Het belangrijkste wat je moet onthouden als je een bruiloft fotografeert, is dat je een verhaal vertelt. Ik zoek altijd naar beelden die de dag mooi samenvatten. Het verhaal groeit met elke foto die ik neem en het zijn de kleine details en momenten die afwisseling toevoegen aan het geheel. Als je die momenten wilt vastleggen en die foto's wilt maken, komt het aan op organisatie, vertrouwen en de perfecte camera.
Alles draait om vertrouwen
Als fotograaf met een documentaire-achtige stijl is het mijn taak om ongezien te werk te gaan, als het ware deel te worden van het interieur. Ik moet langzaam bewegen om de aandacht niet op mij te vestigen.
Hiervoor gebruik ik de stille sluiter van de Sony α7R III. Of ik nu documentairefoto's van een openbaar evenement maak of op een bruiloft fotografeer: de formule voor het vastleggen van de emoties van het subject is hetzelfde. Ik probeer zo veel mogelijk tijd door te brengen met de bruid en bruidegom, ze te leren kennen, meer over ze te weten te komen, te ontdekken hoe ze als persoon zijn en daarbij niets te missen. Ik wil dat de bruid, bruidegom en hun familie en vrienden zichzelf allemaal in mijn foto's herkennen en wil hun emoties goed vastleggen. Om dat te bereiken, moet je heel dichtbij komen. Daar is een vertrouwensband voor nodig.
Planning en voorbereiding
Ik ben er natuurlijk om gebeurtenissen om me heen vast te leggen en hierop in te spelen, maar toch gaat er veel planning aan zo'n bruiloft vooraf. Ik moet weten hoe de dag ongeveer verloopt, ik maak kennis met de familie en het is natuurlijk heel belangrijk dat ik respectvol handel tijdens de ceremonie en naar de mensen om me heen. Ik probeer zo veel mogelijk op voorhand te plannen, zodat ik opga in de omgeving en niet in de weg loop tijdens de festiviteiten op die dag.
Maar hoe zorgvuldig je ook plant: er gebeurt altijd wel iets onverwachts. Als je goed voorbereid bent, kun je echter beter op dit soort verrassingen reageren.
Een nieuw perspectief
Elke bruiloft en elke locatie biedt nieuwe kansen voor een ander perspectief. Vaak praat ik bijvoorbeeld met de dj om erachter te komen wat het bruidspaar van plan is met de eerste dans, voor het geval deze op een bijzondere manier eindigt, zoals met een confettikanon. Als ik die informatie heb, kan ik bepalen wat de juiste verlichting is voor de ruimte en waar ik het beste kan gaan staan om dat moment vast te leggen.
Soms brengt iets wat ik zie me op nieuwe ideeën. Ik was laatst op een bruiloft waar ik op een balkon stond en iets op straat geschilderd zag staan. Dat leek me wel wat voor een interessante foto van de bruid. Ik pakte de Sony RX0 erbij en gebruikte mijn smartphone als afstandsbediening met de Sony Imaging Edge-app. Zo kon ik die foto maken en tegelijkertijd klaarstaan voor het klassieke moment van het bruidspaar dat naar buiten komt. Ik ben altijd op zoek naar interessante alternatieve perspectieven die iets toevoegen aan het verhaal.
Ken je materiaal
Het is heel belangrijk om te weten hoe je de camera kunt gebruiken om het beste uit elke situatie te halen. Ik gebruik op dit moment twee Sony α7R III-camera's. Bij het fotograferen van bruiloften maak je lange dagen en als ik moe word, is het heel belangrijk dat ik niet te veel gewicht hoef mee te sjouwen.
Een van de functies die ik geweldig vind aan de α7R III is de elektronische zoeker. Die heeft echt een verschil gemaakt in de manier waarop ik de belichting instel. Ik werk nu bijna altijd met handmatige belichting. Ik zie door de zoeker precies hoe het eindresultaat wordt, dus het kost me minder tijd om de belichting handmatig bij te stellen. Hoe lastig de lichtomstandigheden ook zijn, ik kan me er zo op aanpassen. Met de α7R III is het nooit een probleem om bij weinig licht te fotograferen.
Focus op het belangrijkste
Op een foto van een persoon is het oog het belangrijkste element. Ik gebruik daarom meestal de continue automatische scherpstelling en combineer deze met de Eye AF-modus. Zo weet ik zeker dat het oog van het subject op elke foto haarscherp is.
Ik gebruik mijn camera's standaard met de Zeiss Batis 25 mm f/2-lens en de Sony FE 55 mm f/1.8 ZA-lens, maar heb daarnaast een Sony FE 12-24 mm f/4 G-lens in mijn tas. De 25 mm en 55 mm bieden een goed standaardbeeldbereik, maar de groothoeklens van 12-24 mm is geweldig. Hij is erg licht en ik kan hiermee heel dicht bij het subject komen. Dichtbij en met een grote hoek fotograferen is vaak nodig, want er is niet altijd genoeg ruimte om verder naar achteren te staan. Deze opstelling is ook handig als je het frame met een klein detail wilt vullen, om het interessanter te maken.
Ik probeer tijdens het fotograferen zo veel mogelijk het kader al op de camera te laten kloppen, maar dat kan niet altijd. Soms kan ik niet zo dichtbij komen als ik zou willen en soms sta ik verder weg om een moment niet te verstoren. Gelukkig is dit geen probleem, want met de full-framesensor van de Sony α7R III, met 42,4 megapixels, heb ik genoeg resolutie en details om zorgeloos bij te snijden.
Blijf leren
Het is vooral belangrijk dat je nooit stopt met leren en altijd je kunst blijft beoefenen. Fotografie moet een passie zijn. Je moet een verhaal willen vertellen vanuit jouw oogpunt. Het is daarbij belangrijk om te blijven ontdekken: nieuwe technieken, nieuwe makers, maar ook jezelf. Bepaal je eigen taken, voel je eigen grenzen aan en los problemen met zo weinig mogelijk middelen op. Fotografie is een continu leerproces, want je perspectief verandert met de minuut en dat perspectief wordt steeds persoonlijker en wijzer.
"De geschiedenis wordt gevormd door mensen, hun passies en hun emoties."