een gracht in amsterdam in de schemering

Hoe ik fotografeer | Een time-lapse maken

Albert Dros

Wat is een time-lapse?

Het mooie van een time-lapsevideo is dat je bepaalde bewegingen kunt laten zien die je normaal niet zou kunnen zien. Als we bijvoorbeeld naar de wolken aan de hemel kijken, merken we niet echt dat ze constant bewegen en van vorm veranderen, maar met een time-lapse kun je de subtiele bewegingen in slechts een paar seconden zien.

boten weerspiegeld in een amsterdamse gracht

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/14, ISO 50

Vanwege de tijd die tussen de afzonderlijke afbeeldingen in de reeks zit, kan het vele uren duren om de honderden afbeeldingen die nodig zijn voor een succesvolle time-lapse te maken. Deze beelden worden echter afgespeeld met 24 of 25 frames per seconde, waardoor de resulterende video maar een paar seconden lang is.

Wat te fotograferen

Het kiezen van de juiste locatie of het juiste onderwerp voor een time-lapsevideo is erg belangrijk. Er moet in de loop van de tijd genoeg gebeuren om de video dynamisch en interessant te maken voor de kijker. Onlangs heb ik gewerkt aan een time-lapsevideo van Amsterdam, waar ik woon.

een rustige en stille gracht in amsterdam in de schemering

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/7.1, ISO 200

Steden zitten vol interessante bewegingen die je beter kunt observeren met een time-lapse. Zoals de manier waarop mensen en auto's ritmisch voortbewegen, of hoe de stadlichten aangaan terwijl de dag verstrijkt en het donkerder wordt. We merken deze dingen in real time niet op, maar versneld kan het fascinerend zijn om te zien.

Hoe maak je een time-lapseopname

Voor dit project heb ik voornamelijk de Sony Alpha 7 III gebruikt. De resolutie van 24 miljoen pixels is meer dan genoeg voor mij, want hoe hoger de resolutie, hoe meer opslagruimte en kracht en tijd er nodig is om de time-lapse te maken en te verwerken.

een kerk in amsterdam tegen een strakblauwe lucht

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/80s @ f/8.0, ISO 200

Zoals de meeste Sony-camera's heeft de Sony Alpha 7 III een ingebouwde Interval Timer-functie, die ik gebruik om de meeste time-lapseopnamen te maken. Je kunt eenvoudig het interval tussen de opnames en het aantal opnames dat je wil maken instellen en de camera zorgt voor de rest. Je moet de camera natuurlijk wel op een statief zetten en deze zo stil mogelijk houden. Als de camera beweegt, heb je een sprong in je uiteindelijke time-lapse.

Correct belichten

Als je een korte time-lapse opneemt en je weet dat de lichtomstandigheden niet veranderen, dan kun je het beste volledig handmatige belichting gebruiken gedurende de gehele time-lapse.

nachtelijke gracht in amsterdam

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/8s @ f/10, ISO 500

Het mooie van het fotograferen van een time-lapse met de Sony-camera's is hun dynamisch bereik. Omdat ik alles in RAW fotografeer, kan ik foto's later bewerken en heb ik daardoor in geen enkele time-lapse een gegradueerd filter hoeven gebruiken. Meestal belicht ik behoorlijk onder om details in de lucht te behouden, omdat ik weet dat ik veel details in de schaduwen later kan herstellen. Op deze manier kan ik altijd het perfecte beeld bereiken.

Als ik een overgang fotografeer, bijvoorbeeld van dag naar nacht, dan is er een slimme functie binnen de Interval Timer-functie genaamd Auto Exposure Tracking Sensitivity. Deze functie past de belichting geleidelijk aan om rekening te houden met veranderingen in het licht. Ik stel mijn camera in op diafragmaprioriteit en zet vervolgens de Auto Exposure Tracking Sensitivity op Laag. Dit betekent dat de camera de belichting heel geleidelijk zal aanpassen, in plaats van een plotselinge sprong te maken, wat zou leiden tot een flikkering in de uiteindelijke time-lapse.

amsterdamse gebouwen 's nachts weerspiegeld in een gracht

© Albert Dros | Sony α7R IV | 0.6s @ f/4.0, ISO 200

Je moet er ook voor zorgen dat de intervaltijd lang genoeg is. De belichtingstijd van de eerste opnamen kan bijvoorbeeld 1/30e seconde zijn met een interval van 2 seconden tussen de opnamen, maar als het donkerder wordt, moet de belichtingstijd mogelijk 3 seconden zijn, wat langer is dan het interval.

Om er zeker van te zijn dat ik voldoende flexibiliteit heb en de belichting korter blijft dan het interval, fotografeer ik met een groot diafragma (wat ook kan helpen om sensorstof in het beeld te voorkomen), en stel ik de lichtgevoeligheid in op ISO 200 of 400.

Dimensie

Ik hou ervan om creatief te zijn met de composities van mijn time-lapses, dus ik gebruik vaak een gemotoriseerde schuifregelaar en kop. Hiermee kan ik bewegingen maken, bijvoorbeeld om iets op de voorgrond heen. Het geeft de uiteindelijke time-lapse een heel driedimensionaal effect. Daarom fotografeer ik graag in de stad, want er zijn zoveel objecten die je kunt gebruiken om dergelijke effecten te creëren. De stad is echt een speeltuin voor time-lapsefotografie.

schilderachtige-foto-van-een-kerktoren-boven-een-gracht-in-amsterdam

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/5.0, ISO 200

Het maken van de time-lapse

Nadat je honderden foto's hebt gemaakt, kun je ze samenvoegen tot een time-lapse. Ik gebruik een combinatie van Adobe Lightroom en LR Time-lapse om mijn afbeeldingen te bewerken en eventuele flikkeringen te verwijderen. Vervolgens exporteer ik de afbeeldingen als een JPEG-reeks naar Adobe After Effects, waar ik delen waar iemand tegen de camera is gestoten en deze heeft verplaatst, opnieuw kan kaderen. Ook kan ik overgangen en zoomeffecten toevoegen, net alsof ik een normale videoreeks bewerk.

Uitgelichte producten

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Mijn obsessie: elke keer het perfecte shot maken"

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd