SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2024

AANKONIDGING VAN DE NIEUWE VOORZITTER, JURY EN OPKOMENDE TENTOONSTELLING DATA

Picture1.png

De World Photography Organisation kondigt met groot genoegen onafhankelijke curator en fotografie consultant Monica Allende aan als de nieuwe voorzitter van de jury van de Professional Competition. Ook is de jury van de Sony World Photography Awards 2024 bekendgemaakt, evenals dat de tentoonstelling van 19 april tot en met 6 mei 2024 terugkeert naar Somerset House in Londen.

De Sony World Photography Awards, die nu voor de 17e keer worden uitgereikt, is een van 's werelds grootste en meest prestigieuze fotowedstrijden, die de beste hedendaagse fotografie van over de hele wereld in de schijnwerpers zet en de deelnemende fotografen belangrijke internationale exposure en carrièremogelijkheden biedt.

Sony steunt de Awards om te helpen bij de verdere ontwikkeling van de fotografie cultuur door een wereldwijd platform te bieden aan het talent van vandaag. Deelname aan de Awards is gratis en fotografen worden anoniem beoordeeld door een panel van toonaangevende juryleden.

 

2024 JURYLEDEN

Dit jaar is Monica Allende benoemd tot de nieuwe voorzitter van de jury van de Professional Competition en curator van de Sony World Photography Awards 2024 tentoonstelling in Somerset House, Londen. Allende brengt een schat aan ervaring in de fotografiewereld met zich mee en bekleedde eerder al tal van vooraanstaande posities in de sector, waaronder die van artistiek directeur van zowel het Landskrona Foto Festival als het GetxoPhoto International Image Festival. Als voormalig fotoredacteur van de Sunday Times Magazine lanceerde ze de fotografiesectie Spectrum. Allende is curator van het Blues Skies Project, dat werd genomineerd voor de Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2019 en geeft les aan het London College of Communication en EFTI (Centro Internacional de Fotografía y Cine) in Madrid.

Monica Allende zegt over haar benoeming tot voorzitter: "Ik voel me zeer vereerd dat ik de jury van zo'n internationaal gerenommeerde prijs mag voorzitten en ik vind het geweldig om zinvolle discussies over fotografie aan te gaan met deskundige juryleden van over de hele wereld. Ik hoop me te kunnen bezighouden met verschillende perspectieven in een innovatief en collaboratief proces, en ik kijk ernaar uit om werken te zien die me inspireren om stil te staan, na te denken en te overwegen.”

De juryleden van dit jaar hebben een brede kennis en expertise met verschillende achtergronden:

 

Professional Competition:

  • Elena Navarro, foto curator, producer, en consultant, Mexico
  • Mutsuko Ota, Editorial Director, IMA Magazine, Japan
  • Elisabeth Sherman, senior curator, Direction of Exhibitions and Collections, International Center of Photography (ICP), Verenigde Staten
  • Tanzim Wahab, Curator, Spore Initiative, Duitsland en Festival Director, Chobi Mela, Bangladesh
  • Monica Allende, onafhankelijke curator, fotografie consultant en voorzitter van de jury

Open en Youth Competitions:
Daniel Blochwitz, curator, Foto Festival Lenzburg, Switzerland

Student Competition:
Ravi Ghosh, deputy editor, British Journal of Photography, UK

 

2024 TENTOONSTELLING DATA & 2023 INTERNATIONALE TOUR DATA

De Sony World Photography Awards tentoonstelling is van 19 april - 6 mei 2024 te zien in Somerset House, Londen.

Na de tentoonstelling in Londen en de daaropvolgende presentaties in Tokio, Ho Chi Minh City en Milaan, reist de Sony World Photography Awards 2023-tentoonstelling vervolgens naar Berlijn, waar deze van 17 november 2023 tot en met 28 januari 2024 te zien zal zijn in het Willy-Brandt-Haus.

Klik hier voor meer detail.

 

2024 PRIJZEN EN DEADLINES

De Sony World Photography Awards gaan op 1 juni 2023 van start. De volledige beschrijving van de competitie en categorieën is hier te vinden.

