α1

THE ONE.

Sony blijft de grenzen van conventionele film- en fotografietools verleggen met innovatieve technologie die een unieke combinatie biedt van resolutie, snelheid en intuïtieve bediening. De α1 maakt ongeëvenaarde beeldprestaties en een efficiënte workflow mogelijk, voor uitzonderlijke creatieve vrijheid.

Nieuwe software is nu beschikbaar.
4 verschillende soorten foto-onderwerpen
Fotogalerij van α1
De missie van de α-ontwikkelaars

De ontwikkelaars van de α-serie willen creatievelingen de kracht geven om hun dromen waar te maken. De α1 is onze krachtigste creatie tot nu toe.

50 MP bij 30 fps

De nieuwste technologie van Sony biedt ongeëvenaarde snelheid en resolutie voor nieuwe creatieve mogelijkheden en workflow. 

Wielrenner die door een bocht rijdt
Een briljante combinatie van resolutie en snelheid
Golven die op de rotsen slaan
Overweldigende beeldkwaliteit
Een vos die naar voren kijkt
Onnavolgbare AF
Films opnemen met de α1
Ongeëvenaarde prestaties bij film
Werken met een pc in de studio
Controle en betrouwbaarheid voor elke scène
Buitenopnamen met de α1
Een nieuwe workflowoplossing voor de professional
Resolutie en snelheid
30 beelden bij continu fotograferen van een wielrenner
50,1 megapixels bij maximaal 30 beelden/seconde

De α1 combineert een hoge resolutie met ongelofelijke snelheid. Ultrahoge uitleessnelheid van de sensor met 50,1 MP levert continue burstopnamen met max. 30 fps met AF en AE-tracking middels de elektronische sluiter. Perfect voor sport of situaties waar de actie in een oogwenk voorbij is.

Beeldenreeksen met en zonder zwarte vlekken
Een ononderbroken beeld zonder zwarte vlekken

Dankzij het ononderbroken beeld zonder zwarte vlekken kunt u snel reageren op uw onderwerp. De EVF wordt bijgewerkt voor minimale vertraging tijdens continu fotograferen.
(A) Opnamen zonder zwarte vlekken (B) Opnamen met zwarte vlekken

120 AF/AE-trackingberekeningen per seconde

Door snelle uitlezing worden 120 AF/AE-berekeningen/seconde uitgevoerd, ook bij 30fps-bursts, voor precieze AF-tracking bij snelle en onvoorspelbare onderwerpen. De AE-vertraging is minder dan 0,033 s.
(1) AF/AE-berekeningen (2) 60 keer/s (3) 20 frames/s

Twee vechtende herten
Stille, trillingvrije sluiter

De stille elektronische sluiter biedt geweldige mogelijkheden voor sportfotografie en andere onderwerpen waarbij geluid niet welkom is. De trillingvrije bediening zorgt voor een hoge beeldkwaliteit.

Voorbeelden of vervorming bij rollende sluiter
Sluiter tegen vervorming

De sneller sensoruitlezing minimaliseert vervorming van foto's bij gebruik van de elektronische sluiter. De BIONZ XRTM processor+buffer zorgen voor ca. 1,5x minder vervorming dan de α9 II.
[1] Conventionele elektronische sluiter  [2] Sluiter tegen vervorming

Blokkende volleybalspeler gedetecteerd door autofocus
Elektr. & mechan. sluiters zonder flikkering

Weer een wereldprimeur: elektronische en mechanische sluiters zonder flikkeringen. Opnamen zonder flikkeringen bij tl- en kunstverlichting met alle voordelen van de elektronische sluiter.
Antiflikkering [1] UIT  [2] AAN

Exmor RS CMOS-beeldsensor
Full-frame gestapelde Exmor RS™ CMOS-sensor met geïntegreerd geheugen

De gestapelde architectuur in deze achterverlichte full-frame beeldsensor met 50,1 MP levert hoge resolutie en snelheid. Aparte pixel- en circuitlagen en geavanceerde A/D-conversie bieden snellere verwerking.

BIONZ XR-beeldverwerkingsprocessor
Nieuwe architectuur en BIONZ XR-beeldverwerkingsprocessor

De nieuwe BIONZ XR-processor met geavanceerde architectuur biedt 8 keer meer verwerkingskracht. Met als resultaat een ongekende beeldkwaliteit en verbeterde responsiviteit van de camera-interface.

