STUDENT & JEUGD COMPETITIE SHORTLIST SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2024

De World Photography Organisation maakt vandaag de shortlist van de student & jeugd competities bekend van de Sony World Photography Awards 2024. Op 18 april zullen de winnaars van de “Student Fotograaf Van Het Jaar” en de “Jeugd Fotograaf Van Het Jaar” bekend worden gemaakt en zullen hun werken als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2024 tentoonstelling te zien zijn in Somerset House in Londen. Op de shortlist van de student competitie staat onder andere de Belgische fotograaf Kayin Luys met zijn project Don’t Trust Pretty Girls. En op de shortlist van de jeugd competitie staat de Belgische Kas Christiaens (19 jaar) voor zijn opvallende nachtfoto’s die de lichtvervuiling op het Belgische platteland in beeld brengen en laten zien hoe straatverlichting de helderheid van de hemel aantast.

SWPA shortlist student jeugd.png
© Kas Christiaens | Shortlist Jeugd Competitie
© Kas Christiaens | Shortlist Jeugd Competitie
©Kayin Luys | Shortlist Student Competitie
©Kayin Luys | Shortlist Student Competitie
©Kayin Luys | Shortlist Student Competitie
©Kayin Luys | Shortlist Student Competitie

STUDENT COMPETITIE SHORTLIST

De shortlist van de Student competitie is een selectie van het werk van 10 studenten van vooraanstaande instellingen. Voor de Sony World Photography Awards van 2024 werden studenten uitgenodigd om vijf tot tien foto's in te zenden in reactie op de opdracht “Home”. De projecten op de shortlist belichten verschillende perspectieven van de fotografen op locaties, gemeenschap, identiteit en saamhorigheid. Daarnaast laten deze projecten de verhalen en gesprekken zien waarmee de fotografen zich bezighouden tijdens het ontwikkelen van hun eigen stijl.

Familierelaties en persoonlijke geschiedenis zijn belangrijke thema's in een aantal van de series op de shortlist. Zo verkent Brayan Enriquez de familieverhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven en richt hij zich op de immigratie van zijn ouders vanuit Mexico naar de Verenigde Staten. Gaoge Ouchen's serie The Orange Tree gaat over de terugkeer naar zijn familiehuis tijdens de pandemie na een tijd weg te zijn geweest. Kayin Luys' project Don't Trust Pretty Girls is een intiem portret van zijn schoonfamilie, waarin zij bezig zijn met dagelijkse rituelen en hobby's.

De fotografen op de shortlist richtten hun blik ook op gemeenschappen en de manieren waarop iemand zich thuis kan voelen binnen een grotere groep. Zo kijkt Kazi Arifujjaman’s naar het leven in een 'chatal', een rijstverwerkingslocatie waar families uit heel Bangladesh samenwonen en werken. Terwijl Makaziwe Radebe in Ihubo Ikhaya (A hymn, a home) herinneringen ophaalt aan Emdeni, Soweto, en zich de tijd herinnert die ze doorbracht met buren, vrienden en familie. Verder legt Frederik Rüegger in Horses and Caravans de gewoonten en tradities van Engelse en Ierse reizigersgemeenschappen vastlegt, waarbij hij zich concentreert op de jaarlijkse festiviteiten tijdens de paardenmarkten van Ballinasloe en Appleby.

Verder onderzochten sommige fotografen op de shortlist hoe introspectie iemand in staat stelt om een gevoel van ‘thuis’ te krijgen. Intermission van Yufei Ma overdenkt de momenten van rust in het dagelijks leven door middel van een serie stillevens van linnengoed en kledingstukken die in de zon drogen. Siphosethu Sanelisiwe Sikhosana's project Resting In Unfamiliar Places traceert Sikhosana's veranderende relatie tot religie en seksualiteit in een serie knap bewerkte zelfportretten met een pinhole camera.

Daarnaast staan op de shortlist projecten die de uitdagingen van het creëren van een thuis in gevaarlijke omstandigheden onderzoeken. Zoals in Lake Poopó's Disappearance: The Uru Community's Tale of Resilience waarin Gaston Zilberman onderzoekt hoe klimaatverandering de levensstijl en cultuur van de Uru-gemeenschap heeft veranderd nu hun natuurlijke hulpbronnen schaars worden. De aangrijpende zwart-witserie No Home No Future van Juan David Aguirre documenteert de manier van leven in een Andes-woning in Medellin, waar daklozen onderdak vinden.

De winnaar van Student Photographer of the Year 2024 wordt op 18 april 2024 uit de bovengenoemde 10 studenten gekozen en bekendgemaakt tijdens de Sony World Photography Awards 2024 ceremonie in Londen. De instelling waaraan de winnaar studeert ontvangt Sony camera-gear ter waarde van € 30.000.

