Sony World Photography Awards 2023 | RINKO KAWAUCHI

De World Photography Organisation kondigt met groot genoegen de veelgeprezen Japanse fotografe Rinko Kawauchi aan als ontvanger van de Outstanding Contribution to Photography van de Sony World Photography Awards 2023. Als een van de belangrijkste Japanse fotografen van dit moment heeft Kawauchi internationale bekendheid verworven met haar intieme en heldere beelden. In deze beelden legt ze vluchtige momenten uit het dagelijks leven vast.

Rinko-Kawauchi-150x150.png

Meer dan twintig beelden van de fotografe zullen te zien zijn op de tentoonstelling van de Sony World Photography Awards 2023. Deze tentoonstelling zal van 14 april ​ tot 1 mei 2023 terugkeren naar Somerset House in Londen. De door Rinko Kawauchi gemaakte selectie bestaat uit foto’s gemaakt in haar cariere van meer dan twintig jaar en belicht belangrijke mijlpalen en thema's in enkele van haar meest iconische series: Illuminance (2011), AILA (2004), Utatane (2001) en Ametsuchi (2012). 

 

In 1972 werd Kawauchi geboren in de Japanse prefectuur Shiga en begon op 19-jarige leeftijd met fotograferen. Begin jaren negentig werkte ze als fotografe voor een reclamebureau, voordat ze naar een studio in Tokio verhuisde om zich te richten op het maken van haar eigen werk. Ze kreeg voor het eerst internationale aandacht in 2001 na de publicatie van drie fotoboeken, Utatane, Hanabi en Hanako. Twee van deze series wonnen de meest prestigieuze prijs voor opkomende fotografie in Japan, de Kimura Ihei Award. ​ 

Kawauchi is geïnspireerd door Shinto, dat stelt dat alles een geest of energie heeft. D, dit wordt 'kami' genoemd. Kawauchi's lens is dan ook geduldig en empathisch ten aanzien van haar alledaagse onderwerpen: glinsterend licht dat in een spiegel wordt gereflecteerd, een paar handen die draad in elkaar vlechten, zonnestralen die door het bladerdak van een bos schijnen. Haar foto's zijn wel vergeleken met haiku's, een stijl van korte poëzie uit Japan die door middel van de regels vaak reflecteert op een bredere betekenis of waarheid. Ook Kawauchi's beeldtaal geeft deze kleine momenten een gevoel van groot gewicht en betekenis. 

Het werk dat zij presenteert bij de Sony World Photography Awards 2023 brengt belangrijke series uit haar hele carrière in kaart. Haar series Utatane (2001), AILA (2004) en Illuminance (2009) illustreren haar eigenzinnige stijl, met blikken op alledaagse taferelen die de cyclus van het leven en de kwetsbaarheid ervan weerspiegelen - het rafelen van een net, een geopende mond die een rij vullingen onthult, een grasspriet met druppels ochtenddauw. In de tentoonstelling is ook werk te zien van Ametsuchi (2013), een serie die zowel qua techniek als qua stijl een breuk markeert. Na een droom raakte Kawauchi gefascineerd door 'noyaki (brandend veld)', het gecontroleerd verbranden van gewassen voordat ze opnieuw worden geplant. Ze maakte talrijke reizen naar het zuiden van Japan, waar ze met een grootformaatcamera op een statief deze branden vastlegde en nadacht over het idee van de rituele reiniging van de aarde en haar eigen wedergeboorte. 

Rinko Kawauchi zegt over haar acceptatie van de prijs: "Deze prijs is een erkenning van mijn werk en zal mij aanmoedigen in mijn toekomstige activiteiten. De tentoonstelling brengt een samenstelling van mijn werk dat niet alleen mijn praktijk kenmerkt, maar ook een ambitieuze serie presenteert die met een andere methode en aanpak tot stand is gekomen. Met mijn fotografie probeer ik kunstwerken te creëren die voor mij als wegwijzer dienen om de ervaringen die ik beleef en waar ik naar kijk nader te onderzoeken.” 

De Outstanding Contribution to Photography eert een persoon of groep mensen die een belangrijke impact heeft gehad op het fotografische medium. Rinko Kawauchi voegt zich als 16e ontvanger prijswinnaar bij een voorname lijst van iconische namen als William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020), Graciela Iturbide (2021) en Edward Burtynsky (2022) om er maar een paar te noemen. 

De algemene winnaars in de Student, Youth, Open en Professional competities van de Sony World Photography Awards 2023 worden op 13 april 2023 bekendgemaakt. Ga voor meer informatie over de komende aankondigingen en winnaars naar www.worldphoto.org 

 

BEELDEN BESHIKBAAR OP WORLDPHOTO.ORG/PRESS 

 

Pers contact

Voor meer informatie, contacteer: Inbal Mizrahi / Polly Brock op media@creoarts.com

 

Foto credits – Grid (van de bovenste rij, links naar rechts): ​ 

Alle foto's © Rinko Kawauchi: Untitled, van de serie "Illuminance”, 2011; Untitled, van de serie "Illuminance”, 2009; Untitled, van de ​ serie "Utatane”, 2001; Untitled, van de serie "Illuminance”, 2009 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.