Geavanceerde flitsfuncties voor meer expressie
Portretopname van model
Flitssynchronisatie met elektronische sluiter

Dit is de eerste α-camera waarmee flitssynchronisatie met de elektronische sluiter mogelijk is, dankzij de hoge uitleessnelheid van de gestapelde CMOS-sensor. Ook bij opnamen met flits heeft u alle voordelen van een elektronische sluiter.

Persoon buiten bij zonsondergang
Dubbel aangedreven sluiter voor flitssynchr. tot 1/400 s.

Het eerste dubbel aangedreven sluitersysteem ter wereld maakt flitssynchronisatie tot 1/400 s mogelijk, waardoor u eenvoudiger dynamische actie kunt vastleggen en op nieuwe manieren creatief aan de slag kunt.

Prachtige details
Adembenemende resolutie en beeldkwaliteit

De nieuwe Exmor RS CMOS-sensor met 50,1 MP biedt een hoge resolutie en gevoeligheid met weinig ruis, plus een dynamisch bereik tot wel 15 stops. De nieuwe beeldverwerkingsprocessor levert zelfs een hogere kleurprecisie dan eerdere modellen.

Nachtweergave van een stad bij weinig licht
Breed ISO100 ~ 32000 gevoeligheidsbereik

Ondanks het hoge pixelaantal van de sensor bieden de gevoelige, achterverlichte structuur met on-chip lenzen zonder tussenruimte en het afdichtingsglas met AR-coating een standaard ISO-bereik van ISO100~32000, uit te breiden tot ISO50~102400.

Illustraties van Pixel Shift Multi met RGB-kleuren
Pixel Shift Multi Shooting

Max. 16 met nauwkeurige beeldstabilisatie in de behuizing gemaakte foto's kunnen via software worden gecombineerd tot foto's met max. 199 miljoen pixels voor uitzonderlijke resolutie, kleuren en sfeer.
[1] Normale opnamen  [2] 16 beelden met Pixel Shift Multi Shooting

Twee afbeeldingen van een model met verschillende kleurprofielen
Creatieve Look ondersteunt gevarieerde expressie

De functie Creatieve Look biedt 10 voorinstellingen die ongewijzigd of bewerkt te gebruiken zijn om een verscheidenheid aan 'looks' te creëren waarmee makers in de camera de sfeer van hun foto's of films kunnen verfijnen.

Illustratie van beeldstabilisatie over vijf assen
Optische beeldstabilisatie over 5 assen is 5,5 stappen sneller

Een uiterst precieze stabilisatie-unit, gyro-sensoren en de nieuwste algoritmes voor beeldstabilisatie behalen een 5,5 stappen snellere sluitertijd voor foto's met hoge resolutie van maximale kwaliteit.
[1] Yaw  [2] Pitch  [3] Roll

Ongeëvenaarde autofocus
Een vliegende vogel met een AF-frame over zijn kop
Realtime eye-autofocus voor vogels

Met de onderwerpherkenningstechnologie kan de Realtime eye-autofocus de ogen van vogels volgen en nauwkeurig daarop scherpstellen, zelfs als de vogel opvliegt of de kadrering verandert. Deze innovatieve functie kan eenvoudig de talloze uitdagingen bij de fotografie van vogels aan.

Een beer met een AF-frame over zijn oog
Verbeterde Real-time Eye AF voor dieren

Deze functie, ontworpen voor katten en honden, maakt gebruik van geavanceerde onderwerpherkenningstechnologie om de ogen van dieren trefzeker te volgen en scherp in beeld te houden. Het werkt zelfs met de snuit van het dier ondersteboven.

Een volleybalspeler met een AF-frame over zijn oog
Realtime eye-autofocus

Dankzij de combinatie van zeer geavanceerde AI-technologie en verbeterde algoritmes voor snel, hybride autofocus kan de realtime eye-autofocus in de α1 menselijke ogen volgen en scherp in beeld houden met ongeveer 30% meer precisie dan de α9 II.

Een skiër met een AF-frame op zijn hoofd
Realtime tracking

Kies een onderwerp, druk de sluiterknop half in en de camera volgt en behoudt automatisch de scherpstelling. Schakel de gezichts-/eye-autofocus in AF in voor naadloze AI-tracking van menselijke ogen en ogen van dieren en vogels.

