De rol van de trouwfotograaf
Ik vind dat een trouwfotograaf moet zorgen voor herinneringen voor de volgende generatie. We onderwijzen kinderen en geven de familie een geweldige herinnering aan die ene belangrijke dag. Wanneer ik dus fotografeer op een bruiloft, moet ik uiteraard zorgen dat ik de hoofdrolspelers laat stralen, maar ik moet ook een fotojournalist zijn en het volledige verhaal vertellen.
Maar het is meer dan documentairefotografie. Het is een combinatie van veel verschillende stijlen en vaardigheden, van locatie- en evenementenfotografie tot stillevens, portretten en landschappen. Je moet in staat zijn om in heel korte tijd een beetje van alles te doen. Daarom heb ik een camera nodig die in al deze situaties werkt, en de Sony α7 III doet dat.
De Sony α7 III en het dynamische bereik
De Sony α7 III is voor mij net als een pen, een hulpmiddel. Met een pen kan ik schrijven wat ik maar wil en met de α7 III kan ik fotograferen wat ik maar wil. Hij is licht, de beeldstabilisatie is uitstekend, hij heeft twee geheugenkaartsleuven en de beeldkwaliteit is dankzij het grote dynamische bereik echt fantastisch.
Het dynamische bereik is heel belangrijk, want het licht is niet altijd ideaal. Op sommige locaties is er te weinig licht en op andere juist te veel. Ik moet er echter altijd voor zorgen dat alle details van de witte trouwjurk behouden blijven zonder de jurk te overbelichten. Dankzij het dynamische bereik van de Sony α7 III is dat geen probleem meer. Ik heb hier een trucje voor: ik belicht het beeld een beetje onder om in de hooglichten de details van de jurk te behouden en verhoog tijdens de nabewerking de helderheid van de schaduwen om de details daarin terug te halen.
Camera-instellingen en lenzen
Als ik bruiloften fotografeer, heb ik twee α7 III-camera's bij me, één aan elke kant van mijn lichaam. Wat erg handig is aan de α7 III, is dat ik mijn instellingen kan opslaan en ze gemakkelijk op een SD-kaart kan overdragen naar een andere camera. Zo zorg ik ervoor dat beide camera's precies hetzelfde zijn ingesteld. Welke camera ik ook pak: alle instellingen en gepersonaliseerde knoppen zijn hetzelfde.
Op mijn linkerschouder heb ik een α7 III met de FE 28 mm f/2-lens of de FE 35 mm f/1.8-lens. Geloof het of niet: ik heb alle Sony G Master-lenzen. Maar de FE 28 mm f/2 en de FE 35 mm f/1.8 zijn lichter en allebei heel scherp. In de zomer, als het trouwseizoen in volle gang is, fotografeer ik bijna elke dag een bruiloft. Voor mij zijn deze lenzen de perfecte combinatie van kwaliteit, formaat en gewicht. Hiermee kan ik de hele dag fotograferen zonder er fysiek last van te krijgen. Ze stellen ook goed scherp op weinig afstand, dus ik gebruik ze ook voor close-up-detailshots.
Op mijn rechterschouder heb ik mijn tweede Sony α7 III met de Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA-lens. Ook hiervoor zou ik een 50 mm f/1.4-lens kunnen gebruiken, maar de beeldkwaliteit van de 55 mm f/1.8-lens is fantastisch en hij is kleiner en lichter. Natuurlijk is de beeldkwaliteit van G- en G Master-lenzen fantastisch, maar deze lenzen uit het middensegment bieden ook uitstekende kwaliteit.
Scherpstellen op gezichten
Scherpstellen is heel makkelijk met de α7 III. Ik gebruik altijd de modus voor continue scherpstelling en ik gebruik ook de trackingmodus als ik beweging wil vastleggen, bijvoorbeeld als de bruid of bruidegom loopt. Voor portretten gebruik ik eye-autofocus om heel nauwkeurig op de ogen van het subject scherp te stellen. Hierdoor mis ik geen enkel shot en zijn al mijn portretten perfect scherpgesteld op de ogen van degene die ik fotografeer.
Een ander trucje dat ik toepas, is het gebruik van de functies Gezichtsregistratie en Gezichtsherkenning. Aan het begin van de dag maak ik met behulp van Gezichtsregistratie een eenvoudig portret van de bruid en bruidegom. Deze functie is heel handig, want als de camera daarna meerdere gezichten detecteert als ik een foto wil maken, wordt er automatisch scherpgesteld op het gezicht van de bruid of de bruidegom als dat in het shot voorkomt. Ik kan zelfs de prioriteit instellen, bijvoorbeeld dat het gezicht van de bruid een hogere prioriteit moet krijgen dan dat van de bruidegom.
Dankzij deze scherpstelfuncties kan ik me op het belangrijkste onderdeel richten: emoties vastleggen. Ik moet klaarstaan om de reactie van de bruidegom te fotograferen als hij zich omdraait en de bruid voor het eerst ziet. En het is niet eens belangrijk wat zijn gezichtsuitdrukking is. Of het nou met een lach of een traan is, ik weet gewoon dat ik dat moment authentiek moet vastleggen zodat hij er een blijvende herinnering aan overhoudt.
"Voor mij draait fotografie om het oplossen van problemen, praten over het leven en in stilte met iedereen communiceren"