Maak volledige films met Xperia dankzij Cinematography Pro 

Maak films en video's van professionele kwaliteit met alleen uw Xperia-smartphone met Cinematography Pro: de keuze van professionele regisseurs.

Afbeelding van de gebruikersinterface van Xperia voor Cinematography Pro waarop een vrouw te zien is die in zee aan het dansen is
Werken met Cinematography Pro

Voortbouwend op de expertise van onze Digital Cinema Camera-technici heb je met Cinematography Pro op je Xperia alle tools die je nodig hebt voor het maken van films van studiokwaliteit. Van voorinstellingen voor Look-kleurbeheer tot een 21:9-beeldverhouding voor filmopnamen, 4K HDR in 24, 25, 30, 60 en 120 fps en een Slim windfilter, dit is je kans om je creativiteit de vrije loop te laten en films op te nemen waar professionals trots op zouden zijn.

Stardust Children

Bekijk Stardust Children, een korte film van de bekroonde regisseur Eiji Uchida..

Foto van regisseur Eiji Uchida
Ontmoet de regisseur, Eiji Uchida

Eiji Uchida, geboren in Rio de Janeiro, begon zijn carrière als verslaggever voordat hij in 2005 zijn talenten verlegde naar het schrijven en regisseren van films. Sindsdien heeft hij een groot aantal successen behaald. In 2016 was zijn film Lowlife Love een grote hit bij Teatro in Shinjuku en werd de film vertoond op meer dan 30 filmfestivals wereldwijd. In 2019 schreef en regisseerde hij het tv-drama I Turn, dat zich in Tokio afspeelde, samen met twee afleveringen van de Netflix-hitshow The Naked Director. En in 2021 won hij bij de 44e Japan Academy Film Prize voor zijn film Midnight Swan de prijzen voor beste screenplay, beste regisseur en beste film.

Xperia biedt een authentieke filmbeleving 

Regisseur Eiji Uchida vertelt wat hij vindt van filmen met de Xperia:

Als ik weet wat ik moet filmen, maakt het voor mij niet uit of ik hiervoor een VENICE (de VENICE CineAlta digitale filmcamera van Sony) of een Xperia gebruik. Xperia heeft de potentie om uw eindproducten beter te maken. 

Close-up van de gebruikersomgeving en instellingen voor cinematografie op een Xperia-smartphone
Filmen met 24 fps: de standaard voor speelfilms

Het laatste wat ik wilde was een film maken die op een thuisvideo leek, alleen maar omdat er met een smartphone gefilmd is. De framesnelheid van 24 fps maakt een enorm verschil. In het verleden heb ik zo hard gewerkt om het eruit te laten zien als een film. Camera's die filmachtige beelden opleveren, zijn enorm prijzig. Het zou echt geweldig zijn als ik met mijn smartphone opnames kan maken die eruitzien als een film, vooral omdat ik als filmmaker vroeger met onafhankelijke films begonnen ben.

21:9-verhouding: gemaakt voor films 

Televisie heeft een hoogte-breedteverhouding van 16:9. En zelfs toen het 4:3 was, heb ik altijd graag films willen maken, en filmen in film-aspect, maar dat lukte niet. We probeerden zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm te plaatsen, om iets te maken dat "als een film aanvoelde". Sony krijgt echt alle lof voor het installeren van een breedbeeldscherm dat je alleen in theaters ziet.

Regisseur Eiji Uchida bekijkt inhoud op een Xperia-smartphone
Beeld van een gemaskerd personage met capuchon met een standaard kleurenindeling
ONBEWERKT BEELDMATERIAAL GEFILMD MET DE VENICE CS-LOOK
Beeld van een gemaskerd personage met capuchon met een aangepaste kleurenindeling
DEFINITIEF BEELDMATERIAAL VAN STARDUST CHILDREN
Kleuren aanpassen voor een filmachtige sfeer

Ik vind het leuk om een bepaalde kleur te laten opvallen. Bij deze film waren dat rood en blauw. We hadden het idee al besproken om wat laatste aanpassingen te doen aan de kleuren. Als ik opnames aan het maken ben, film ik op een manier die nog alle kanten op kan. In deze film heb ik een bepaalde sfeer gecreëerd door enkele kleuren te laten opvallen.

120 fps voor spectaculaire slow motion-opnamen

De high speed-modus is geweldig. De val in de laatste scène is opgenomen in de high speed-modus en vertraagd. We hadden vroeger veel problemen met filmen in de high speed-modus. Dus ik zei: “Kun je in slow motion filmen op een smartphone?!”. En het is echt high speed. Ik vroeg me af hoe ze dat hebben gedaan.

Opmerking: deze video bevat geen audio.

Een nieuwe manier van filmmaken

Ik denk dat er veel regisseurs zijn die met een smartphone zouden willen filmen en willen zien hoe leuk het is, ikzelf meegerekend. Ik heb het beeldmateriaal op de set gezien en de afgewerkte film. Ik zei tegen mezelf, "Oh, je kunt echt een film opnemen met een Xperia."