De shortlist van de studentenwedstrijd van dit jaar werd beoordeeld door Ravi Ghosh, adjunct-hoofdredacteur van The British Journal of Photography.

 

 

JEUGD COMPETITIE SHORTLIST

De shortlist van de Jeugd competitie bestaat uit het werk van 10 fotografen van 19 jaar en jonger. Dit jaar werden de deelnemers uitgenodigd te reageren op de opdracht Through Your Eyes.

Een aantal van de fotografen op deze shortlist keken terug op hun persoonlijke ervaringen met de natuur en het milieu. Zo legde River Lewis-Gosch (15 jaar) de eerste momenten vast van een hevige bosbrand in het North Cascades National Park in Washington, net toen de blushelikopters arriveerden, terwijl Kas Christiaens (België, 19 jaar) in zijn opvallende nachtfoto de lichtvervuiling op het Belgische platteland in beeld brengt en laat zien hoe straatverlichting de helderheid van de nachtelijke hemel aantast. Sebastián Fernández Lora (15 jaar) slaagde erin komeet C/2023 P1 (Nishimura) te fotograferen, die in september 2023 vanuit Spanje zichtbaar was. En Daniel Murray (UK, 15 jaar) richtte zijn camera op een eenzame surfer op een leeg strand, mediterend.

De fotografen op deze shortlist onderzochten in hun werk ook vragen over identiteit en individualiteit. Shayna Cuenca (15 jaar) stuurde bijvoorbeeld een gestileerd zelfportret in, gemaakt met behulp van een uitgeknipte afbeelding en theezakjes, terwijl Joyce Xu (18 jaar) een zelfportret in de studio maakte tijdens een moment van reflectie.

Een aantal fotografen die deze shortlist van de Jeugdcompetitie behaalde, toonden daarnaast creatieve benaderingen van compositie terwijl ze hun omgeving documenteerden. Het beeld van Zy Grei Zander M. Esperanza (16 jaar) benadrukt bijvoorbeeld de beweging van een vliegende zwerm duiven hun door middel van opzettelijke camerabewegingen. Verder legde Chengchen Wang (18 jaar) de besneeuwde toppen van de berg Yala vast, gloeiend in het late avondlicht terwijl Afiq Sharkawi (18 jaar) een portret instuurde van een ambachtsman die in zijn werkplaats een traditioneel wapen maakt dat bekend staat als een 'keris'. Isaac Friend (18 jaar) nam een dramatische foto van rotsformaties tegen de achtergrond van een bewolkte lucht en golven in de verte.

De inzendingen voor Jeugdfotograaf van het jaar worden beoordeeld door Daniel Blochwitz, curator van het Foto Festival Lenzburg, Zwitserland. De winnaar van de Jeugd competitie ontvangt een reeks Sony gear om zijn of haar visie vast te leggen.

Op 18 april zullen de algemene winnaars in de Student, Jeugd, Open en Professional competities van de Sony World Photography Awards 2024 bekend worden gemaakt. Ga voor meer informatie over aankondigingen en winnaars naar www.worldphoto.org.

STUDENT COMPETITIE SHORTLIST

JEUGD COMPETITIE SHORTLIST

Brayan Enriquez, Verenigde Staten

Georgia State University, Ernest G Welch School of Art and Design, Verenigde Staten

Afiq Sharkawi, Maleisië

Frederik Rüegger, Duitsland

Ostkreuzschule für Fotografie, Duitsland

Chengchen Wang, China

 

Gaoge Ouchen, China

Communication University of Zhejiang, China

Daniel Murray, Engeland

Gaston Zilberman, Argentinië

Motivarte, Argentinië

Isaac Friend, Engeland

Juan David Aguirre, Colombia

Universidad EAFIT, Colombia

Joyce Xu, Australië

Kayin Luys, België

LUCA School of Arts Sint Lukas, Brussel, België

Kas Christiaens, België

Kazi Arifujjaman, Bangladesh

Counter Foto - a Center for Visual Arts, Bangladesh

River Lewis-Gosch, Verenigde Staten

Makaziwe Radebe, Zuid-Afrika

Michaelis School of Fine Art, University of Cape Town, Zuid-Afrika

Shayna Cuenca, Verenigde Staten

Siphosethu Sanelisiwe Sikhosana, Zuid-Afrika

University of Pretoria, Zuid-Afrika

Sebastián Fernández Lora, Spanje

Yufei Ma, China

School of Visual Arts, Verenigde Staten

Zy Grei Zander M. Esperanza, Filipijnen

 