 

De uiterste inzenddata voor de vier competities van de Awards zijn:

Professional: 12 januari 2024, 15:00 CET
Open: 5 januari 2024, 15:00 CET
Student: 30 november 2023, 15:00 CET
Youth: 5 januari 2024, 15:00 CET

 

Alle winnaars van de professionals, open, jongeren en studenten categorie wedstrijd ontvangen digitale Sony beeldapparatuur. Daarnaast worden er geldprijzen van $25.000 (USD) uitgereikt aan de Fotograaf van het Jaar, $5.000 (USD) aan de Open Fotograaf van het Jaar en $5.000 (USD) aan de winnaar van de Duurzaamheidsprijs. De winnaar van de titel Fotograaf van het Jaar wordt ook beloond met een solopresentatie van zijn werk als onderdeel van de tentoonstelling Sony World Photography in ​ London het jaar daarop (2025). De werken van alle winnende fotografen en fotografen op de shortlist worden tentoongesteld op de jaarlijkse Sony World Photography Awards-tentoonstelling in Londen en gaan daarna op internationale tournee. De winnende foto's worden ook gepubliceerd in het jaarlijkse Awards-boek.

PERS CONTACT

Neem voor meer informatie over de awards contact op met:

Polly Brock / Vanda Ivančić on media@creoarts.com

 

EDITOR NOTITIES

OVER DE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

De Sony World Photography Awards worden geproduceerd door de World Photography Organisation en is een van de belangrijkste evenementen op de wereldwijde fotografiekalender. De Awards, die nu voor de 17e keer worden uitgereikt, zijn een wereldwijde stem voor fotografie en bieden een vitaal inzicht in de hedendaagse fotografie. Voor zowel gevestigde als opkomende creators bieden de Awards mogelijkheden om hun werk onder de aandacht te brengen. De Awards erkennen ook 's werelds meest invloedrijke kunstenaars die in het medium werken door middel van de Outstanding Contribution to Photography award; eerdere ontvangers waren onder andere William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020), Graciela Iturbide (2021), Edward Burtynsky (2022) en Rinko Kawauchi (2023). De Awards tonen de werken van de winnende fotografen en de fotografen op de shortlist tijdens een prestigieuze jaarlijkse tentoonstelling in Somerset House, Londen.

Onze hashtags zijn #SonyWorldPhotographyAwards & #SWPA2024. ​

 

OVER DE WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

De World Photography Organisation is een toonaangevend wereldwijd platform gewijd aan de ontwikkeling en promotie van de fotografie cultuur. Haar programma en wedstrijdinitiatieven bieden waardevolle kansen voor creators die werkzaam zijn in fotografie en helpen het gesprek rond hun werk te verspreiden. De Sony World Photography Awards is het belangrijkste programma van de World Photography Organisation. Het is opgericht in 2007 en is een van 's werelds grootste en meest prestigieuze fotowedstrijden; het huldigt het werk van toonaangevende en opkomende fotografen en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de tentoonstellingen over de hele wereld. De World Photography Organisation is het onderdeel fotografie van Creo, verantwoordelijk voor initiatieven en programmering in drie sectoren: fotografie, film en hedendaagse kunst.

Volg de World Photography Organisation op Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) & LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation).

 

CREO

Creo initieert en organiseert evenementen en programma's op drie gebieden: fotografie, film en hedendaagse kunst. Creo werd in 2007 opgericht als World Photography Organisation en is sindsdien gegroeid in omvang, met als doel betekenisvolle mogelijkheden te ontwikkelen voor creatives en het bereik van culturele activiteiten te vergroten. Tot de vlaggenschipprojecten behoren de Sony World Photography Awards, Sony Future Filmmaker Awards, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London en PHOTOFAIRS New York. Creo werkt samen met Angus Montgomery Arts en helpt de ondernemingen van de groep, waaronder enkele van 's werelds toonaangevende kunstbeurzen. Creo ontleent haar naam aan het Latijnse woord voor 'ik creëer' en wil in deze geest creatieve stemmen de ruimte geven.

 

SONY GROUP CORPORATION

Sony Group Corporation is een creatief entertainmentbedrijf met een solide technologische basis. Van Game & Network Services tot Muziek, Foto's, Elektronicaproducten & -oplossingen, Imaging & Sensing Solutions en Financiële diensten - het doel van Sony is om de wereld te vullen met emotie door middel van de kracht van creativiteit en technologie.

 

SONY CORPORATION

Sony Corporation is verantwoordelijk voor de activiteiten Entertainment, Technology & Services (ET&S) in de Sony Group. Met de visie om "Kando en Anshin* te blijven leveren aan de samenleving door het nastreven van technologie en nieuwe uitdagingen", zal Sony producten en diensten creëren op gebieden als home entertainment & geluid, imaging en mobiele communicatie.