Filmploeg laat een acteur een helm passen met daarop een Xperia-camera gemonteerd om POV-opnamen te maken
POV-opnamen vastleggen

Er is een POV-opname aan het begin en het einde. Die zijn gefilmd met een Xperia die was bevestigd aan het hoofd van de acteur. Dat lukt niet met een groot apparaat, dus dat was vernieuwend, het was leuk om naar te kijken.

De perfecte tool voor aspirant-filmmakers

Als ik nu jong was en onafhankelijke films maakte, zou ik dat geweldig vinden. We hebben namelijk echt geworsteld met slowmotion en de hoogte-breedteverhouding om het eruit te laten zien als een film. Ik ben er jaloers op dat dat nu met een smartphone kan. Ik bedoel, hiermee kan echt een speelfilm mee worden opgenomen. 

Een smartphone waarmee u films van professionele kwaliteit kunt maken

Natuurlijk maakt Sony filmcamera's. Ik heb ze zelf gebruikt. Ik weet zeker dat ze op dit idee zijn gekomen omdat ze ook professionele camera's maken. Er is geen ander bedrijf dat dit zou kunnen doen. Als je jong bent, heb je geen geld en het grootste deel van het budget gaat op aan filmapparatuur, zoals lampen en camera's. Het is geweldig om dat te kunnen overwinnen. Het enge is dat een middelbare scholier een Xperia op school kan gebruiken om een meesterwerk te maken.

Logo voor Cinematography Pro Powered by CineAlta
Bekijk het interview met Eiji Uchida
De korte film is bewerkt met Adobe Premiere Pro CC 2020 en Blackmagic Design DaVinci Resolve, waarbij gebruik is gemaakt van materiaal dat is opgenomen met de Cinematography Pro-functie van Xperia. Sommige bewerkingssoftware staat het bewerken van opnamen met Cinematography Pro mogelijk niet toe. De software van de Xperia werd gedeeltelijk aangepast voor gebruik bij deze productie.

Een podium voor de nieuwste generatie makers

Sony levert niet alleen de technologie waarmee ambitieuze filmmakers films en video's van professionele kwaliteit kunnen maken, maar biedt ze ook de mogelijkheden om hun werk onder de aandacht te brengen.

Logo van het Short Shorts Film Festival & Asia 2021
Short Shorts Film Festival & Asia 2021

Als creatief entertainmentbedrijf met een sterke technologische basis sponsort Sony met trots het Short Shorts Film Festival & Asia 2021. Short Shorts wordt erkend door de Academy Awards® en is een van de grootste internationale festivals voor korte films in Azië. Het helpt de volgende generatie van creatieve talenten om bekendheid te verwerven en de filmcultuur van de toekomst mede te bepalen.

Filmwedstrijd voor smartphones

De Smartphone Film Competition, gesponsord door Sony als onderdeel van het Short Shorts Film Festival & Asia, nodigt deelnemers uit om de grenzen van creativiteit en expressie te verleggen door alleen hun mobiele apparaten te gebruiken. Aangezien de smartphonetechnologie zich blijft ontwikkelen, biedt de wedstrijd een ideaal platform om deze opwindende nieuwe stijl van film maken te verkennen en te promoten.

Logo van de Smartphone Film Competition, gesponsord door Sony


Eyes door Anonymouz

Bekijk Eyes van Anonymouz: een muziekvideo die volledig is opgenomen met een Xperia door professioneel regisseur Kanji Suto. Anonymouz is een mysterieuze singer-songwriter die eerst naam maakte op de Japanse YouTube voordat ze wereldwijd de aandacht trok. Deze muziekvideo laat niet alleen haar natuurlijke zangtalent zien, maar demonstreert ook de verbazingwekkende resultaten die kunnen worden bereikt met de nieuwste Xperia-smartphones.Afbeelding van Kanji Suto buitenshuis
Maak kennis met de regisseur, Kanji Suto

Kanji Suto was oorspronkelijk een computergraficus en grafisch ontwerper, maar hij leerde het vak door te werken aan muziekvideo's en reclamespots onder het deskundige oog van filmregisseur Shuichi Tan. Hij is nu een onafhankelijk regisseur en zijn expertise omvat diverse technieken, waaronder live-action, computergraphics en virtual reality. Zijn werk is bekroond met een aantal prijzen, waaronder de Space Shower TV Music Video Awards 2015 en The One Show 2017/Moving Image Craft/Visual Innovation.

"Deze camera kan de toepassingen voor het maken van video-opnamen vergroten"

Suto:
Zodra ik begon te filmen, kon ik meteen zien hoe geweldig het was. Een voordeel van de smartphone is het kleine formaat. Ik wilde hier ook mijn voordeel mee doen. We konden van onderaf filmen of de camera plaatsen waar dat voorheen niet mogelijk was. Het was spannend om hiermee nieuwe ideeën uit te proberen. Ik had echt het gevoel dat deze camera het scala aan werken voor video-opnamen zou kunnen vergroten.

