Een speciaal ingerichte studio aan huis is een luxe, zelfs als het maar een hoekje van een kamer met een witte muur is. Met een thuisstudio kun je echter wel altijd je creativiteit kwijt als je inspiratie krijgt. Ik gebruik hier mijn studio in de garage voor. Hij is maar 6,5 bij 3 meter groot, maar dankzij de slimme inrichting benut ik de ruimte optimaal en fotografeer ik de meeste portretten net zoals ik in mijn normale, grotere studio zou doen.
Ondanks de vrij beperkte ruimte kan ik nog steeds mijn Sony Alpha 7R III of Alpha 7R IV gebruiken met mijn favoriete FE 85 mm f/1.4 GM-lens. Die gebruik ik voor het overgrote deel van mijn portretten. Ik heb ook een FE 24-70 mm f/2.8 GM-lens voor als ik in de kleine ruimte toch iets meer breedte nodig heb.
Een kleine ruimte optimaal benutten
Er moesten veel kleine beslissingen worden genomen om mijn werkplek zo efficiënt en comfortabel mogelijk te maken. Het licht was het belangrijkst. We hebben een tuin op het zuiden, dus het grootste deel van de dag komt er licht binnen via een raam in de garage, maar we hebben nog een raam toegevoegd om optimaal gebruik te maken van het daglicht.
In verband met de beperkte ruimte hebben we de belangrijkste lampen op twee muurbeugels bevestigd. Ik heb ook ingesteld dat mijn Sony Alpha 7R IV draadloos flitst, waardoor hij naadloos samenwerkt met mijn op afstand bedienbare flitssysteem. Ik gebruik Profoto B10-lampen, want die zijn klein en kunnen zowel op stroom als op batterijen werken, wat ik handig vind.
De muurbeugels maken een groot verschil, want je kunt ze heel flexibel positioneren. Een van de beugels is iets verder naar voren gemonteerd dan de andere, waardoor hij achter het subject als randlicht of backlight kan dienen wanneer je hem helemaal uittrekt. De lamp op de tweede beugel kan dan aan de andere kant als belangrijkste lichtbron dienen. Als het nodig is, gebruiken we nog weleens een lamp op een statief, maar de beugels bieden ons hoogte en beweging zonder dat ze ruimte op de grond innemen.
Alle achtergronden hangen zo hoog mogelijk en je kunt ze oprollen en uit het zicht hangen wanneer je ze niet gebruikt. Ook dat betekent dat er geen achtergrondstandaarden zijn die waardevolle ruimte op de vloer innemen.
Het beste uit mijn subjecten halen
Ik beweeg graag en wil in mijn studioruimte zo vrij mogelijk kunnen werken. Een van de functies die ik het liefst gebruik, is de eye-autofocus op mijn Sony Alpha 7R III. Hiermee kan ik composities uitproberen en bewegen zonder er ook maar een moment aan te twijfelen of de camera wel scherpstelt op de ogen van degene die ik fotografeer. Ik vind het niet fijn als ik word belemmerd door statieven, snoeren van de flitser, voedingskabels of verlengsnoeren.
Ik raad het iedereen aan grids te gebruiken voor je lampen. Die zijn verkrijgbaar voor reflectoren of voor de voorkant van softboxen en ze geven je veel meer controle over de lichtval. Ook gels zijn nuttig om de kleur van een achtergrond te veranderen. Ik gebruik de Profoto OCF-filterset, want deze gels werken met de Profoto B1- en B10-flitskop.
Als je witte muren hebt, heb je een zwarte reflector nodig om licht tegen te houden dat tegen de muren weerkaatst. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een opvouwbare zwarte achtergrond gebruiken of een zwart geverfde V-flat. Wat je ook gebruikt, hiermee kun je echt het licht vormgeven als je thuis in een kleine ruimte werkt.
Mijn laatste tip is dat je niet veel lampen nodig hebt. Als je twee flitskoppen hebt, kun je heel veel soorten portretopnamen maken en krijg je heel mooie shots. Het hangt er uiteindelijk van af wat je fotografeert: ik heb een aantal van mijn favoriete foto's met slechts één lamp gemaakt.
"Als je portretfoto's maakt, is er een moment waarop je contact maakt en het model je binnenlaat. Dit is het moment waarop je die ene foto maakt die laat zien wie iemand is, wie dat ook mag zijn"