De gebieden van de AF-sensor bestrijken bijna het gehele beeld
Brede, snelle en precieze AF-tracking

De α1 heeft autofocus met brandpuntsvlakfasedetectie die gevoelig, snel en nauwkeurig is. De sensor met 50,1 MP en de BIONZ XR-processor leveren 759 te selecteren fasedetectiepunten die circa 92% van het beeld bestrijken.

Nieuwe mogelijkheden voor films
Nieuwste generatie opnamen in 8K met 30p

De α1 bevat de nieuwste beeldsensor en een BIONZ XR-processor voor uitzonderlijk realistische 8K-filmopnamen met 30p. Vier keer de resolutie van 4K met volledige realtime tracking en realtime eye-autofocus. 8K-beeldmateriaal is ook ideaal voor flexibele 4K-bewerking.

4K-films bij een hoge framesnelheid van 120 fps

De α1 biedt interne ondersteuning voor 4K-filmopnamen met een hoge framesnelheid van maximaal 120 fps, voor het tot 5x langzamer afspelen van vloeiend en expressief slow motion. 10-bits 4:2:2 chroma subsampling kan worden gebruikt met Long-GOP- of Intra-compressie (All-I) voor ongekende beeldkwaliteit, en de nieuwe beeldsensor en de BIONZ XR-processor minimaliseren beeldvervorming.

Illustratie van oversampling van beeld
4K, sensoruitlezing, geen pixelsamenvoeging, 5,8K-oversampling

In de Super 35-modus worden de benodigde gegevens voor QFHD 4K ongeveer 2,3x gecomprimeerd door full-frame uitlezing zonder pixelsamenvoeging voor prachtige beelden met volop detail.
(A) 2,3 keer gecomprimeerde gegevens

Traditionele Japanse danser
10-bits 4:2:2 chroma subsampling

Diepte van 10 bits, 4:2:2 chroma subsampling, uiterst efficiënte MPEG-H HEVC/H.265-codec, inter-framecodering en meer, voor een flexibele nabewerking en verschillende leveringsindelingen.

Een AF-frame over het linkeroog van de danser
Realtime eye-autofocus en tracking voor films.

De BIONZ XR-processor biedt aanzienlijk verbeterde detectie, die menselijke ogen nauwkeurig volgt bij meer verschillende hoekposities van het hoofd. Ook beschikbaar voor 8K- en 4K-opnamen van 120p.

Landschapsfoto met helften met laag en hoog contrast
S-Log, compatibel met professionele filmcamera's

S-Log2 en S-Log3 zijn inbegrepen. S-Log3 biedt vloeiende 10-bits gradatie en een dynamisch bereik van meer dan 15 stops. S-Gamut, S-Gamut3 en S-Gamut3.Cine-kleurruimten worden ondersteund.

Twee afbeeldingen met langere en kortere pijlen geven verschillende productietijden weer.
Met 10-bits 4:2:2 HLG (Hybrid Log-Gamma)

HDR-HLG-films ondersteunen BT.2020-kleurruimte met breed bereik. Direct afspeelbaar op een HDR (HLG)-compatibele tv. 10-bits HLG-opnamen reproduceren fijne gradatie en details.
[1] Hoge flexibiliteit om beelden nauwkeurig naar wens aan te passen (Kleurgradatie vereist) [2] Direct en hoogwaardig beeld (Kleurgradatie niet vereist)

Externe USB-kabel bevestigd aan de α1
16-bits RAW-uitvoer

De α1 levert 16-bits RAW-uitvoer naar een externe recorder via HDMI voor meer flexibiliteit tijdens de nabewerking. RAW-uitvoer via HDMI is beschikbaar bij het opnemen van 4K op interne geheugenkaarten.

Externe microfoon aangesloten op de α1
Digitale audio-interface voor superieur geluid

Een digitale audio-interface levert fantastische geluidskwaliteit met compatibele audio-apparaten wanneer deze zijn aangesloten via de multi-interfaceschoen. Kraakhelder digitaal geluid wordt rechtstreeks aan de camera geleverd.

