Macrolenzen

  Voor close-ups van kleine onderwerpen kiest u macrolenzen. Bekijk complexe details via een macrolens, of het nu waterdruppels op planten zijn of de bewegingen van een mechanisch horloge, en laat u betoveren door een wereld die verschilt van wat u gewoonlijk ziet.
  Macrofotografie is slechts één toepassing voor deze snelle prime-lenzen. U kunt allerlei soorten scènes opnemen, waaronder prachtige opnamen met bokeh, portretten en straatfotografie.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 90 mm / F-getal: 7.1 / sluitertijd: 1/10 sec

  Richtlijnen voor vergroting

  Maximale vergroting

  Controleer de maximale vergroting in de lensspecificaties om te weten hoe groot u uw onderwerpen in opnamen kunt maken.
  De maximale vergroting is de vergroting waarbij onderwerpen het grootst lijken bij de minimale scherpstelafstand. Dit is de verhouding van de grootte van het onderwerp zoals geprojecteerd op de beeldsensor ten opzichte van de werkelijke grootte van het onderwerp. Macrolenzen zijn ontworpen voor het bieden van een maximale vergrotingsverhouding.
  Een lens met een maximale vergroting van 0,25x produceert bijvoorbeeld beelden met onderwerpen met een vierde van hun werkelijke grootte. Macrolenzen van Sony bieden een maximale vergroting van 1x, waardoor macrofotografie op volledige grootte mogelijk is.

  Maximale vergroting ten opzichte van de grootte op de beeldsensor

  • 0,25x = 1/4
   objecten van 1 cm worden op de beeldsensor geprojecteerd met een grootte van 0,25 cm
  • Volledige grootte = 1/1
   objecten van 1 cm worden op de beeldsensor geprojecteerd met een grootte van 1 cm

  De juiste lens kiezen voor uw onderwerp

  Werkafstand en minimale scherpstelafstand

  Welke lens u het beste kunt gebruiken, hangt af van het onderwerp en de scène die u gaat fotograferen. Controleer de minimale scherpstelafstand en werkafstand van de lenzen die u in overweging neemt.

  Afbeelding van de werkafstand en minimale scherpstelafstand
  • A: Werkafstand: afstand tussen het onderwerp en de voorkant van de lens
  • B: Minimale opnameafstand: afstand van het onderwerp tot het oppervlak van de beeldsensor
   Afbeelding die de positie van het oppervlak van de beeldsensor toont
  • C: Markering die de positie van het oppervlak van de beeldsensor toont

  SEL30M35-lenzen hebben bijvoorbeeld een minimale scherpstelafstand van 9,5 cm en een werkafstand van ongeveer 2 cm. Zo kunt u opnamen op zeer korte afstand maken, en is het dus makkelijk om foto's te nemen van voedsel of kleine voorwerpen op een tafel voor u terwijl u zit.
  SEL90M28G-lenzen hebben een minimale scherpstelafstand van 28 cm en een werkafstand van ongeveer 13 cm. Op korte afstand kunt u close-ups van dieren of insecten maken die vluchten als u te dichtbij komt.

  • Korte werkafstand:
   Hiermee kunt u dichter bij onderwerpen komen.
  • Lange werkafstand:
   Hiermee kunt u opnamen maken op enige afstand.
  Opmerkingen:
  • Als u reflecterende onderwerpen, zoals waterdruppels, van dichtbij fotografeert, kunt u of kan uw camera in de reflecties verschijnen. Probeer in dit geval opnamen te maken vanuit een andere hoek.
  • Zorg ervoor dat u niet zo dicht bij onderwerpen komt dat de lens het onderwerp of iets anders eromheen raakt. Houd bij het maken van opnamen met de zoeker ook uw andere oog open om de afstand te controleren.

  Scherpstellen in macrofotografie

  Macrofotografie vereist nauwkeurige scherpstelling.
  Voor een onderwerp met opvallende kenmerken rondom, stelt de autofocus mogelijk niet altijd scherp op de gewenste positie als u het diafragma opent om de voor- en achtergrond te vervagen en de scherptediepte (het scherpstelgebied) ondiep te maken.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 90 mm / F-getal: 4.5 / sluitertijd: 1/200 sec

  Als de automatische scherpstelling (AF) niet scherpstelt waar u wilt, kunt u de directe handmatige scherpstelling (DMF) gebruiken om de scherpstelling te verfijnen of handmatige scherpstelling (MF) gebruiken om de scherpstelling zelf aan te passen.
  Met DMF kunt u de scherpstelling verfijnen met behulp van de scherpstelring nadat de camera heeft scherpgesteld met AF. Zo kunt u snel scherpstellen op de beoogde positie.

