Ik ben Ron Timehin en ik ben professioneel fotograaf en ambassadeur van Sony Imaging Europa, gevestigd in London. Mijn passie voor fotografie ontwikkelde ik tijdens mijn reizen als jonge muzikant. Ik was gebrand op het vastleggen van wat ik meemaakte en de plekken die ik bezocht. 10 jaar later is fotografie mijn fulltime job. Ik ben gespecialiseerd in het schieten van stadsgezichten, portretten en commerciële fotografie.
Door de kracht van Instagram heb ik een bereik van 60.000 volgers opgebouwd, met wie ik mijn beelden en inzichten deel, zodat ze zelf een betere fotograaf kunnen worden.
Dat gezegd hebbende: het was geweldig om de Alpha 7C te proberen en testen. Ik was al even op zoek naar een lichte, compacte full-frame camera om toe te voegen aan mijn collectie. Het design en de ergonomie van de Alpha 7C maken het niet alleen een praktisch toestel, het design is ook prachtig. Het volledig flexibele scherm, waar ik al lang naar zocht, maakt dat ik nu in staat ben om gemakkelijk vanuit interessante hoeken te schieten. Met een 24MP sensor, is de Alpha 7C mijn dagelijkse camera geworden. Ik gebruik mijn andere Sony bodies voor specifieke shoots.
Tip #1
Standaard belichtingsinstellingen voor stad- en straatfotografie
Ik gebruik 'M mode' (handmatig), dit geeft me volledige controle over de sluitertijd, het diafragma en ISO zodat ik het beeld kan belichten zoals ik wil.
Bij belichting voor stad- en straatfotografie, zorg ik ervoor dat de sluitertijd snel genoeg is, zodat je geen camerabewegingen kunt waarnemen. Om dit te compenseren stel ik mijn ISO omhoog bij, zodat het beeld goed belicht blijft. 1600 ISO is normaal gesproken de hoogste waarde die ik adviseer voor maximale kwaliteit.
Wat betreft de diafragma-instellingen, gebruik ik f/8 zodat het grootste gedeelte van de scene scherp is. Als je het onderwerp in het beeld wilt scheiden van de achtergrond, dan kies ik voor f/4. Voor straatfotografie bij weinig licht open ik mijn diafragma zo groot mogelijk, zodat er zoveel mogelijk licht binnenkomt. Om en nabij f/1.4 werkt prima.
Welke lens kies je?
35mm is zonder twijfel mijn favoriete brandpuntsafstand. Flexibel genoeg voor allerlei soorten straatfotografie zoals stadsgezichten, portretten of snelle momentopnamen.
Voor specifiek straatfotografie werk ik ook graag met 55mm f/1.8. Deze brandpuntsafstand ligt in de buurt van de perceptie van het menselijk oog. Het geeft ook een prachtige compressie van de achtergrond, met mooie bokeh. Schieten met deze lens op f/2 scheidt echt het onderwerp in het frame, wat heel erg helpt om je oog te focussen. Als laatste: het compacte formaat van deze lens, samen met het formaat van de Alpha 7C, maken het tot een ideale camera voor straatfotografie. Hij is heel erg discreet en onopvallend, perfect om intieme momenten vast te leggen.
Waarom fotograferen met een full-frame camera?
Het meest merkbare verschil wanneer je schiet met een full-frame camera is de verhoogde scherptediepte (de hoeveelheid vervaging op de achtergrond) die je kunt realiseren. Hierdoor wordt straat- en portretfotografie nog veel mooier.
Met een grotere sensor heb je ook veel meer flexibiliteit bij nabewerking. Je kunt details uit de schaduw halen die met een crop sensor camera niet mogelijk zijn. Dat gezegd hebbende, met highlights moet je voorzichtig omspringen en details in de schaduw zijn niet makkelijk te behouden. Om dit tegen te gaan onderbelicht in mijn beelden altijd subtiel met 1/3 van een stop, zodat ik zeker weet dat mijn highlights behouden blijven.
Tip #2
Zo maak je prachtige beelden van de stedelijke skyline met de Alpha 7C
Op zoek naar een locatie
Voordat ik ook maar een camera vast pak, moet ik research doen. Het zoeken van een locatie stelt je in staat om efficiënter en nauwkeuriger beelden te maken. Ik gebruik regelmatig het internet en Google Maps om interessante locaties in de stad te vinden.
Mijn favoriete tijden om te fotograferen zijn bij zonsopgang en de momenten net daarvoor en daarna ('gouden' en ' blauwe' uren'). Dit zorgt normaal gesproken voor een mooi en consistent licht, met diepe en rijke kleuren. Een bijkomend voordeel van heel vroeg in de ochtend fotograferen op populaire plekken, is dat je grote menigtes en toeristen vermijdt, waardoor je een cleaner beeld kunt schieten.
Voor fantastische skyline vergezichten in een stad, adviseer ik dat je op zoek gaat naar openbare uitzichten en rooftopbars! Houd er rekening mee dat grote camera's niet overal zijn toegestaan. Maar, omdat de Alpha 7C zo compact is, wordt deze vaak aangezien voor een normale camera.
Basisbelichting en framing
Bij het belichten van skylinebeelden volg je dezelfde werkwijze als hierboven. Ik zorg altijd voor een beetje onderbelichting om de details in de highlights te behouden. Dit is met name van belang wanneer je schiet bij zonsopgang of -ondergang, omdat je zoveel mogelijk kleuren van de lucht wilt houden.
Een andere manier om hele mooie belichting te krijgen, is door het gebruik van exposure bracketing. