Xperia, afgestemd voor audiofielen met Mark Wilder 

Om geluid te leveren zoals de artiest het heeft bedoeld, hebben we Mark Wilder, sound mastering engineer bij de Battery Studios van Sony Music, ingeschakeld om de kwaliteit van de luidsprekers en hoofdtelefoons af te stemmen en te beoordelen. Bekijk hoe onze audio engineer, Kenichi Matsumoto, samenwerkte met Mark om van deze Xperia een van de beste smartphones voor muziek ooit te maken.

In samenwerking met de legendarische mastering engineer, Mark Wilder
Mark Wilder in de studio

Zou iets over jezelf willen vertellen, Mark?

Mark:
Ik ben een senior mastering engineer bij Battery Studios, onderdeel van Sony Music Entertainment in New York. Ik werk al 33 jaar bij het bedrijf en heb aan meer dan 3.000 albums gewerkt. Ik ben genomineerd voor 11 Grammy's, heb er zes van gewonnen en blijf tot op de dag van vandaag geweldige platen maken.Het is ongelofelijk dat ik aan muziek mag werken waar ik van hield toen ik opgroeide.

“Dit is een smartphone die speciaal is afgestemd voor audiofielen”

Matsumoto-san, hoe zou u uw passie voor dit project omschrijven?

Matsumoto:
De meeste muziekliefhebbers genieten op mobiele apparaten van muziek in reguliere kwaliteit. Als muziekliefhebber was ik daar niet blij mee. Ik wilde het plezier behouden van luisteren naar authentiek geluid zelfs als ik niet bij mijn hifisysteem thuis ben. Het is mijn passie om mensen overal geweldige geluidskwaliteit te bieden. 

Kenichi Matsumoto luistert met zijn hoofdtelefoon

Wat wil je dat muziekliefhebbers kunnen beleven met Xperia?

Matsumoto:
Of ze nu luisteren via een hoofdtelefoon of een ingebouwde stereospeaker, ik wil dat ze muziek horen zoals de artiest het heeft bedoeld. Ik denk dat muziek nauwkeurig kan worden gereproduceerd en ik zou graag willen dat degenen die van muziek houden voor die beleving een Xperia kiezen. Om de ware essentie van een nummer naar voren te brengen door middel van de tekst, melodie, groove en andere elementen, moesten we het belang van ruimtelijke expressie voor meeslepend luisteren begrijpen. Ik denk dat deze nadruk op het creëren van geluid Xperia uniek maakt.

“Ik kon niet geloven dat we zoveel helderheid uit een smartphone konden halen”
Mark Wilder beoordeelt de Xperia 1 II

En, hoe klinkt de speaker, Mark?

Mark:
Wat me echt opviel aan deze Xperia is dat hij een heel duidelijk karakter heeft. Het detail, de sfeer, de ruimte tussen de instrumenten is veel duidelijker dan alles wat ik van welke andere mobiele telefoon dan ook heb gehoord. Het geluid heeft meer kracht en impact, het is spannender. De dynamische verplaatsingen, van de kleine veranderingen in dynamiek tot de meer dramatische, die klinken alsof ze uit een grotere speaker met volledig bereik komen. Dat is indrukwekkend omdat dit geluid een veel grotere luisterervaring mogelijk maakt.

En als je via een hoofdtelefoon luistert?

Mark:
Toen ik voor het eerst door een bedrade hoofdtelefoon luisterde, stond ik echt versteld van de sonische impact van deze Xperia. De geluidskwaliteit, de ruimte, de helderheid, het volume - alles lijkt veel meer samen te komen dan wat ik me van een mobiele telefoon kan herinneren. Ik ben iemand die reist met een Walkman® en ik heb uitgekeken naar de dag waarop ik kon kiezen of ik onderweg van muziek op mijn Walkman of op mijn smartphone zou gaan genieten. Die dag is er nu gekomen denk ik.

Wat vind je van de 3,5 mm audioaansluiting?

Mark:
Ik ben blij met de terugkeer van de hoofdtelefoonaansluiting. Ik hou van een bedrade hoofdtelefoonbeleving. Ik voel me dan op een of andere manier meer verbonden. Ik wil echt dat de versterking uit de telefoon komt en toen ik voor het eerst zag dat deze telefoon een hoofdtelefoonaansluiting had, toverde het een glimlach op mijn gezicht!

“Met deze Xperia krijgt u een echt authentieke akoestische beleving”

Kenichi Matsumoto

“Het was een genot om met de ingenieurs voor mobiel samen te werken; we vormen een geweldig team”

Mark Wilder

En Matsumoto-san, hoe was de samenwerking?

Matsumoto:
De samenwerking met Mark heeft ons erg geholpen. We hielden zijn woorden in gedachten terwijl we in Tokio aan het afstemmen waren. Maar onze doelen waren hoog en het kostte me veel tijd om het geluid goed te krijgen. Er waren momenten dat ik dacht dat: "Ik kan er niet nog meer uithalen." En toen kwam Marks gezicht in me op en ik hield mezelf keer op keer voor dat hij nooit tevreden zou zijn met deze kwaliteit. Dus ben ik maar doorgegaan.

Mark Wilder en Kenichi Matsumoto werken samen aan de geluidskwaliteit van Xperia

En Mark, ging het partnerschap goed voor jou?

Mark:
Jazeker. En het is goed om te horen dat ik bij de ingenieurs in het hoofd rond bleef spoken! Ik denk dat je bij alle samenwerkingen wel eens bezorgd bent dat niet iedereen dezelfde kant op wil. Dat was hier nooit het geval. Van het eerste prototype tot het tweede was ik erg blij om te zien hoe zeer onze ideeën overeenkwamen over hoe de telefoon zou moeten klinken. Onze discussies hebben geleid tot grote audioverbeteringen voor deze Xperia.

Hoe zit het met de toekomst, Matsumoto-san?

Matsumoto:
Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking het beste Xperia-geluid ooit heeft opgeleverd. Natuurlijk zijn er nog een paar ideeën die we zouden kunnen nastreven om de telefoon nog meer geweldige dingen te laten doen. Dat is op dit moment misschien moeilijk te realiseren, maar we zullen hard werken en ik wil graag blijven profiteren van Marks unieke kennis en expertise.

Verder nog iets, Mark?

Mark:
Ik waardeer het dat ik word betrokken bij het ontwerpproces van elke nieuwe Xperia-smartphone. Het is een grote eer en het brengt me veel vreugde.