  Handige scherpstelfuncties

  Voor een betrouwbaardere scherpstelling kunt u deze ondersteunende functies gebruiken met DMF en MF.

  Focus Magnifier (Vergrootglas voor scherpstelling):
  controleer de scherpstelling door de beelden te vergroten voordat u de opname maakt.
  MF Assist (Ondersteuning bij MF):
  hiermee worden afbeeldingen automatisch vergroot om het scherpstellen te vergemakkelijken.
  Peaking (Contourverscherping):
  hiermee worden de randen van de scherpgestelde beeldgebieden verbeterd met een opgegeven kleur.

  Schakelen tussen AF en MF met de SEL90M28G

  De scherpstelring op SEL90M28G-lenzen wordt ook gebruikt om te schakelen tussen AF en MF. U kunt snel tussen deze scherpstelmodi schakelen door de ring naar voren of naar achteren te schuiven. Als u DMF wilt gebruiken, stelt u deze in op de AF-positie.

  Opmerking: Gedetailleerde onderwerpen die niet onscherp op het camerascherm lijken, kunnen enigszins wazig zijn wanneer u uw opnamen vergroot. Om dit te voorkomen, moet u controleren of uw opnamen scherp zijn door ze te vergroten nadat u ze hebt gemaakt.

  Scènes voor het proberen van lenzen

  Bloemen

  Uw hoofdonderwerp wordt benadrukt door de close-up, en de prachtige bokeh van de achtergrond zal ervoor zorgen dat het beeld er etherisch uitzien.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 100 mm / F-getal: 2.8 / Sluitertijd: 1/400 sec

  Foto

  Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 3.5 / sluitertijd: 1/15 sec

  Lees hier over opnametechnieken

  Kleine voorwerpen

  Een frisse blik op de subtiele dingen die onze ogen niet kunnen zien, opent onbekende werelden.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 6.3 / sluitertijd: 1/13 sec

  Foto

  Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 2,8

  Lees hier over opnametechnieken

  Hortensia's op een regenachtige dag

  Leg de subtiele schoonheid van individuele bloemblaadjes of de regendruppels erop vast met close-up-opnamen.

  Foto

  F-getal: 6.3 / sluitertijd: 1/400 sec

  Foto

  F-getal: 5.0 / sluitertijd: 1/250 s

  Macrolenzen om te proberen

  Hoewel er verschillende camera's en lenzen beschikbaar zijn, wordt er soms gevraagd of NEX-7- of ILCE-6000-lenzen kunnen worden gebruikt met de ILCE-7C of ILCE-7M3.

  Er worden zowel APS-C- als full-frame camera's en lenzen aangeboden, maar zolang dezelfde E-bevestiging wordt gebruikt, is compatibiliteit gegarandeerd. Zie de volgende pagina voor opmerkingen over het gebruik.

  Zijn APS-C- en full-frame camera's en lenzen uitwisselbaar? (α E-bevestiging)

  Foto

  Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 5.6 / sluitertijd: 1/60 s

  SEL50M28
  FE 50 mm F2.8 Macro

  Een standaard full-frame macrolens. Geniet van het samenstellen van opnamen met een bredere achtergrond dan middelgrote telefotomacrolenzen. Een veelzijdige keuze die kan worden gebruikt bij belangrijke macro-opnamen, maar ook bij culinaire, landschaps-, portret- en alledaagse fotografie.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 90 mm / F-getal: 4.0 / sluitertijd: 1/500 s

  SEL90M28G
  FE 90 mm F2.8 Macro G OSS

  De eerste middelgrote telefotomacrolens met E-bevestiging en optische beeldstabilisatie. Indrukwekkende, nauwkeurige levensgrote fotografie die kan worden bereikt met het fotograferen vanuit de hand. Er wordt gekozen voor een evenwichtige benadering van het corrigeren van sferische aberratie en andere optische aberraties, wat resulteert in de vloeiende, mooie bokeh waar de G Lens-serie bekend om staat.
  Als u opnamen van enige afstand kunt maken, is de lens een goede keuze voor close-ups van dieren of insecten die kunnen vluchten als fotografen te dichtbij komen. Ook handig voor close-ups van kersenbloesems en herfstbladeren boven uw hoofd.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 4.0 / sluitertijd: 1/160 sec

  SEL30M35
  FE 20 mm F1.8 G

  Deze 1:1 macro-lens met E-bevestiging is eenvoudig mee te nemen en weegt slechts 138 gram. Als u onderwerpen fotografeert vanaf de minimale scherpstelafstand van ongeveer 9,5 cm, is de lens een goede keuze voor close-ups van bloemen en andere kleine voorwerpen, en van voedsel op een tafel voor u terwijl u zit.