SEBASTIÃO SALGADO | ​
OUTSTANDING CONTRIBUTION TO PHOTOGRAPHY AWARD 2024

TENTOONSTELLING: 19 APRIL – 6 MAY 2024 | SOMERSET HOUSE, LONDON

SWPA.png

De World Photography Organisation kondigt met groot genoegen aan dat de veelgeprezen Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado de winnaar is van de Outstanding Contribution To Photography Award van de Sony World Photography Awards 2024. Sebastião Salgado is een van de meest bekwame en wereldwijd gevierde fotografen van dit moment en heeft internationale faam verworven met zijn opmerkelijke zwart-wit composities die hij in zijn carrière van meer dan 50 jaar heeft vastgelegd.

Zijn werk varieert tussen aangrijpende portretten van inheemse gemeenschappen en industriële arbeiders, tot overzichten van migratie en opvallende panorama's van de natuurlijke wereld. Salgado's kenmerkende fotografie stijl heeft weerklank gevonden bij een wereldwijd publiek. Zijn foto's, die worden tentoongesteld in toonaangevende culturele instellingen en verschijnen in belangrijke publicaties over de hele wereld, zijn emblematisch [vBK1] geworden voor de hedendaagse fotografie journalistiek.

Tientallen foto's van Salgado zullen te zien zijn als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2024 tentoonstelling, die van 19 april - 6 mei 2024 terugkeert naar Somerset House, Londen. De selectie, gemaakt door de fotograaf, belicht de belangrijkste thema's en mijlpalen uit de laatste vijf decennia van zijn carrière. Met werken uit zijn vroege projecten zoals Gold (1986) en Workers (1993) en recentere series zoals Genesis (2011) en Amazônia (2019), verkent de tentoonstelling de universele complexiteit en nuances van het leven op onze planeet en onthult het de angsten en ontberingen, maar ook de buitengewone schoonheid ervan.

Portret van Sebastião Salgado, 2019. © Renato Amoroso
Portret van Sebastião Salgado, 2019. © Renato Amoroso

Sebastião Salgado werd geboren in 1944 in Aimorés, Brazilië. Hij volgde een opleiding en werkte als econoom voordat hij in 1973 aan een fulltime carrière in de fotografie begon en ging werken voor de toonaangevende fotoagentschappen Sygma, Gamma en Magnum. Zijn fotografie stijl is diep geworteld in zijn erfgoed: zijn jeugd op het platteland van Brazilië, omringd door de natuur en de open hemel. Dit is dan ook een belangrijk esthetisch raakpunt dat zijn lens leidde en zijn benadering van licht, contrast en proportionaliteit vormde.

In de jaren 1980 en 1990 reisde Sebastião Salgado de wereld rond om zijn projecten uit te voeren en produceerde hij een aantal veelgeprezen series die vandaag de dag nog steeds de beeldcultuur beïnvloeden. Werken van een aantal van deze projecten zullen te zien zijn in Somerset House als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2024 tentoonstelling, waaronder Gold (1986) en Workers (1993). Gold (1986) documenteert de barre omstandigheden op de steile kliffen van de goudmijn Serra Pelada in Noord-Brazilië, en Workers (1993) onderzoekt de uitdagingen en eisen van zware handenarbeid in de olie-, bouw-, landbouw- en mijnindustrie. In de Sony World Photography Awards 2024 tentoonstelling zijn ook foto's te zien uit de serie Exodus (2000), een langlopend project over de wereldwijde verplaatsing van mensen in een context van economische migratie en gedwongen verplaatsing.

Nadat hij halverwege de jaren 90 getuige was van de gruwelijkheden van het conflict in Congo en Rwanda, keerde Salgado zich een tijd lang van de fotografie af om zich op ecologisch werk te richten. Samen met zijn vrouw Lélia richtte hij Instituto Terra op, een initiatief voor herbebossing en het herstel van de biodiversiteit in het Braziliaanse Atlantische woud. Toen hij zag hoe de natuur de wonderbaarlijke capaciteit heeft zich te vernieuwen, werd Salgado geïnspireerd om terug te keren naar de fotografie en creëerde hij twee grote oeuvres, Genesis (2011) en Amazônia (2019), die in de tentoonstelling te zien zullen zijn. Genesis (2011) verkent afgelegen en opmerkelijke uithoeken van de planeet waar wilde dieren en mensen harmonieus samenleven, terwijl Amazônia (2019) het Braziliaanse Amazonewoud en de inheemse gemeenschappen die er wonen in beeld brengt, de schoonheid ervan belicht en tegelijkertijd licht werpt op de bedreigingen waarmee het wordt geconfronteerd.

Kuwait, 1991. © Sebastião Salgado
Kuwait, 1991. © Sebastião Salgado

Als reactie op het winnen van deze Outstanding Contribution to Photography Award zegt Sebastião Salgado: "Ik voel me vereerd dat ik deze prijs mag ontvangen en dat mijn werk een publiek bereikt. Fotografie is mijn manier van leven, het is mijn taal, en gedurende mijn hele carrière ben ik altijd geïnteresseerd geweest in het vastleggen van het historische moment waarin we leven, en het vertellen van de verhalen van onze soort en onze planeet. Een fotograaf fotografeert met zijn erfgoed en in mijn werk probeer ik onze gedeelde menselijke ervaring te verkennen."