Illustratie van de interne structuur
Warmte-afvoerende constructie voor lang opnemen

De nieuw ontwikkelde, warmte-afvoerende constructie voorkomt oververhitting tijdens ononderbroken opnemen zonder een grotere behuizing. Continu opnemen in 8K/30p of 4K/60p gedurende maximaal 30 minuten. 

De cinematografische S-Cinetone-look

De α1 gebruikt dezelfde S-Cinetone-kleurenmatrix die zorgt voor prachtige kleuren en huidtinten in de VENICE, FX6 en andere Cinema Line-camera's. S-Cinetone speelt in op de groeiende vraag naar meer expressieve diepte door de natuurlijke middentonen mogelijk te maken die nodig zijn voor gezonde huidtinten, zachte kleuren en schitterende highlights.

'Active Mode' beeldstabilisatie

Een nieuwe Active Mode speciaal voor filmopnamen biedt uiterst effectieve beeldstabilisatie over 5 assen bij handheld opnamen. Deze modus maakt gebruik van de realtime verwerkingscapaciteit van de BIONZ XR-processor voor optimale compensatie in alle indelingen, inclusief 4K. Dit alles zonder concessies te doen aan de compacte behuizing en de mobiliteit van het α-systeem.

Close-up-foto van de FX6 die gebruikt wordt om te filmen
Voordelen van de lenzen van Sony voor video-opnamen

Ontdek de vier unieke voordelen die de lens met E-bevestiging van Sony biedt bij video-opnamen. Gebruik de camera's en lenzen van Sony om video's te maken en ga net dat stapje verder.

Controle en betrouwbaarheid
Illustratie van elektronische zoeker
Hoogwaardige elektronische zoeker

De OLED-zoeker van (circa) 9,44 miljoen dots in de α1 biedt de hoogste resolutie op dit moment. Met 0,90 keer vergroting en 41° FOV voor een heldere, brede hoek en een vernieuwde structuur die een 25 mm hoog oogpunt biedt. De vernieuwingsfrequentie van 240 fps met UXGA FOV is weer een wereldprimeur: snelle actie komt duidelijk in beeld.

Skispringer
Panning-opnamen met elektrische sluiter

Met een elektronische sluiter bij lange sluitertijden wordt de schermreactie mogelijk vertraagt, wat snelle onderwerpen moeilijker te volgen maakt. Zet [Low Frame Rate Limit] op ON om de schermreactie te verhogen en panning-opnamen mogelijk te maken.

Beeld van golfspeler met wit frame in het midden
Wisselen tussen full-frame- en APS-C-formaten

Beelden in S- en M-modi hebben hetzelfde aantal pixels en AF-gebied in de full-frame- en APS-C-modi, zodat u naadloos kunt wisselen tussen full-frame [M: 21MP] en APS-C [M: 21MP] terwijl u dezelfde scène fotografeert.
[1] Full Frame  [2] APS-C

Instellingenmenu "Bediening aanpassen" met de cursor op "Andere instelling voor Foto/Film"
Afzonderlijke instellingen voor foto's en films

U kunt een sub-instelling van de instellingen nu wijzigen afhankelijk van de geselecteerde modus. Dit is ideaal wanneer u verschillende diafragma's, sluitertijden en andere instellingen wilt gebruiken voor fotograferen en filmen.

Menu "Opnemen" met de cursor op "Beeldkwaliteit"
Nieuwe menu-indeling

Nog een functie op verzoek van professionele fotografen en videografen: een herziene menustructuur om eenvoudiger te navigeren, en een menu met aanraakrespons voor een intuïtievere bediening.

Menu "Instelling aanpasbare toets"
Aanpasbare functies

Er kunnen 164 functies aan 17 aanpasbare toetsen worden toegewezen en aan de draaiknoppen aan de voor- en achterzijde. Er kunnen aangepaste functies worden toegewezen voor foto's, films en afspelen.

Vinger die het menuscherm aanraakt
Bediening via aanraakmenu

De hoofd- en functiemenu's met aanraakbediening, met menutabbladen links van het scherm en gerelateerde groepen parameters en parameters rechts zorgen voor eenvoudige navigatie en bediening voor het volgen.

Vooraanzicht van camera
Uitzonderlijk betrouwbare mechanische sluiter

Sluitertrillingen worden geminimaliseerd en continue burstopnamen met max. 10 fps zijn mogelijk. De nieuwe sluiterunit met geavanceerde motor, rem en demper kan meer dan 500.000 bewegingen aan.

