Bekendmaking van winnaars professional, open, student en youth

ucr4QxXLr

De World Photography Organisation heeft de winnaars bekend gemaakt van de prestigieuze Sony World Photography Awards 2022. De bekende fotograaf Adam Ferguson (Australië) won de titel Photographer of the Year. Hiermee won hij ook de bijbehorende prijs van 25.000 dollar en een selectie digitale beeldapparatuur van Sony. Daarnaast worden de tien categoriewinnaars, de 2e en 3e plaatsen van de wedstrijd voor Professionals en de winnaars van de Open, Studenten- en Jeugdwedstrijden bekend gemaakt.

De winnaars worden bekendgemaakt in een feestelijke aankondigingsvideo die interviews en reacties van winnende fotografen bevat. De video kan worden bekeken via worldphoto.org/ceremony-2022

De tentoonstelling van de Sony World Photography Awards 2022 vindt plaats op 13 april tot en met 2 mei 2022 in het Londense Somerset House. Er zullen 300 afdrukken en nog honderden foto’s van winnende en genomineerde fotografen via digitale displays worden getoond. Ook worden werken getoond van de winnaar van de Outstanding Contribution to Photography van dit jaar, de gerenommeerde Canadese fotograaf Edward Burtynsky.

PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Migrantes is een serie zwart-witportretten van migranten in Mexico. De foto’s zijn genomen terwijl ze aan het wachten waren om de grens naar de Verenigde Staten te kunnen oversteken. Ferguson maakte de foto’s in samenwerking met de gefotografeerden. Voor elke foto maakte hij een opstelling voor de achtergrond en monteerde hij een middelgrote camera op een statief met sluiterbediening via het snoer. Vervolgens deed hij enkele stappen opzij, zodat de personen zelf het moment van vastleggen konden kiezen. Hierdoor konden zij meewerken aan het proces van het documenteren van hun leven.

In februari 2021, na de regeringswisseling in de VS, trok er een grote stroom migranten uit Midden- en Zuid-Amerika naar de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. In de media circuleerden foto’s van bepakte migranten die hun bezittingen droegen en zich vastklampten aan hun dierbaren, vastgelegd in het felle flitslicht van fotografen. Ferguson zag het belang van dit type fotojournalistiek in, maar merkte dat er overduidelijk foto’s van de Mexicaanse kant van de grens ontbraken. Hij miste vooral foto’s die de migranten enige mate van macht gaven.

Met dit in gedachten wist Ferguson zijn redacteur bij de New York Times te overtuigen van het project en kreeg hij de opdracht om in april en mei 2021 gedurende 11 dagen naar Juarez en Reynosa te reizen. Zijn aanpak van dit project was geïnspireerd op Ghetto van Adam Broomberg en Oliver Chanarin, een visuele reis door 12 moderne getto’s, zoals het Rene Vallejo Psychiatric Hospital in Cuba, waar het voormalige kunstenaarsduo de sluiter liet bedienen door de patiënten.

Begeleid door de Mexicaanse journalisten Ernesto Rodríguez, Silvia Cruz, Noe Gea Medina en Laura Monica Cruz Flores benaderde Ferguson migranten die dichtbij de grens in tenten woonden. Hij legde hun vaak dieptreurige verhalen vast. Hij werkte met hen samen om het beeld te creëren en te fotograferen op een ongedwongen plek waar zij zich meer op hun gemak zouden voelen. Hij koos voor zwart-witfoto’s als een manier om de chaotische ​ achtergrondkleuren te verwijderen en de foto terug te brengen tot zijn pure emotionele waarde. Het resultaat is een serie die een schrijnend portret toont van mensen die zweven in de tijd, terwijl ze op zoek zijn naar een leven met meer welvaart.