De Outstanding Contribution to Photography Award eert één persoon of groep mensen die een belangrijke impact hebben gehad op het fotografie medium. Als 17e ontvanger voegt Sebastião Salgado zich bij een voorname lijst van iconische namen, waaronder William Klein (2012), William Eggleston (2013), Elliott Erwitt (2015), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Graciela Iturbide (2021), Edward Burtynsky (2022) en Rinko Kawauchi (2023) om er maar een paar te noemen.

The winnaars van de Student, Youth, Open en Professional competities van de Sony World Photography Awards 2024 zullen op 18 April 2024 aangekondigd worden. Voor meer informatie over toekomstige aankondigingen en winnaars kan je deze website bezoeken: www.worldphoto.org.

 

 

PERS CONTACT

NEEM VOOR MEER INFORMATIE CONTACT OP MET:

Polly Brock / Vanda Ivančić via media@creoarts.com

 

NOTITIES VOOR EDITORS

SEBASTIÃO SALGADO

Sebastião Salgado werd geboren in 1944 in Aimorés, Brazilië. Na zijn studie begon hij zijn carrière als econoom voordat hij in 1973 freelance fotograaf werd. Tegenwoordig zijn de foto's van Salgado opgenomen in de collecties van talloze grote musea en instellingen over de hele wereld, waaronder het Museum of Modern Art in New York, het San Francisco Museum of Modern Art, het Smithsonian Institution in Washington DC, het National Museum of Modern art in Tokio, het Centre Pompidou in Parijs en het Los Angeles County Museum of Art in Californië. Salgado werd onder andere onderscheiden met de Eugene Smith Award for Humanitarian Photography, de World Press Photo Award, de Photojournalist van het Jaar Award en de Erich Salomon Prijs. In 2015 werd Salgado uitgeroepen tot Photo London Master of Photography, in 2016 werd hij benoemd tot Chevalier de la Légion d'Honneur in Frankrijk en werd hij lid van de Académie des Beaux-Arts van het Institut de France. In 2019 werd hij verkozen tot buitenlands erelid van de American Academy of Arts and Letters, en in 2022 ontving hij de ICP Lifetime Achievement Infinity Award. Salgado heeft vier eredoctoraten, waaronder aan Harvard University en aan de New School. Samen met zijn vrouw Lélia Wanick Salgado is hij de oprichter van Instituto Terra, dat zich inzet voor het herstel van het Atlantische woud in Brazilië. Hij woont en werkt in Frankrijk en Brazilië.

 

OVER DE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

De Sony World Photography Awards worden geproduceerd door de World Photography Organisation en is een van de belangrijkste evenementen op de wereldwijde fotografiekalender. De Awards, die nu voor de 17e keer worden uitgereikt, zijn een wereldwijde stem voor fotografie en bieden een vitaal inzicht in de hedendaagse fotografie. Voor zowel gevestigde als opkomende creators bieden de Awards mogelijkheden om hun werk onder de aandacht te brengen. De Awards erkennen ook 's werelds meest invloedrijke kunstenaars die in het medium werken door middel van de Outstanding Contribution to Photography award; eerdere ontvangers waren onder andere William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020), Graciela Iturbide (2021), Edward Burtynsky (2022) en Rinko Kawauchi (2023). De Awards tonen de werken van de winnende fotografen en de fotografen op de shortlist tijdens een prestigieuze jaarlijkse tentoonstelling in Somerset House, Londen.

Onze hashtags voor deze awards zijn #SonyWorldPhotographyAwards & #SWPA2024. ​

 

OVER DE WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

De World Photography Organisation is een toonaangevend wereldwijd platform gewijd aan de ontwikkeling en promotie van de fotografie cultuur. Haar programma en wedstrijdinitiatieven bieden waardevolle kansen voor creators die werkzaam zijn in fotografie en helpen het gesprek rond hun werk te verspreiden. De Sony World Photography Awards is het belangrijkste programma van de World Photography Organisation. Het is opgericht in 2007 en is een van 's werelds grootste en meest prestigieuze fotowedstrijden; het huldigt het werk van toonaangevende en opkomende fotografen en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de tentoonstellingen over de hele wereld. De World Photography Organisation is het onderdeel fotografie van Creo, verantwoordelijk voor initiatieven en programmering in drie sectoren: fotografie, film en hedendaagse kunst.

Volg de World Photography Organisation op Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) & LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation).

 

CREO

Creo initieert en organiseert evenementen en programma's op drie gebieden: fotografie, film en hedendaagse kunst. Creo werd in 2007 opgericht als World Photography Organisation en is sindsdien gegroeid in omvang, met als doel betekenisvolle mogelijkheden te ontwikkelen voor creatives en het bereik van culturele activiteiten te vergroten. Tot de vlaggenschipprojecten behoren de Sony World Photography Awards, Sony Future Filmmaker Awards, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London en PHOTOFAIRS New York. Creo werkt samen met Angus Montgomery Arts en helpt de ondernemingen van de groep, waaronder enkele van 's werelds toonaangevende kunstbeurzen. Creo ontleent haar naam aan het Latijnse woord voor 'ik creëer' en wil in deze geest creatieve stemmen de ruimte geven.

Kiki van Bergen

Customer Marketing & PR specialist | Digital Imaging & Mobile, Sony Electronics Benelux

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.