* Beide Japanse woorden, Kando betekent emotie en Anshin betekent vrede, gemoedsrust, geruststelling, betrouwbaarheid en vertrouwen.

 

2024 JURY

Monica Allende is een onafhankelijke curator, artistiek directeur, consultant en docent. Ze was artistiek directeur van het Landskrona Foto Festival van 2019 tot 2022 en Artistiek directeur van het GetxoPhoto International Image Festival van 2017 tot 2019. Ze cureerde de tentoonstelling 'Light' in Peckham24 tijdens Photo London 2021, was directeur van het FORMAT17 International Photography Festival en heeft samengewerkt met WeTransfer als consultant en creative producer. Ze is curator van het Blues Skies Project, een multidisciplinair project met kunstenaar Anton Kusters, als onderdeel van de permanente collectie van de V&A, dat in 2024 zal worden tentoongesteld. Het project stond op de shortlist van de Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2019 en werd tentoongesteld op Les Rencontres d'Arles in 2021. Daarnaast adviseert Allende CAMPO.lat, een grassroots digitaal platform in Latijns-Amerika, over strategie en programmering en werkt ze samen met VII Foundation aan hun educatieve en mentorschapsprogramma's. Allende was Photo Editor bij Sunday Times Magazine, waar ze Spectrum, de bekroonde fotografiesectie, lanceerde. Ze is gastdocent aan het London College of Communication in Londen en EFTI in Madrid. Allende is toegewijd aan het koesteren van nieuw en gevestigd talent, nomineert en jureert talrijke fotoprijzen en residenties voor kunstenaars en zit in de raad van toezicht en adviesraden van Photoworks en de Deutsche Börse Foundation, waar ze advies geeft over curatoriële praktijken.

 

Elena Navarro is de oprichter en artistiek directeur van het Internationale Fotografie Festival FOTOMÉXICO, een platform voor reflectie, verspreiding en fotografische productie. Ze gaf eerder leiding aan het Centro de la Imagen de la Ciudad de México voordat ze in 2020 Espacio V oprichtte, een stichting zonder winstoogmerk met als doel de aanwezigheid van hedendaagse fotografie in het dagelijks leven van mensen in Latijns-Amerika te vergroten. Gedurende haar hele carrière heeft Elena Navarro bruggen geslagen en versterkt voor samenwerking in het culturele ecosysteem van fotografie en het creëren van beelden door middel van projecten tussen instellingen, musea, openbare en particuliere collecties, kunstenaars en ontwerpers. In de afgelopen tien jaar heeft Navarro zich gericht op het zichtbaar maken van het werk van vrouwelijke kunstenaars en ontwerpers uit Mexico en Latijns-Amerika in dialoog met Europa, de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Navarro was ook jurylid, nominator en portfoliobeoordelaar voor verschillende prijzen, waaronder de Prix Pictet en de ICP Infinity Award. In 2022 was ze cultureel directeur van het Magnum Photos 75th Anniversary Project in New York. Momenteel is ze ambassadeur voor Paris Photo in Mexico en Latijns-Amerika.

 

Mutsuko Ota is redactiedirecteur van IMA Magazine. Ze werkte eerder als redacteur bij Marie Claire en bij verschillende grote mannenbladen, waaronder Esquire en GQ. Daarnaast werkte ze als freelance redacteur samen met verschillende publicaties en raakte ze betrokken bij verschillende projecten, waaronder het redigeren van boeken en museumcatalogi, kunstenaarsprojecten en filmpromotie. Mutsuko is momenteel redactrice van IMA Magazine, waar ze in 2012 de website imaonline.com lanceerde en begon met het uitgeven van fotoboeken via IMA Photobooks. Daarnaast is Mutsuko tentoonstellingsdirecteur van het Asama International Photo Festival in 2018.

 

Elisabeth Sherman is Senior Curator, Directeur Tentoonstellingen en Collecties bij het International Center of Photography (ICP) in New York. Haar eerste tentoonstelling bij ICP, Muriel Hasbun: Tracing Terruño, is te zien van september 2023 - januari 2024. ​ Eerder stelde ze als assistent-curator bij het Whitney Museum of American Art talrijke tentoonstellingen samen in het museum, waaronder Time Management Techniques (2022), Dawoud Bey: An American Project (2019-2022) die een tournee van vier locaties had en in 2021 de Lucie Award voor Photo Museum Exhibition of the Year won, Making Knowing: Craft as Art, 1950-2019 (2019-2022), de Whitney-presentatie van Zoe Leonard: Survey en vele andere. Sherman schreef voor tentoonstellingscatalogi en monografieën van kunstenaars en leverde bijdragen aan Artforum en Art in America. Ook is ze bestuurslid van Burnaway in Atlanta.