Over het winnende project van Ferguson verklaart Mike Trow, voorzitter van de Wedstrijd voor Professionals 2021: ‘Wat Adam Ferguson heeft gedaan met migrantengezinnen en individuele migranten aan de grens tussen Mexico en de VS getuigt van een diep medeleven en ontroert sterk. Deze serie portretten spreekt boekdelen over hoe een morele intentionaliteit en respect kunnen helpen iets van dat gevoel van manipulatie en inbreuk op het privéleven, waar fotografie vaak van wordt beschuldigd, te voorkomen. Door zijn onderwerpen de sluiterbediening in handen te geven, geeft Adam het model een zekere macht om te bepalen hoe hij of zij wordt waargenomen. Deze foto’s zijn prachtig, vol betekenis en vriendelijk. Er waren andere verhalen die wij als jury bewonderden, maar de serie van Adam viel op omdat deze zo sprekend en warm vertelt over mensen die ontberingen lijden, maar die vasthouden aan hun fatsoenlijkheid en hun liefde, ongeacht plaats en rijkdom.

Over zijn prijs zegt Ferguson: Door de samenwerking met migranten was deze serie foto’s een poging om beelden te maken die inspireren tot empathie, in plaats van sympathie. Door de controle over het vastleggen over te geven en elke migrant macht te geven over het proces van hun afbeelding, hoopte ik de beschrijving van marginalisatie te ontwrichten en een verhaal te creëren dat als menselijker, herkenbaarder en eerlijker wordt gezien. Ik ben de moedige en veerkrachtige mensen die met mij wilden werken dankbaar, en ik neem deze prijs ook voor hen in ontvangst. Het winnen van de prijs Photographer of the Year geeft dit verhaal een nieuw leven. Hierdoor kan een nieuw publiek zich verbinden met de belangrijke verhalen van de personen die hun verhaal met mij hebben gedeeld.

WINNAARS IN DE PROFESSIONELE CATEGORIE

Winnende fotografen in de Professionele competitie zijn uitgekozen door een jury van experts. De fotografen moesten bijzonder werk bestaand uit vijf tot tien foto’s inleveren met verschillende verhalen. Van politieke- en klimaatcrises tot persoonlijke bespiegelingen over familie en verlies tot creatieve benaderingen van stillevens en natuurfotografie.

Alle categoriewinnaars ontvangen de set met digitale beeldapparatuur van Sony. De winnaars van dit jaar zijn:

ARCHITECTUUR & DESIGN

WINNAAR: Domagoj Burilović (Kroatië) voor zijn serie Dorf

Finalisten: 2e plaats Javier Arcenillas (Spanje); 3e plaats Yun Chi Chen (Taiwan)

CREATIEF

WINNAAR: Alnis Stakle (Letland) voor zijn serie Mellow Apocalypse

Finalisten: 2e plaats Raphael Neal (Verenigd Koninkrijk); 3e plaats Sarah Grethe (Duitsland)

DOCUMENTAIREPROJECTEN

WINNAAR: Jan Grarup (Denemarken) voor zijn serie The Children of the Financial Collapse in Venezuela

Finalisten: 2e plaats Fabian Ritter (Duitsland); 3e plaats Win McNamee (Verenigde Staten)

MILIEU

WINNAAR: Shunta Kimura (Japan) voor zijn serie Living in the Transition

Finalisten: 2e plaats Gideon Mendel (Zuid-Afrika); 3e plaats Giacomo d’Orlando (Italië)

LANDSCHAP

WINNAAR: Lorenzo Poli (Italië) voor zijn serie Life on Earth

Finalisten: 2e plaats Andrius Repšys (Litouwen); 3e plaats Gareth Iwan Jones (Verenigd Koninkrijk)

PORTFOLIO

WINNAAR: Hugh Fox (Verenigd Koninkrijk) voor zijn inzending Portfolio ​ ​ ​

Finalisten: 2e plaats Julian Anderson (Verenigd Koninkrijk); 3e plaats Anna Neubauer (Oostenrijk)

PORTRET

WINNAAR: Adam Ferguson (Australië) voor zijn serie Migrantes ​

Finalisten: 2e plaats George Tatakis (Griekenland); 3e plaats Brent Stirton (Zuid-Afrika)