Achteraanzicht van camera met twee SD-kaarten
Twee CFexpress Type A-mediasleuven

De dubbele mediasleuven ondersteunen SDXC/SDHC UHS-I- en UHS-II -kaarten, evenals nieuwe CFexpress Type A-kaarten, voor meer algehele capaciteit en sneller lezen/schrijven.

Achteraanzicht camera met twee Z-batterijen
Z-batterij met hoge capaciteit voor lange opnametijd

Maak per batterijlading wel 530 foto's. De componenten en circuits zijn ook ontworpen voor optimaal energieverbruik. Profiteer van een hogere capaciteit met twee Z-batterijen in de VG-C4EM-handgreep.

Illustratie van interne structuur
Verbeterd stof- en vochtbestendig ontwerp

Alle naden op de behuizing en de batterijklep zijn afgedicht. De dubbele schuifklep en vergrendeling op de mediasleuven houden het water buiten. De lensvergrendelknop en het kussen rond de bevestiging dragen daar ook aan bij.

Explosietekening van camera
Chassis van duurzame magnesium legering

Het chassis aan de boven-, voor- en achterkant en het interne frame zijn extra stevig dankzij de lichte, rigide magnesium legering. De zes schroeven van de lensbevestiging maken de constructie nog sterker.

Professionele workflow
Een smartphone met de α1 gebruiken
De snelste ingebouwde Wi-Fi ondersteunt 2x2 MIMO

Ingebouwde draadloze LAN biedt communicatie via de bandbreedten van 2,4 GHz en 5 GHz, de laatste met ondersteuning van 2x2 MIMO (IEEE 802.11a/b/g/n/ac). Twee antennes zorgen voor een betrouwbare verbinding.

Linkerkant van camera met weergave van SuperSpeed USB-connector
SuperSpeed USB 10Gbps (USB 3.2) Type-C®-connector

Een USB Type-C®-connector die snelle gegevensoverdracht met USB 3.2 SuperSpeed USB 10Gbps ondersteunt, maakt snelle gegevensoverdracht op afstand naar pc (tethering) mogelijk voor soepele verwerking van grote bestanden.

Linkerkant van camera met weergave van 1000BASE-T-ethernetverbinding
1000BASE-T-ethernet voor snelle verbinding

Dankzij een ingebouwde connector voor bedrade 1000BASE-T-verbinding is snelle, stabiele gegevensoverdracht met snelheden in gigabits mogelijk. FTPS wordt ondersteund, waardoor versleuteling met SSL of TLS mogelijk is voor meer veiligheid.

Een smartphone aansluiten op de α1
Veelzijdige FTP-connectiviteit

Foto's en films uploaden met FTP en camerabediening op afstand is mogelijk via draadloos LAN, snelle bekabelde LAN, of een via USB aangesloten smartphone. Bestandstypen voor overdracht kunnen worden gespecificeerd.

Opnamen maken met de α1
FTP-overdracht van foto- en filmbestanden

Foto's en films kunnen worden overgedragen naar een externe FTP-server via draadloos LAN, met razendsnelle bekabelde LAN of een bekabelde smartphoneverbinding. Draadloze gegevensdoorvoer is ongeveer 3,5 keer sneller dan bij de α9 II.

Werken met een pc in de studio
Veelzijdige opnamefuncties op afstand (tethering)

De Imaging Edge-desktoptoepassing 'Remote' kan worden gebruikt voor opnamen op afstand via de pc (tethering) via een draadloze LAN- of bekabelde USB-verbinding. Bediening op afstand met een mobiel apparaat is ook mogelijk.

Cameramenu "RAW-bestandstype" met de cursor op "Compressie zonder kwaliteitsverlies"
Gecomprimeerde RAW zonder kwaliteitsverlies

De α1 biedt efficiënte compressie zonder kwaliteitsverlies naast gecomprimeerde en niet-gecomprimeerde RAW.

Cameramenu "JPEG-kwaliteit" met de cursor op "Light"
Nieuwe 'lichte' JPEG-indeling

De nieuwe instelling voor een 'lichte' JPEG-indeling levert kleinere bestanden op dan de 'standaard' instelling. Nieuws- en sportfotografen die afhankelijk zijn van snelheid kunnen hierdoor sneller leveren.