 

Tanzim Wahab is curator, onderzoeker en docent. Hij woont in Berlijn en Dhaka. Zijn curatoriële interesses draaien om de zintuiglijke en gemeenschapsmatige verstrengeling van culturele ruimten, locatiepraktijken en alternatieve kunsteducatie. ​ Hij is festivaldirecteur van Chobi Mela International Festival of Photography, Dhaka, en curator en community facilitator van Spore Initiative, Berlijn. Tussen 2016 en 2021 was Wahab hoofdcurator van Bengal Foundation en leidde hij verschillende curatoriële onderzoeksprojecten en tentoonstellingen in heel Zuid-Azië. Wahab heeft, samen met Munem Wasif, twee edities van Kamra gepubliceerd - een uitgebreide publicatie in het Bengaals, waarin ideeën en debatten over fotografische geschiedenis en theorieën worden uiteengezet. Momenteel is hij co-redacteur van 'Primary Documents' South Asia - een MoMA-publicatie over regio-overschrijdende kunstgeschiedenis. Wahab was van 2013 tot 2015 Vice Principal van Pathshala South Asian Media Institute en is momenteel trustee en docent aan het instituut. Hij is onlangs aangesteld als co-curator van de Biennale für aktuelle Fotografie 2024, Duitsland.

 

Daniel Blochwitz is gespecialiseerd in fotografie en is curator, auteur, docent en adviseur. In 2003 behaalde hij een mastergraad in fotografie aan de universiteit van Florida. Daarna volgde hij het postgraduate Independent Study Program aan het Whitney Museum in New York. Meer dan tien jaar lang werkte hij voor galeries in New York en Zürich voordat hij zich toelegde op het curatorschap. Hij heeft een aantal goed ontvangen solo- en groepstentoonstellingen georganiseerd in musea, galerieën, festivals en off-spaces, werd benoemd tot artistiek directeur van Photo Basel (2018-2019) en is momenteel curator van het Fotofestival Lenzburg. Blochwitz heeft veel gedoceerd in en geschreven over fotografie en visuele geletterdheid. Hij woont en werkt in Zürich, Zwitserland.

 

Ravi Ghosh is adjunct-hoofdredacteur van British Journal of Photography. Daarvoor was hij redacteur bij Elephant magazine en werkte hij aan het Life & Arts supplement van de Financial Times. Ghosh schrijft over kunst en cultuur voor onder andere The Guardian, Prospect, Tribune, i-D, Bandcamp en Royal Academy Magazine. Ook schreef hij fotoboekinleidingen voor Tony Mak en Portrait of Humanity en gaf hij lezingen en beoordeelde hij portfolio's op LCC, Fotografia Europea en PhotoIreland.

 

IMAGE CREDITS

VAN BOVEN NAAR BENEDEN, VAN LINKS NAAR RECHTS:

© Angela Perez, Verenigde Staten, entry, Open Competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2024

© Azim Khan Ronnie, Bangladesh, entry, Open Competition, Travel, Sony World Photography Awards 2024

© Andrew Quinn, Engeland, entry, Open Competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2024

© Richard Li, Verenigde Staten, entry, Open Competition, Landscape, Sony World Photography Awards 2024

© Ashish Patel, India, entry, Open Competition, Motion, Sony World Photography Awards 2024

© Md Abdul Musabbir Chowdhury, Bangladesh, entry, Open Competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2024

© David Bladen, Australië, entry, Open Competition, Natural World _ Wildlife, Sony World Photography Awards 2024

© Leigh Williams, Australië, entry, Open Competition, Architecture, Sony World Photography Awards 2024

© Denisa Berglova, Tjechië, entry, Open Competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2024

© Yasser Mobarak, Egypte, entry, Open Competition, Travel, Sony World Photography Awards 2024

© Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz, Spanje, entry, Open Competition, Motion, Sony World Photography Awards 2024

 

Kiki van Bergen

Customer Marketing & PR specialist | Digital Imaging & Mobile, Sony Electronics Benelux

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.