SPORT

WINNAAR: Ricardo Teles (Brazilië) voor zijn serie Kuarup

Finalisten: 2e plaats Adam Petty (Australië); 3e plaats Roman Vondrouš (Tsjechië)

STILLEVEN

WINNAAR: Haruna Ogata (Japan) en Jean-Etienne Portail (Frankrijk) voor hun serie Constellation

Finalisten: 2e plaats Cletus Nelson Nwadike (Zweden); 3e plaats Alessandro Gandolfi (Italië)

DIEREN IN HET WILD & NATUUR:

WINNAAR: Milan Radisics (Hongarije) voor zijn serie The Fox’s Tale

Finalisten: 2e plaats Federico Borella (Italië); 3e plaats Oana Baković (Roemenië)

Ga voor meer informatie over de projecten van de winnaars en finalisten naar de online galerijen van de winnaars of download het Sony World Photography Awards 2022-boek.

OPEN PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

De Open wedstrijd draait om de kracht van enkelvoudige beelden. Winnende foto's worden geselecteerd vanwege hun vermogen een bijzonder verhaal te vertellen, in combinatie met technisch meesterschap. Scott Wilson (Verenigd Koninkrijk) is Open Photographer of the Year 2022. Hij werd uitgekozen uit de tien winnaars in de Open categorie en wint een prijs van 5000 dollar, digitale beeldapparatuur van Sony en wereldwijde publiciteit.

Wilson won vanwege zijn krachtige foto Anger Management, ingezonden in de categorie Natuurlijke Wereld & Dieren in het wild. Het zwart-witte beeld toont een met vuil bedekte wilde mustang in het noordwesten van Colorado die een stofstorm ontketent. De foto is genomen kort nadat de hengst in een modderpoel was gedoken - als bescherming tegen zomerinsecten – en terwijl hij op de grond stampt om rivaliserende hengsten te laten weten dat hij bereid is om te vechten voor zijn plek bij de waterpoel dichtbij.

Over zijn overwinning zegt Wilson: ‘Het is absoluut een eer dat ik met Anger Management de Open Photographer of the Year 2022 heb gewonnen in de Sony World Photography Awards. Getuige zijn van het gedrag van mustangs in het wild is een pure en dynamische ervaring van wilde dieren. ​ De spanning van het beeld is symbolisch voor de uitdagingen op het gebied van natuurbehoud waardoor wilde paarden in het westen van Amerika worden getroffen. Deze waardevolle dieren worden in recordaantallen bijeengedreven en verwijderd van openbare terreinen. Tegen het einde van 2022 zullen er meer wilde paarden in gevangenschap leven dan vrij loslopen.’

STUDENT PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Ezra Böhm (Nederland) van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie is uitgeroepen tot Student Photographer of the Year 2022. Hij wint voor zijn onderwijsinstelling fotografie-apparatuur van Sony ter waarde van € 30.000. Böhm werd uitgekozen vanwege zijn serie The Identity of Holland, die hij maakte voor de opdracht Connections. In het kader van deze opdracht werden studenten uitgedaagd om een verhaal te vertellen dat benadrukt hoe zij, of iemand die zij hebben vastgelegd, met de wereld communiceert. Voor zijn winnende serie fotografeerde Böhm de inwoners van hechte gemeenschappen in Nederland die een traditionele manier van leven in stand houden. Hij vestigde de aandacht op hun gebruikelijke klederdracht met bijzondere details en hun band met de Nederlandse culturele geschiedenis.

Over zijn prijs zegt Böhm: “Het winnen van deze prijs bevestigt voor mij hoe belangrijk het fotograferen van het onverwachte is, om verhalen te vertellen die uit mijn hart en ziel komen. Als je je ambitie volgt, krijgt alles wat je doet meer betekenis, en leidt het waarschijnlijk ook tot meer succes.”

