Basiskennis→ Minimale scherpstelafstand

  Minimale scherpstelafstand

  Elke lens heeft een minimale afstand waarop een onderwerp kan worden gefotografeerd. Deze afstand noemen we de minimale scherpstelafstand. Als u dichter bij het onderwerp komt dan deze afstand, kunt u niet goed scherpstellen op het onderwerp.

  De minimale scherpstelafstand verschilt per lens. Bij zoomlenzen kan dit ook verschillen per brandpuntsafstand. Om de minimale scherpstelafstand van een lens te controleren, raadpleegt u de specificaties van de lens of de afstand die op de lens is afgedrukt, zoals wordt geïllustreerd in de afbeelding hieronder.

  SELP1650-lens

  De afstand wordt aan de voorkant van de lens aangegeven in meters (m) en feet (ft). De minimale scherpstelafstand van de bovenstaande SELP1650-lens is 0,25 m (25 cm) tot 0,30 m (30 cm), afhankelijk van de brandpuntsafstanden. Als u dichter bij het onderwerp komt dan deze afstand, kunt u niet goed scherpstellen op het onderwerp en kan de sluiter niet worden losgelaten.

  In situaties waarin u zo dichtbij mogelijk bij het onderwerp wilt komen, (bijvoorbeeld voor close-ups van bloemen), moet u eerst heel dicht bij het onderwerp staan. Beweeg vervolgens beetje bij beetje achteruit, om de afstand te vinden waarbij op het onderwerp kan worden scherpgesteld.