SWPA | OPEN COMPETITIE 2024

CATEGORIE WINNAARS & SHORTLIST

Picture1.png

De World Photography Organisation maakt vandaag de categorie winnaars en shortlist van de open competitie van de Sony World Photography Awards 2024 bekend. Nederlands fotograaf Rob Blanken is hierbij uitgeroepen tot winnaar van de Creative categorie en er staan ook een Nederlandse en een Belgische fotograaf op de shortlist van deze competitie.

Meer dan 395.000 foto's uit meer dan 220 landen en gebieden werden ingezonden voor de Sony World Photography Awards 2024. Elke categorie winnaar ontvangt Sony Digital Imaging gear en maakt kans op de prestigieuze titel ‘Open fotograaf van het jaar’ en $5.000,-.

De algemene winnaar van de Open competitie wordt bekendgemaakt tijdens de Awards ceremonie in Londen op 18 april 2024. Geselecteerde winnende beelden en beelden van fotografen op de shortlist worden van 19 april tot en met 6 mei 2024 getoond als onderdeel van de Sony World Photography Awards tentoonstelling in Somerset House. De tentoonstelling reist daarna door naar andere locaties.

 

De tien categorie winnaars zijn:


ARCHITECTUUR

Ana Skobe (Slovenië) is de winnaar van de Architectuur categorie van de Open Competitie 2024 met de foto Falling Out of Time, dat een vuurtoren afbeeldt tegen een heldere hemel in de schemering. In deze foto contrasteert het strakke, geometrische ontwerp met het kustlandschap en een eenzame figuur.

 

CREATIVE

De Nederlandse fotograaf Rob Blanken is de winnaar van de Creative categorie van de Open Competitie 2024 met zijn macrofoto van kristallen van de aminozuren B-alanine, L-glutamine en glycine. Hij laat met zijn foto de opmerkelijke kleuren en texturen in deze complexe structuren zien.

Rob Blanken is een gepassioneerd natuurfotograaf en heeft een bijzondere interesse in creatieve fotografie. Hij heeft hierin een onderscheidende stijl ontwikkeld. Blanken noemt het Nature’s Art. Hij is vooral geïnteresseerd in vogels, insecten en abstracten. Blanken wil met zijn beelden een verhaal vertellen en werkt graag aan projecten: “Ik wil ontdekken hoe min of meer gewone onderwerpen op een bijzondere, diepgaande maar ook artistieke manier zichtbaar kunnen worden gemaakt.”

Zijn inzending, de 5x vergroting van kristallen van aminozuren (B-alanine, L-glutamine en glycine), is gefotografeerd met behulp van polarisatiefilters. Over zijn winst zegt hij: “De Sony World Photography Awards is een zeer bekende fotowedstrijd met getalenteerde winnaars, veel variatie en veel aandacht voor originaliteit en creativiteit. Voor mij is het een hele eer om op de lijst te staan van de Creative Category van de open competitie van deze fotowedstrijd.

©Rob Blanken
©Rob Blanken

LANDSCHAP

Liam Man (Engeland) is de winnaar van de Landschap categorie van de Open Competitie 2024 met zijn inzending Moonrise Sprites over Storr. Hiermee legt Man de vroegste momenten vast van de opkomende maan en verschillende dronelichten boven de heuvel van Old Man of Storr op Isle of Skye, Schotland. Deze foto werd gemaakt tijdens een sneeuwstorm en werd zorgvuldig uitgevoerd net voordat het maanlicht te fel werd.

 

LIFESTYLE

Alvin Kamau (Kenia) is de winnaar van de Lifestyle categorie van de Open Competitie 2024 met zijn inzending Twende Ziwani (Let’s go to the Lake). Dit is een studiofoto geïnspireerd op modefotografie, waarop een model staat afgebeeld dat een pose aanneemt en buiten het kader kijkt.