YOUTH PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Tri Nguyen (Vietnam, 18 jaar) is dankzij zijn foto Under The Moonlight uitgeroepen tot Youth Photographer of the Year 2022. Zijn creatie werd uitgekozen uit het werk van zes categoriewinnaars. De foto toont een jonge man die zich koestert in kunstmatig maanlicht tegen een verlaten achtergrond. Het maanlicht symboliseert een schijnwerper die de jonge man verlicht, en zijn verlangen om zijn gebreken te accepteren. De foto is onderdeel van een serie die onderzoek doet naar zelfreflectie en het sterke verlangen om te breken met tradities en je tekortkomingen te vieren.

Voor zijn overwinning ontvangt Nguyen de set met digitale beeldapparatuur van Sony en wereldwijde publiciteit. Over zijn prijs zegt Nguyen: “Als aankomend en gemotiveerd kunstenaar ben ik bijzonder blij en trots dat ik ben uitgeroepen tot Youth Photographer of the Year 2022. Ik vind het een eer om deze prijs te aanvaarden en zal deze als een stimulans gebruiken om mijn fotografie verder te ontwikkelen.”

 

OUTSTANDING CONTRIBUTION TO PHOTOGRAPHY

De Outstanding Contribution to Photography gaat dit jaar naar de gerenommeerde Canadese fotograaf Edward Burtynsky. Burtynsky wordt breed beschouwd als een van de meest talentvolle hedendaagse fotografen ter wereld. Hij is vooral bekend vanwege zijn indrukwekkende beelden van industriële landschappen en de veelomvattende milieucrisis. In opvallende beelden van uitgestrekte, door de mens veranderde landschappen legt Burtynsky de duizelingwekkende schaal van infrastructuren en vernietiging bloot. Hij toont landschappen van aangetaste bergketens, opgedroogde watervlakten en vormeloze urbanisatie en tovert deze om tot kunstzinnige abstracte kleuren en vormen.

In het kader van de tentoonstelling van de Sony World Photography Awards 2022 worden ruim tien grootschalige foto’s getoond. De selectie is gemaakt door de kunstenaar. Met deze selectie zet hij belangrijk werk uit zijn 40-jarige carrière, zoals Anthropocene (2018), Salt Pans (2016), Water (2013), Oil (2009) en Railcuts (1985), ​ in de schijnwerpers. Daarnaast worden, voor het eerst in het VK, foto’s getoond uit de binnenkort verschijnende serie Africa (2022) van Burtynsk. Deze serie ​ geeft een beeld van het landschap en gebieden in Afrika die zijn getransformeerd door de winning van grondstoffen.

DE TENTOONSTELLING VAN DE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2022

De tentoonstelling van de Sony World Photography Awards 2022 vindt plaats in Somerset House, Londen, van 13 april tot en met 2 mei 2022. Naast het werk van de algemene en categoriewinnaars biedt de tentoonstelling ook solopresentaties van de Photographer of the Year 2020 Pablo Albarenga (Uruguay) en Craig Easton (Verenigd Koninkrijk), de winnaar van 2021.

Albarenga toont een selectie beelden uit zijn winnende serie Seeds of Resistance, een repertoire waarin foto’s van landschappen en gebieden die bedreigd worden door de mijnbouw- en landbouwindustrie worden gecombineerd met portretten van de activisten die strijden voor het behoud van deze gebieden. Easton toont een tiental zwart-witportretten uit zijn serie Bank Top, die de inwoners van de hechte wijk Bank Top in Blackburn afbeelden. Het project onderzoekt de voorstelling en de onjuiste voorstelling van gemeenschappen in Noord-Engeland, waarbij de verhalen en ervaringen van lokale inwoners worden bestudeerd via foto’s en begeleidende teksten van projectmedewerker, schrijver en wetenschapper Abdul Aziz Hafiz.

De virtuele tentoonstelling van de Sony World Photography Awards 2022 kan worden bekeken via: www.worldphoto.org/virtualexhibition2022

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.