Smartphone versus hi-res Walkman®

Drie redenen om voor een echte draagbare muziekspeler te kiezen

Voor alles wat we doen, vertrouwen we op onze smartphones. Met onze telefoons blijven we in contact met familie en vrienden, we stellen een herinnering in voor de volgende afspraak met de tandarts, we nemen er prachtige foto's mee en bewerken ze als professionals, we spelen games, we houden onze lichamelijke conditie in de gaten, we bestellen de boodschappen voor volgende week, we voorkomen dat we de weg kwijt raken en we luisteren naar onze favoriete muziek.  

Aangezien de smartphone een alles-in-één gadget is, is het logisch dat er steeds minder gebruik wordt gemaakt van agenda's, GPS-apparaten en andere handheld-apparaten. Als u echter een muziekliefhebber bent, kunt u niet zonder een goede draagbare muziekspeler (u moet dan denken aan hoogwaardige muziekspelers zoals een hi-res Walkman® van Sony, niet aan een ouderwetse mp3-speler).

De audiocapaciteiten van uw smartphone vallen in het niet bij die van de huidige generatie draagbare hi-res muziekspelers. Natuurlijk is het handig als u met één smartphone alles kunt doen wat u wilt, maar dan profiteert u niet van de superieure geluidskwaliteit van een echte muziekspeler. Bovendien heeft het gebruik van uw telefoon als muziekspeler nog een aantal andere nadelen.

Scientific American schreef dat de twee grootste klachten die mensen hebben over hun telefoons, de beperkte levensduur van de batterij en de opslagcapaciteit zijn. En het zal u niet verbazen dat uw muziekcollectie heel veel ruimte in beslag neemt. Als u ook nog apps voor het streamen van muziek (zoals Spotify of Pandora) gebruikt, is dit een enorme aanslag op de levensduur van de batterij en de opslagruimte op uw telefoon. Volgens een rapport van AVG Technologies is de Spotify Music-app de op drie na grootste veroorzaker van een korte levensduur van de batterij van uw smartphone en het gebrek aan opslagruimte. 

Waarom u zou moeten kiezen voor een draagbare hi-res muziekspeler

Als u uzelf ziet als een groot muziekliefhebber, zijn er drie redenen waarom u zou moeten investeren in een echte muziekspeler, zoals een hi-res Walkman®, in plaats van naar muziek te luisteren op uw smartphone. 

1. Betere geluidskwaliteit

De meeste smartphones zijn niet in staat om hifigeluid te leveren. Met de juiste draagbare muziekspeler hoeft u echter geen water bij de wijn te doen op het gebied van geluidskwaliteit. Er zijn namelijk diverse hifimuziekspelers op de markt waarmee u hi-res audionummers kunt afspelen zonder dat dit ten koste gaat van de details.

2. Meer opslagcapaciteit

Niets is frustrerender dan een melding krijgen dat de opslag van uw telefoon bijna vol is. En als er op uw telefoon niet alleen grote aantallen apps, films en foto's staan, maar ook een enorme muziekbibliotheek, dan is opslagruimte gegarandeerd een probleem. Elke mp3 in uw muziekbibliotheek neemt meer dan 3 MB in beslag op uw telefoon en hi-res audiobestanden zijn nog groter. Een echte muziekspeler heeft veel meer ruimte beschikbaar, waardoor u uw volledige muziekcollectie overal mee naartoe kunt nemen. 

3. Spaar de batterij van uw telefoon 

Als uw telefoon het laat afweten wanneer u onderweg bent, hebt u geen andere opties meer. Doordat één apparaat niet meer werkt, zit u zonder telefoon en zonder muziekspeler. Als u echter een afzonderlijke muziekspeler hebt met een eigen ingebouwde batterij, kunt u een dergelijk drama voorkomen. Met een draagbare hi-res muziekspeler is uren aan een stuk naar muziek luisteren nooit meer een probleem. 

Nu we hebben besproken waarom u een echte muziekspeler zou moeten gebruiken, is het belangrijk om te weten welke draagbare muziekspelers de hoge verwachtingen kunnen waarmaken. 