Berg en bomen
10-bits HEIF voor vloeiendere gradatie

De HEIF-indeling biedt vloeiende 10-bits gradatie voor realistischere reproductie van luchten en portretonderwerpen. Geavanceerde compressie beperkt de bestandsgrootte voor een efficiëntere workflow.

Diverse handige ondersteuningstoepassingen
Een man die de α1 en een smartphone vasthoudt en het logo van Imaging Edge Mobile
Imaging Edge Mobile

Imaging Edge Mobile biedt overdracht van RAW-bestanden en gecomprimeerde bestanden zonder kwaliteitsverlies. Bedien ook Touch Tracking en Touch Focus op afstand voor eenvoudige AF-bediening.

Buitenopnamen met de α1 en het logo van Transfer & Tagging add-on
Transfer & Tagging add-on

Met de Transfer & Tagging add-on (v. 1.3 of hoger) kunnen spraakmemo's die zijn toegevoegd aan beeldbestanden automatisch worden omgezet naar bijschriften of kunnen de bestanden vanaf een mobiel apparaat naar een FTP-server worden overgedragen.

Werken met een pc in de studio en logo van Remote Camera Tool
Remote Camera Tool

Wijzig camera-instellingen op afstand en maak opnamen vanaf een computer die verbonden is via LAN-kabel. Een aantal verbeteringen van de α1: snellere overdracht, aanraakrespons, twee sleuven, HEIF-ondersteuning en nog meer.

Opnamestudio met logo van Imaging Edge
Desktop-apps Imaging Edge™ Remote, Viewer, en Edit

Perfectioneer uw fotografie met Imaging Edge-desktoptoepassingen. Gebruik 'Remote' om live-opnamen te maken via uw pc, 'Viewer' om snel foto's te bekijken, beoordelen en selecteren uit grote beeldbibliotheken; en 'Edit' om RAW-gegevens te ontwikkelen tot hoogwaardige foto's.

Illustratie van camera en pc
Imaging Edge™ Webcam

Met de app Imaging Edge Webcam (met brede compatibiliteit) kunt u uw camera van Sony eenvoudig als hoogwaardige webcam gebruiken voor live streaming en vergaderingen.

Afbeelding van α1-brochure
Download de brochure

Specificaties en kenmerken

Dankzij de nieuwste producten en technologie biedt de α1 een hoge resolutie en ongeëvenaarde snelheid, in combinatie met een gevoeligheid en dynamisch bereik die de visie van de maker tot leven brengen. Daarnaast profiteert u van professionele functies en workflows waarmee u foto's en films kunt bieden in een nieuw tijdperk van visuele communicatie.
  • Full-frame gestapelde CMOS-sensor van 35 mm met 50,1 MP en met geïntegreerd geheugen

  • De geavanceerde BIONZ XR-processor verhoogt de snelheid tot maximaal 8 keer

  • 30 fps continu fotograferen met AF/AE-tracking

  • Films maken met 8K 30p en 4K 120p

  • Breed autofocusbereik met fasedetectie van 759 punten en contrastdetectie-AF van 425 punten

Type sensor
Full-frame (35,9 x 24,0 mm) Exmor RS CMOS-sensor van 35 mm
Aantal pixels (effectief)
Circa 50,1 megapixels
ISO-gevoeligheid (Recommended Exposure Index)
Foto's: ISO 100–32000 (ISO-getallen vanaf ISO 50 tot ISO 102400 kunnen worden ingesteld als uitgebreid ISO-bereik), AUTO (ISO 100–12800, instelbare onder- en bovenlimiet), films: equivalent aan ISO 100-32000, AUTO (ISO 100-12800, instelbare onder- en bovenlimiet)
Batterijlevensduur (foto's)
Circa 430 opnamen (zoeker) / circa 530 opnamen (lcd-beeldscherm) (CIPA-standaard)
Type zoeker
Elektronische zoeker van 1,6 cm (kleur)
Type scherm
Type-TFT van 7,5 cm (type 3.0)
Sony streeft er niet alleen naar om producten, diensten en inhoud te leveren die voor een geweldige gebruikerservaring zorgen, maar werkt er ook naartoe om de ecologische voetafdruk van het bedrijf tot nul te reduceren. Meer over Sony en het milieu

Beoordelingen en awards

Meningen van gebruikers