Afbeelding van een meisje met een koptelefoon dat naar een aquarium kijkt dat wordt gefilmd met Xperia
Kanji Suto die buiten een aquarium filmt met de Xperia 5 II
“We konden alle details duidelijk zien... dit scherm is echt prachtig”

Het is echt innovatief dat het mobiele apparaat gebruikmaakt van CinemaScope (21:9-beeldverhouding). Het voorbeeld was handig in gebruik en ik was verbaasd over hoe prachtig alles eruitzag. Ik kan in dezelfde gebruikersinterface bekijken wat ik zojuist heb gefilmd. Het is belangrijk om de videokwaliteit direct te kunnen controleren. We hebben deze shoot buiten op een zonnige dag gedaan. Als we de helderste instelling gebruikten tijdens het bekijken van de video in de zon, konden we alle details duidelijk zien. Dat was handig. Dit scherm is echt prachtig.

"Filmen met 120 fps bleek erg vloeiend en helder"

Er waren scènes waarin de goudvis zong en praatte. Deze scènes werden voor een langere tijd op hoge snelheid in slow motion opgenomen. Tijdens de bewerking werden er ook variabelen toegevoegd of werd er bijgesneden. We wilden slow motion gebruiken om het te laten lijken alsof de goudvis aan het praten of zingen was. Filmen met 120 fps bleek erg vloeiend en helder.

Afbeelding van een vis in een aquarium
Afbeelding van de gebruikersinterface op het scherm tijdens het filmen met de Xperia 5 II
"Hij heeft dezelfde gebruikersinterface als een gewone camera en is erg eenvoudig in gebruik"

Professionele camera-apparatuur kan tot in de kleinste details worden ingesteld, dus de gebruikersinterface kan ingewikkeld zijn. Xperia is echter voor algemeen gebruik bedoeld. De bediening van de gebruikersinterface is daarom zeer intuïtief, wat erg prettig is. Tegelijkertijd is de bediening eenvoudig voor een professional. Hij heeft dezelfde gebruikersinterface als een gewone camera en is erg eenvoudig in gebruik. 

"De Venice CS geeft het gelijk een filmachtige kwaliteit"

Bij de touch-up van de kleurtonen na het filmen blijft het kleurbereik behouden en zorgt de VENICE CS gelijk voor een filmachtige kwaliteit, die niets wegheeft van een saaie video. Ik kon mijn ogen niet geloven.

Venice Colour Settings (CS) zijn de standaardinstellingen voor kleurbeheer in Cinematography Pro, oftewel de LOOK-instellingen. Deze zorgen voor vloeiende kleurgradaties, een zachte tooncurve met laag contrast en 10-bits instellingen, geschikt voor bioscoop- en dramaproducties. Deze zijn gebaseerd op de s709 Look-instellingen, die te vinden zijn op onze CineAlta VENICE-camera. 

Afbeelding van een vis in een aquarium in een veld
Filmploeg die een aquarium opzet voor het filmen
"Mobiliteit is het sterkste punt bij het filmen met Xperia"

Als we een filmcamera willen verplaatsen, hebben we een kraan nodig of moeten we hem op een rail plaatsen. Dit laatste noemen we een dolly. Maar met Xperia kunnen we gewoon zo filmen. Ik heb een kleine gimbal gebruikt voor geringe beweging. Door met zo'n hoge kwaliteit te kunnen filmen, hebben we veel tijd bespaard. Dat was fantastisch. En we hebben een macrolens erop bevestigd die we voor 100 yen (1 euro) hadden gekocht voor een close-up van de goudvis en de glinsterende knikkers. Dat zorgde voor een interessant effect.

De basis blijft een smartphone, dus met deze kleine behuizing die iedereen wel op zak heeft, kunnen wij op dezelfde manier als anderen een shoot opnemen. Als iemand geïnteresseerd is in het maken van video, kan hij of zij gemakkelijk opnamen maken met professionele kwaliteit. Ik vond het een erg aantrekkelijke camera.

Bekijk het interview met Kanji SutoKom meer te weten over Xperia-cinematografie

Eiji Uchida en Kanji Suto zijn niet de enige. Een groeiend aantal bekroonde professionele video- en filmmakers begint zich bewust te worden van de mogelijkheden van filmen met Xperia, zoals blijkt uit de korte films hieronder.

After Dark 

Door Liam Wong, gemaakt met Xperia 5 II

Met behulp van Xperia met Cinematography Pro 'mogelijk gemaakt door CineAlta' legt filmmaker Liam Wong de stad Londen vast tijdens de lockdown.

TASTE

Een korte film, gemaakt met Xperia

Dompel je zintuigen onder in TASTE, een korte film van Shep Films, gemaakt in samenwerking met Sony Innovation Studios.

Twin Palms

Een korte film, gemaakt met Xperia

Professionele filmmaker Jeff Berlin heeft de Xperia 5 II op de proef gesteld en deze fascinerende korte film met dansthema gemaakt.