PERS CONTACT

Neem voor meer informatie contact op met:

Polly Brock / Vanda Ivančić op media@creoarts.com

NOTITIES AAN EDITORS

OVER DE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

De internationaal geprezen Sony World Photography Awards, geproduceerd door de World Photography Organization, is een van de belangrijkste wedstrijden van de wereldwijde fotokalender. ​ de gratis toegankelijke Award show is een wereldwijde stem voor fotografen en biedt een essentieel inzicht in de hedendaagse fotografie. Voor zowel gevestigde als opkomende artiesten bieden de Awards kansen van wereldklasse om hun werk onder de aandacht te brengen. De Awards erkennen bovendien de meest invloedrijke artiesten ter wereld die in het medium werken via de Outstanding Contribution to Photography Awards; de veelgeprezen fotograaf Sebastião Salgado is de ontvanger van deze award in 2024, en voegt zich daarmee bij een voorname lijst van iconische namen waaronder William Eggleston, Mary Ellen Mark, Martin Parr, Candida Höfer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Graciela Iturbide, Edward Burtynsky en Rinko Kawauchi. De Awards tonen de werken van de winnende fotografen en de fotografen op de shortlist tijdens een jaarlijkse tentoonstelling in Somerset House, Londen. Onze te volgen hashtags zijn #SonyWorldPhotographyAwards en #SWPA2024. worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

 

OVER DE WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

De World Photography Organization is een wereldwijd platform voor fotografie-initiatieven. Ze werken in meer dan 220 landen en hun doel is om het gespreksniveau rond fotografie te verhogen door de beste beelden en fotografen ter wereld te vieren. De World Photography Organization is trots op hun langdurige relaties met zowel individuele fotografen als toonaangevende partners over de hele wereld. De World Photography Organization organiseert het hele jaar door evenementen, waaronder de Sony World Photography Awards, een van 's werelds toonaangevende fotografiewedstrijden, en PHOTOFAIRS, toonaangevende internationale kunstbeurzen gewijd aan fotografie. Zie worldphoto.org voor meer details. Volg de World Photography Organisation op Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) en LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation).

 

CREO

Creo initieert en organiseert evenementen en programma's op drie gebieden: fotografie, film en hedendaagse kunst. Creo werd in 2007 opgericht en is sindsdien gegroeid in omvang, met als doel betekenisvolle mogelijkheden te ontwikkelen voor creatives en het bereik van culturele activiteiten te vergroten. Tot de flagship projecten behoren de Sony World Photography Awards, Sony Future Filmmaker Awards, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London en PHOTOFAIRS New York. Creo werkt samen met Angus Montgomery Arts en ondersteunt de ondernemingen van de groep, waaronder enkele van 's werelds toonaangevende kunstbeurzen. Creo ontleent haar naam aan het Latijnse woord voor 'ik creëer' en in die geest wil Creo creatives een podium geven. www.creoarts.com

 

SONY GROUP CORPORATION

Sony Corporation is een creatief entertainmentbedrijf met een solide technologische basis. Van game- en netwerkservices tot films, muziek, elektronica, beeldsensors en financiële diensten. Sony’s doel is om de wereld te verrijken met emotie door de kracht van creativiteit en technologie. Bezoek sony.com/en voor meer informatie.

 

CREDITS VOOR DE AFBEELDINGEN

VAN LINKSBOVEN TOT RECHTS

© Shayna Cuenca, Verenigde Staten, Shortlist, Jeugd Competitie, Sony World Photography Awards 2024

© Frederik Rüegger, Duitsland, Shortlist, Student Competitie, Sony World Photography Awards 2024

© Kayin Luys, België, Shortlist, Student Competitie, Sony World Photography Awards 2024

© Gaston Zilberman, Argentinië, Shortlist, Student Competitie, Sony World Photography Awards 2024

© Brayan Enriquez, Verenigde Staten, Shortlist, Student Competitie, Sony World Photography Awards 2024

© Yufei Ma, China, Shortlist, Student Competitie, Sony World Photography Awards 2024

© Isaac Friend, Engeland, Shortlist, Jeugd Competitie, Sony World Photography Awards 2024

© Kazi Arifujjaman, Bangladesh, Shortlist, Student Competitie, Sony World Photography Awards 2024

© Makaziwe Radebe, Zuid-Afrika, Shortlist, Student Competitie, Sony World Photography Awards 2024

© Chengchen Wang, China, Shortlist, Jeugd Competitie, Sony World Photography Awards 2024

Kiki van Bergen

Customer Marketing & PR specialist | Digital Imaging & Mobile, Sony Electronics Benelux

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.