Basiskennis→ Belichting en bijbehorende effecten

  Belichting en bijbehorende effecten

  Zelfs als u hetzelfde onderwerp fotografeert, verandert de belichting de uitstraling van uw foto's. Dit komt omdat de invalshoek en intensiteit van het licht invloed hebben op de belichting en de ontstane schaduwen. Laten we eens kijken hoe de invalshoek van het licht en de positie van het onderwerp de boel samen beïnvloeden.

  Grofweg bestaan er drie typen invalshoeken van het licht.

  1. Licht van voren

  2. Licht van opzij

  3. Tegenlicht

  1. Licht van voren

  Bij licht van voren wordt het onderwerp vanaf de voorzijde (aan de kant van de camera) verlicht.
  Omdat het onderwerp direct aan het licht wordt blootgesteld, worden de kleuren en vormen helder en precies weergegeven. Deze belichtingsvorm is geschikt voor landschapsfoto's: de blauwe lucht en bomen worden levendig weergegeven.

  Foto

  Gemaakt met licht van voren

  2. Licht van opzij

  Bij licht van opzij wordt het onderwerp vanaf de zijkant verlicht.
  Met deze verlichting worden vaak heldere schaduwen op het onderwerp geworpen, waardoor een sterk contrast tussen licht en donker ontstaat. Hiermee kunt u heel goed diepte creëren door schaduwen toe te voegen aan het onderwerp.

  Foto

  Gemaakt met licht van opzij

  3. Tegenlicht

  Bij tegenlicht wordt het onderwerp vanaf de achterkant verlicht.
  Tegenlicht laat voedsel er op een foto heerlijk uitzien en geeft portretopnamen een zachte sfeer. Aan de andere kant is het onderwerp donker, omdat er fel licht in de lens komt. Als dit gebeurt, kunt u met de belichtingscompensatie de helderheid van het onderwerp naar uw wensen aanpassen.

  Foto

  Gemaakt met tegenlicht

  Als u begrijpt welk effect belichting heeft op het onderwerp dat u fotografeert, kunt u foto's maken die er precies uitzien zoals u dat wilt.
  Als u bijvoorbeeld op een zonnige dag binnenshuis fotografeert, kunt u het licht dat door de ramen binnenkomt effectief gebruiken. Als u met uw rug naar het raam toe staat, fotografeert u met licht van voren. Als u de camera naar het raam toe richt, fotografeert u met tegenlicht. Als u binnenshuis voedsel of bloemen wilt fotograferen, raden we aan om tegenlicht te gebruiken.