Basiskennis→ Sluitertijd en S-modus

  Sluitertijd en S-modus

  De sluitertijd geeft aan hoelang de sluiter voor de beeldsensor open is. Als de sluiter is geopend, wordt de beeldsensor blootgesteld aan licht, en op basis hiervan wordt de afbeelding gemaakt.

  Beelden

  [1] De sluiter is open. [2] De sluiter is dicht.

  In de bovenstaande foto's ziet u het sluiterdeel van de camera met E-bevestiging. De sluiter is open in [1] en de beeldsensor wordt blootgesteld aan licht. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er op de beeldsensor valt. Als de sluitertijd bijvoorbeeld wordt gewijzigd van 1/60 s naar 1/30 s, wordt de hoeveelheid licht verdubbeld.
  Samen met het diafragma, waarmee u bepaalt hoeveel licht er via de lens binnenkomt, is de sluitertijd een van de factoren die de belichting bepalen.
  In de automatische opnamemodi, de modi P en A, bepaalt de camera automatisch de sluitertijd. In de S-modus stelt u de sluitertijd naar wens in.

  Effect van de sluitertijd op een foto

  U kunt met een andere sluitertijd de fotografische expressie bepalen. In de volgende foto's ziet u hoe de sluitertijd foto's er anders uit kan laten zien.

  Foto's

  [1] 1/1250 s [2] 1/20 s [3] 1/4 s

  Deze foto's van watervallen zijn gemaakt met verschillende sluitertijden.
  Foto [1] is genomen met 1/1250 s, de kortste sluitertijd van de drie. Omdat de sluiter maar kort open was, is er een moment vastgelegd waarin het lijkt alsof het water niet beweegt.
  Foto [2] is genomen met 1/20 s. Omdat het water stroomde terwijl de sluiter open was, ziet de foto er dynamischer uit.
  Foto [3] is genomen met 1/4 s, de langste sluitertijd. De lange opening van de sluiter zorgde voor een zijdeachtig beeld van de waterstroom.
  Zo kunt u een bewegend onderwerp op verschillende manieren weergeven door de sluitertijd te wijzigen. U kunt de sluitertijd naar wens instellen in de S-modus en M-modus, maar het bereik van de beschikbare snelheden verschilt per model.

  Als u een opname wilt maken die de beweging van een bewegend onderwerp bevriest, zoals bij sportopnamen, raden we de kortste beschikbare sluitertijd aan. Hiermee voorkomt u dat het snelbewegende onderwerp ruis veroorzaakt.

  Foto

  Sluitertijd: 1/4000 s

  Door de sluitertijd van 1/4000 s is op de bovenstaande foto het moment vastgelegd waarop het onderwerp de bal probeerde aan te nemen. Daarentegen raden we een langere sluitertijd aan als u een waterstroom of lichtsporen wilt vastleggen.

  Foto

  Sluitertijd: 5 sec

  Op de bovenstaande foto zijn de sporen van vuurwerk met een sluitertijd van 5 s vastgelegd. Echter, hoe langer de sluitertijd, hoe groter de kans op een bewogen beeld. Wanneer u opnamen maakt bij weinig licht, zoals bij vuurwerk en nachtweergaven waarbij de sluitertijd automatisch langer wordt, kunt u het beste een statief gebruiken om de camera stabiel te houden.
  In scènes waarbij u geen statief kunt gebruiken, kunt u kortere sluitertijden gebruiken door de ISO-gevoeligheidte verhogen. Houd er echter rekening mee dat de hogere ISO-gevoeligheid meestal ruis in het beeld veroorzaakt. Bij nachtweergaven met de camera in uw handen, kunt u ook de modus Hand-held Twilight (Schemering zonder statief) in scèneselectie gebruiken.

  Foto

  Sluitertijd: 0,5 sec

  Omdat de bovenstaande foto is gemaakt met een lange sluitertijd, is het beeld bewogen als gevolg van camerabewegingen. Als u opnamen maakt van een bewegend onderwerp, moet u oppassen voor ruis. Die kan worden veroorzaakt door de beweging van het onderwerp, maar ook door camerabewegingen. Als het onderwerp of de camera beweegt, wordt het beeld bewogen en krijgt u een wazige foto.

  S-modus (sluitervoorkeuze)

  De S-modus (sluitervoorkeuze) is een modus waarmee u de sluitertijd naar wens kunt instellen. In deze modus stelt de camera automatisch het diafragma (F-getal) en de ISO-gevoeligheid in om een goed belichte foto te maken.
  Deze modus is geschikt als u een opname wilt maken waarin de beweging van een bewegend onderwerp wordt bevroren, of juist als u de beweging van water of licht wilt vastleggen.