 

BEWEGING

Samuel Andersen (Noorwegen) is de winnaar van de Beweging categorie van de Open Competitie 2024 met zijn inzending Rider Getting Down and Dirty. Dit is een actiefoto van een mountainbiker die door een modderig deel van het parcours rijdt tijdens de Noorse nationale kampioenschappen in Hafjell Bike Park, waarbij de cameralens nat wordt.

 

NATUUR & WILDLIFE

Ian Ford (Engeland) is de winnaar van de Natuur & Wildlife categorie van de Open Competitie 2024 met Caiman Crunch. Hij maakte een opvallende foto van een jaguar die een kaaimankrokodil aanvalt op de oever van een rivier. Ford volgde terwijl de jaguar haar prooi besloop en ving het precieze moment waarop ze toesloeg.

 

OBJECT
Toni Rinaldo (Indonesië) is de winnaar van de Object categorie van de Open Competitie 2024 met zijn foto Coalition. Dit is een zorgvuldig gecomponeerd beeld van twee stoelen in een wachtkamer. Rinaldo beschrijft hoe de verschillende kleuren van de stoelen saamhorigheid oproept van verschillende culturen die naast elkaar bestaan in de Indonesische samenleving.

 

PORTRET

Michelle Sank (Engeland) is de winnaar van de Portret categorie van de Open Competitie 2024 met haar foto Zenande, Sinawe, Zinathi and Buhle at Sea Point Pavilion, Cape Town. Deze foto toont een groep tieners tijdens een dagje aan het zwembad. Sank beschouwt de manieren waarop de stad is veranderd sinds het einde van de apartheid en reflecteert op de manier waarop culturele en sociale diversiteit nu wordt gevierd.

 

STREET

Callie Eh (Maleisië) is de winnaar van de Street categorie van de Open Competitie 2024 met de inzending The Hand. Deze foto legt een vluchtig moment vast van een trouwstoet in Bhaktapur, Nepal. De bruidegom is zo goed als onzichtbaar, met alleen een wuivende hand door het raam van de passerende auto.

 

TRAVEL
Yan Li (China) is de winnaar van de Travel categorie van de Open Competitie 2024 met zijn Between Calm and Catastrophe. Deze foto geeft een rustig drijvend dorp weer aan de stille oever van het Titicacameer, in contrast met het naderende gevaar van een natuurbrand op het nabijgelegen land.

 

 

Verder staat Belgische fotografe Sonia de Wit op de shortlist van de Street Photography categorie en staat Nederlands fotografe Sarah Wouters op de shortlist van de beweging categorie van de Open Competitie van 2024.

 

Sonia De Wit | Shorlist Street categorie van de Open Competitie 2024

Sonia beschouwt haar foto's als een vorm van straatfotografie, maar definieert het genre ruim: “Ik vind het heerlijk om er op uit te trekken, te fotograferen in een verlangen naar rust.” Negen jaar geleden startte Sonia met een fotografie opleiding aan de Academie Fotokunsten en sindsdien is het een passie van haar geworden. Over de foto zegt ze: “Toen ik langs deze pub liep, keek ik door het raam en zag dit hondje op zijn baasje wachten. Ik ging naar binnen en nam deze foto. Ik had geen tijd voor een tweede.” Over haar plaats op de shortlist zegt ze: “Het is een enorme eer om gekozen te worden in de Sony World Photography Awards. Ik ben overdonderd, had dit niet verwacht. Het is een mooie bevestiging om nieuwe foto's / projecten te maken. Heel erg bedankt!”

©Sonia De Wit
©Sonia De Wit

Sarah Wouters | Shortlist Beweging categorie van de Open Competitie 2024

Sarah Wouters is een Nederlandse fotograaf die in Thailand woont. Ze is pas vijf jaar reisfotografe en heeft al meer dan 70 landen bezocht.

