Basiskennis→ Diafragma (F-getal) en A-modus

  Diafragma (F-getal) en A-modus

  Het diafragma bepaalt bepaalt hoeveel licht er via de lens binnenkomt. Zoals te zien in de onderstaande afbeeldingen, zit het diafragma in de lens en regelt de hoeveelheid binnenkomend licht door de grootte van de opening te wijzigen.

  Beelden

  F1.8 F16

  De hoeveelheid licht die de camera binnenkomt en wordt beïnvloed door de grootte van het diafragma, wordt aangeduid met het F-getal. F-getallen hebben vaste standaardwaarden, zoals F2, F2.8, F4, F5.6 en F8. Hoe groter het F-getal, hoe verder het diafragma sluit en er dus minder licht door de lens komt. Hoe kleiner het F-getal, hoe verder het diafragma opent en er dus meer licht door de lens komt. Als het diafragma bijvoorbeeld wordt gewijzigd van F8 naar F5.6, wordt de hoeveelheid licht verdubbeld. Als gevolg hiervan kan het diafragma toch evenveel licht in de camera binnenlaten, zelfs als de sluitertijd wordt verdubbeld (zolang de andere omstandigheden hetzelfde blijven).

  Het diafragma beïnvloedt ook het bereik van het scherpstelgebied of de mate van vervaging in een foto.
  Hier ziet u een vergelijking tussen het diafragma en de mate van vervaging. U ziet dat de voor- en achtergrond meer vervaagd worden bij kleinere F-getallen.

  Diafragma
  Foto's
  Achtergrondvervaging

  Over het algemeen geldt: hoe kleiner het F-getal, hoe meer licht in de camera komt en hoe meer vervaging u kunt hebben. Elke lens heeft een minimaal F-getal. Dit wordt het maximale diafragma van de lens genoemd. Als u het maximale diafragma van een lens wilt weten, bekijk dan de specificaties van de lens of de waarde die op de lens staat vermeld, zoals u ziet in de afbeelding hieronder.
  Een lens met een klein F-getal noemen we vaak een snelle lens.

  Lens

  A-modus (modus diafragmaprioriteit)

  De A-modus (modus diafragmaprioriteit) is een modus waarmee u het F-getal naar wens kunt instellen. In deze modus stelt de camera automatisch de sluitertijd en de ISO-gevoeligheid in om een goed belichte foto te maken.
  Deze modus is geschikt als u de voor- en achtergrond wilt vervagen, alleen wilt scherpstellen op het hoofdonderwerp, of juist als u het hele landschap scherp wilt weergeven met een breed scherpstelbereik van de voorgrond tot de achtergrond.

  Foto's

  Gemaakt met F1.4 om de achtergrond te vervagen Gemaakt met F11 om het hele beeld, inclusief de achtergrond, scherp vast te leggen

  Hoe groter het F-getal, hoe kleiner de opening die licht in de camera laat. Dit zorgt voor langere sluitertijden, waardoor camerabewegingen kunnen leiden tot ruis. Als dit gebeurt, probeer dan eens met een klein F-getal te fotograferen.