 — Sony verkoopt de eerste Walkman®

De eerste Walkman® Stereo voor privégebruik, de TPS-L2, was een enorm succes, ondanks doemdenkers die beweerden dat dit apparaat vanwege het ontbreken van een opnamefunctie nooit populair zou worden.

Deze draagbare muziekspeler veranderde de levensstijl van veel mensen. Ze konden nu waar ze maar wilden naar muziek luisteren.

De behuizing van het apparaat was blauw metallic en bootste zo de trendy blauwe jeans uit die tijd na. Vanaf dat moment werden productontwerpen van Sony vlotter en modieuzer.

1984 — Eerste draagbare cd-speler van Sony

De eerste draagbare cd-speler ter wereld, de Walkman® D-50, had ongeveer de omvang van vier cd-hoesjes.

Door dit compacte apparaat groeide de populariteit van de cd enorm. De Walkman® D-50 kon met zes C-alkalinebatterijen tot vijf uur worden gebruikt.

1992 — Sony vindt de eerste MD Walkman® uit

Sony maakte de MiniDisc Walkman® MZ-1, de eerste Walkman® voor MiniDiscs ter wereld, die kon opnemen en afspelen, een numeriek toetsenbord had en voorzien was van anti-skiptechnologie.

Het apparaat had een opnamecapaciteit van maximaal 74 minuten. Deze opnamen konden worden verdeeld, gecombineerd, verwijderd en benoemd (dit waren nieuwe fenomenen op het gebied van bandopnamen!).

2001 — De standaard van Sony voor supersnelle overdracht

De MZ-N1 Walkman® was het eerste product dat ondersteuning bood voor de NetMD-standaard voor supersnelle overdracht van muziekgegevens van de pc naar de Walkman®. Verder is opmerkelijk dat dit apparaat wel 110 uur lang ononderbroken kon afspelen.

2013 — Eerste producten voor hi-res audio

Sony wordt een van de eerste bedrijven met een volledig assortiment van producten voor hi-res audio, waaronder de ZX1 Walkman®-serie. Hiermee kunnen audiobronnen met hoge resolutie worden afgespeeld, een ontwikkeling die tot stand is gekomen door de integratie van jarenlang opgebouwde kennis en technologie.

Sony is ook een samenwerking aangegaan met Universal Music Group, Warner Music Group en, vanzelfsprekend, met Sony Music Entertainment om meer releases met een hoge resolutie mogelijk te kunnen maken. Al snel daarna introduceerde Sony de ZX2 Walkman®, waarmee het onderweg beluisteren van muziek een hoogwaardige ervaring werd.

Sony blijft een voorsprong houden op zijn concurrenten als het gaat om hi-res audio. Dit blijkt ook uit de woorden van de CEO Kazuo Hirai: "Wij beschouwen hi-res als een manier om de muziekindustrie nieuw leven in te blazen, door een grotere betrokkenheid tot stand te brengen met de muziek en de klant. Wij zien het als de toekomst van onze muziekindustrie." Sony houdt vast aan het combineren van klassieke technologie met de nieuwste trends op het gebied van pure audio. Hierdoor kan het bedrijf producten als de NW-ZX2BLK produceren, waarmee het een vooraanstaande positie in de audio-industrie inneemt.

Meer informatie over de mogelijkheden op het gebied van hoge resolutie van de NW-ZX2BLK met 128 GB.

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.