Over de foto zegt ze: “Tijdens een reis naar Cappadocië, Turkije, ging ik 's ochtends vroeg naar de vallei van Göreme om de luchtballonnen te fotograferen die opstegen in de buurt van de paardenstallen. De paarden liepen rond, waardoor ik dit beeld kon vastleggen.” Vervolgens zegt ze over haar plek op de Sony World Photography Awards 2024 shortlist voor de Open Competitie: “Ik ben erg blij en trots dat ik tussen al deze bekende fotografen op de shortlist sta.”

©Sarah Wouters
©Sarah Wouters

De Open Competitie van 2024 werd beoordeeld door Daniel Blochwitz, Curator van het Foto Festival Lenzburg, Zwitserland.

De overall winnaars in de Student, Jeugd, Open en Professionele competities van de Sony World Photography Awards 2024 worden bekendgemaakt op 18 april 2024 en zullen te zien zijn als onderdeel van de tentoonstelling in Somerset House, Londen, van 19 april tot en met 6 mei 2024. Ga voor meer informatie over winnaars en shortlists naar www.worldphoto.org

Kijk hier voor de foto’s van alle winnaars en fotografen op de shortlists van de Open Competitie 2024.

 

OPEN COMPETITIE 2024 WINNAARS & SHORTLIST

ARCHITECTUUR

Categorie Winnaar

Ana Skobe, Slovenië

Shortlist

Mark Benham, Engeland

Lim Chien Ting, Maleisië

Marcelo Cugliari, Argentinië

Sophia Li, VS

Markus Naarttijärvi, Zweden

Anna Rossetti, Italië

Yang Shu, China

Chau Lun Shum, Hong Kong

Eng Tong Tan, Maleisië

Hadriel Torres, Italië

Siu Hang Andrew Tsang, Engeland

Sheng Wang, China

Huanzhen Yang, China

Xiangsheng Zhang, China

CREATIVE

Categorie Winnaar

Rob Blanken, Nederland

Shortlist

Laurence Cabantous, Frankrijk

Elizabeth Casasola, Mexico

Murray Chant, New Zeeland

Jana Fašungová, Slowakije

Alastair McLellan, Engeland

Margit Lisa Roeder, Duitsland

Hiromichi Shimizu, Japan

Natalie Strohmaier, Duitsland

Yang Tongyu, China

Rob Trendy, Engeland

Maciej Wróblewski, Polen

Bin Yang, VS

Ann Zhulan, Oekraïne

LANDSCHAP

Categorie Winnaar

Liam Man, Engeland

Shortlist

Marco Capitanio, Italië

Barry Crosthwaite, VS

Garrett Davis, VS

Filip Hrebenda, Slowakije

Guangming Hu, China

Charles Janson, VS
Li Jun, China

Lisa K. Kuhn, VS

Juan Lopez Ruiz, Spanje

Ivan Padovani, Malta

Vladimir Tadic, Bosnië & Herzegovina

Zhihe Yang, China

Marcin Zajac, Polen

LIFESTYLE

Categorie Winnaar

Alvin Kamau, Kenia

Shortlist

Sergio Attanasio, Italië

Anirudha (Robi) Chakraborty, VS

Tony Cowburn, Engeland

Argus Paul Estabrook, VS

Leo Huang, Taiwan

Philip Joyce, Engeland

Mahesh Pamidimarthi, India

Paul Robertson, Ierland

Amy Sacka, VS

Rosella Tapella, Italië

Catherine Wang, VS

 

BEWEGING

Categorie Winnaar

Samuel Andersen, Noorwegen

Shortlist

Matteo Baronio, Italië

Serkan Dogus, Turkije

Jelly Febrian, Indonesië

ChenYu Hsieh, Taiwan

Thusitha Jayasundara, Sri Lanka

Herman Morrison, Indonesië

Andrew Moss, Engeland

Ron Ratner, VS

John Studwell, VS

Frederic Volpato, Frankrijk

Sarah Wouters, Nederland

F. Dilek Yurdakul, Turkije

Ryszard Zembrzuski, Polen

 

