Basiskennis→ Belichting en belichtingscompensatie

  Belichting en belichtingscompensatie

  Belichting is de hoeveelheid licht die in de camera komt wanneer u een foto maakt. De hoeveelheid licht wordt bepaald door het diafragma en de sluitertijd. Deze bepalen in combinatie met de ISO-gevoeligheid de helderheid van een foto.

  In de automatische opnamemodi en de modi P/A/S is de functie voor automatische belichting (AE) geactiveerd. Dit betekent dat de camera de optimale belichting bepaalt en het bijbehorende diafragma, de sluitertijd en de ISO-gevoeligheid instelt. Met deze AE-functie kunt u foto's met de juiste helderheid maken, die automatisch door de camera wordt bepaald.

  Afhankelijk van de situatie kan het echter voorkomen dat de camera een andere helderheid bepaalt dan u verwacht. In de onderstaande foto die is genomen met de AE-functie, is de belichting gebaseerd op de gemiddelde helderheid tussen de heldere wolk en het donkere gebouw. Maar als u nadruk wilt leggen op de hoog oprijzende wolk, is de donkere afbeelding beter. Indien u echter wilt dat het gebouw duidelijker wordt weergegeven, is de heldere afbeelding beter.

  Foto's

  Belichtingscorrectie: +0.7 Belichtingscompensatie: 0 Belichtingscompensatie: -0.7

  In zulke gevallen raden we aan om belichtingscompensatie te gebruiken.
  Belichtingscompensatie is een aanpassing aan de belichting die de camera nodig vindt om de door u gewenste helderheid te bereiken. Net als in het voorbeeld hierboven, is de juiste helderheid van een foto afhankelijk van de scène en uw persoonlijke voorkeur. Indien u een afbeelding helderder wilt maken, past u de correctie aan richting + en als u een afbeelding donkerder wilt maken, past u de correctie aan richting -.
  Met een digitale camera kunt u de resultaten van een opname ter plekke controleren. Maak meerdere belichtingscompensaties om de gewenste helderheid te bereiken.