Beste draagbare hi-res muziekspelers 

Voor muziekliefhebbers die ook houden van eenvoud: 

NWZ-A-serie Walkman® 

De Walkman® uit de NWZ-A-serie is de kleinste en lichtste hi-res audiospeler die Sony in huis heeft. Dankzij het compacte formaat is dit het ideale apparaat om met u mee te nemen, bijvoorbeeld op weg naar uw werk of naar huis of naar de sportschool. Deze audiospeler kan ook de geluidskwaliteit van uw bestaande muziekbibliotheek verbeteren met DSEE HX™-technologie, zodat uw oren worden getrakteerd op een rijk geluid van hoge kwaliteit dat makkelijk kan tippen aan het geluid van de oorspronkelijke opname.

Gaat u lang op reis? Vergeet niet dat u maar liefst 30 uur aan afspeeltijd hebt omdat de batterij lang meegaat. Als je op zoek bent naar een draagbaar apparaat dat eenvoudig en gebruiksvriendelijk is, dan is dit voor u de juiste keuze.  

Voor de echte audiofiel: 

Hi-res NW-ZX2 Walkman®

Als geluidskwaliteit bij u voorop staat, zit u goed met de NW-ZX2 Walkman® voor hi-res audio. De volledig digitale S-Master HX™-versterker vermindert potentiële vervorming, waardoor u altijd geniet van pure geluidskwaliteit. De NW-ZX2 Walkman® is bovendien uitgerust met DSEE HX™-technologie. Hiermee worden verloren details in mp3-bestanden en andere gecomprimeerde muziekbestanden hersteld, zodat u de muziek weer ervaart zoals deze was bedoeld, of u nu luistert naar Beethoven of Skrillex. Problemen met de opslag? Niet met dit apparaat! De NW-ZX2 Walkman heeft 128 GB ingebouwd geheugen (plus 128 GB extra beschikbaar), wat audiofielen als muziek in de oren moet klinken. Als u een grote muziekbibliotheek hebt, kan dit apparaat dat zonder problemen aan. U ervaart ook een superieure afspeelkwaliteit van door PCM (Pulse Code Modulation) geconverteerde inhoud (DSD 64/DSD128) met hetzelfde warme geluid als het origineel in DSD (Direct Stream Digital). Audiofielen die hun luisterervaring serieus nemen, kunnen niet om deze muziekspeler van wereldklasse heen.  

Smartphone voor hi-res audio

Een echte hi-res muziekspeler zoals de Walkman® uit de NWZ-A-serie of de hi-res NW-ZX2 Walkman® is de beste oplossing als u de hoogste geluidskwaliteit wilt ervaren en tegelijkertijd de batterij en de opslagcapaciteit van uw telefoon wilt sparen. Als u uw telefoon echter graag wilt gebruiken als alles-in-één gadget, is het aan te raden over te stappen op een smartphone die in al uw audiobehoeften kan voorzien.

Sony heeft smartphoneopties die het afspelen van hi-res audiobestanden ondersteunen. De Sony Xperia™ Z5 is uitgerust met DSEE HX™-technologie die low-res en gecomprimeerde audiobestanden omzet in geluid dat grenst aan hi-res audio. Bovendien zorgt de digitale Wireless Noise Cancelling ervoor dat tot wel 98 procent van de externe ruis wordt onderdrukt. En als u op zoek bent naar de beste geluidskwaliteit via Bluetooth® hebt u geluk, want de Z5 is uitgerust met LDAC™, een nieuwe audiotechnologie van Sony waarmee u kunt genieten van hoogwaardige draadloze audio via Bluetooth®. Met LDAC™ kunt u nog beter draadloos luisteren naar al uw muziek.

Of u er nu voor kiest om te investeren in een echte draagbare muziekspeler zoals een hi-res Walkman® of dat u uw smartphone inruilt voor een toestel dat hi-res audio ondersteunt, u kunt erop vertrouwen dat u veel tevredener zult zijn over uw muziekluisterervaring. 

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.