NATUUR & WILDLIFE

Categorie Winnaar

Ian Ford, Engeland

Shortlist

Christopher Baker, VS

Jesus Frias, Spanje

Stuart James, VS

Pedro Jarque Krebs, Peru

Jayaprakash Joghee Bojan, India

Jonathan McSwain, VS
Thien Nguyen Ngoc, Vietnam

Francis Principe-Gillespie, Engeland

Christopher Ratcliff Iverson, VS

Elodie Ruelleux-Dagorne, Frankrijk

Rina Saito, Japan

Chris Schmid, Zwitserland

Pui Sun Tang, Maleisië

Chee Kin Wong, Maleisië

OBJECT

Categorie Winnaar

Toni Rinaldo, Indonesië

Shortlist

Petia Angelova, Bulgarije

Robyn Barron, Australië

Martina Ceravolo, Italië

Aleksandra Garbarczyk, Polen

Ian Knaggs, Engeland

Tom Laszlo, Hongarije

Doris Mangalu, Tanzania

Marcos Medina Garcia, Spanje

Daria Pietrasiewicz, Polen

Oliver Sequenz, Duitsland

Natalie Strohmaier, Duitsland

 

PORTRET

Categorie Winnaar

Michelle Sank, Engeland

Shortlist

Frederic Aranda, Engeland

Jonah Atkins, Canada

Jon Enoch, Engeland

Mark Harrison, Engeland

Lloyd Jonathan Wright, Engeland

Andreas Kanellopoulos, Griekenland

Vladimir Karamazov, Bulgarije

Tetiana Nikitina, Oekraïne

Maira Ray, Brazilië

Tyler Schiffman, VS

Amadeusz Świerk, Polen

STREET

Categorie Winnaar

Callie Eh, Maleisië

Shortlist

Sonia De Wit, België

Deepbrata Dutta, India

Seyed Ali Hosseini Far, Iran

Kathryn Mussallem, Canada

Kathryn Mussallem, Canada

Panfil Pîrvulescu, Roemenië

Xavier Ponce, Ecuador

Manuel Sáez Campillos, Spanje

Apolo Sales, Brazilië

Stefano Valerio, Italië

Carlo Yuen, Hong Kong

 

TRAVEL

Categorie Winnaar

Yan Li, China

Shortlist

Matthew DeSantis, VS

Nicola Ducati, Italië

Wasiri Gajaman, Sri Lanka

Todd Kennedy, Australië

Setsuna Kurouzu, Japan

Oscar Manso, Spanje

Cziráki Orsolya Boglárka, Hongarije

Alexandre Pietra, Zwitserland

Joy Saha, Bangladesh

Azlan Shah Sahubar Naina Mohamed, Maleisië

John Seager, Engeland

Tran Tuan Viet, Vietnam

Beatrice Wong, Hong Kong

Beatrice Wong, Hong Kong

 

 

 

PERS CONTACT
Neem voor meer informatie contact op met:
Polly Brock / Vanda Ivančić on media@creoarts.com ​

NOTITIES VOOR EDITORS

OVER DE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

De internationaal geprezen Sony World Photography Awards, geproduceerd door de World Photography Organization, is een van de belangrijkste wedstrijden van de wereldwijde fotokalender. ​ de gratis toegankelijke Award show is een wereldwijde stem voor fotografen en biedt een essentieel inzicht in de hedendaagse fotografie. Voor zowel gevestigde als opkomende artiesten bieden de Awards kansen van wereldklasse om hun werk onder de aandacht te brengen. De Awards erkennen bovendien de meest invloedrijke artiesten ter wereld die in het medium werken via de Outstanding Contribution to Photography Awards; de veelgeprezen fotograaf Sebastião Salgado is de ontvanger van deze award in 2024, en voegt zich daarmee bij een voorname lijst van iconische namen waaronder William Eggleston, Mary Ellen Mark, Martin Parr, Candida Höfer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Graciela Iturbide, Edward Burtynsky en Rinko Kawauchi. De Awards tonen de werken van de winnende fotografen en de fotografen op de shortlist tijdens een jaarlijkse tentoonstelling in Somerset House, Londen.

Onze te volgen hashtags zijn #SonyWorldPhotographyAwards en #SWPA2024.

Info over de tentoonstelling vind je hier.

OVER DE WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

De World Photography Organization is een wereldwijd platform voor fotografie-initiatieven. Ze werken in meer dan 220 landen en hun doel is om het gespreksniveau rond fotografie te verhogen door de beste beelden en fotografen ter wereld te vieren. De World Photography Organization is trots op hun langdurige relaties met zowel individuele fotografen als toonaangevende partners over de hele wereld. De World Photography Organization organiseert het hele jaar door evenementen, waaronder de Sony World Photography Awards, een van 's werelds toonaangevende fotografiewedstrijden, en PHOTOFAIRS, toonaangevende internationale kunstbeurzen gewijd aan fotografie.

Zie worldphoto.org voor meer details. ​
Volg de World Photography Organisation op Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) en LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation).

CREO

Creo initieert en organiseert evenementen en programma's op drie gebieden: fotografie, film en hedendaagse kunst. Creo werd in 2007 opgericht en is sindsdien gegroeid in omvang, met als doel betekenisvolle mogelijkheden te ontwikkelen voor creatives en het bereik van culturele activiteiten te vergroten. Tot de flagship projecten behoren de Sony World Photography Awards, Sony Future Filmmaker Awards, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London en PHOTOFAIRS New York. Creo werkt samen met Angus Montgomery Arts en ondersteunt de ondernemingen van de groep, waaronder enkele van 's werelds toonaangevende kunstbeurzen. Creo ontleent haar naam aan het Latijnse woord voor 'ik creëer' en in die geest wil Creo creatives een podium geven.

www.creoarts.com

SONY GROUP CORPORATION

Sony Corporation is een creatief entertainmentbedrijf met een solide technologische basis. Van game- en netwerkservices tot films, muziek, elektronica, beeldsensors en financiële diensten. Sony’s doel is om de wereld te verrijken met emotie door de kracht van creativiteit en technologie.

Bezoek sony.nl voor meer informatie.

 

IMAGE CREDITS

VAN LINKSBOVEN NAAR RECHTSONDER:

© Hadriel Torres, Italië, Shortlist, Open Competitie, Architectuur, Sony World Photography Awards 2024

© Natalie Strohmaier, Duitsland, Shortlist, Open Competitie, Object, Sony World Photography Awards 2024

© Argus Paul Estabrook, Verenigde Staten, Shortlist, Open Competitie, Lifestyle, Sony World Photography Awards 2024

© Murray Chant, New Zeeland, Shortlist, Open Competitie, Creative, Sony World Photography Awards 2024

© Tetiana Nikitina, Oekraïne, Shortlist, Open Competitie, Portret, Sony World Photography Awards 2024

© Michelle Sank, Engeland, Winnaar, Open Competitie, Portret, Sony World Photography Awards 2024

© Frederic Aranda, Engeland, Shortlist, Open Competitie, Portret, Sony World Photography Awards 2024

© Hiromichi Shimizu, Japan, Shortlist, Open Competitie, Creative, Sony World Photography Awards 2024

© Kathryn Mussallem, Canada, Shortlist, Open Competitie, Street, Sony World Photography Awards 2024

© Anna Rossetti, Italië, Shortlist, Open Competitie, Architectuur, Sony World Photography Awards 2024

© Ian Ford, Engeland, Winnaar, Open Competitie, Natuur & Wildlife, Sony World Photography Awards 2024

© John Seager, Engeland, Shortlist, Open Competitie, Travel, Sony World Photography Awards 2024

© Charles Janson, Verenigde Staten, Shortlist, Open Competitie, Landschap, Sony World Photography Awards 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.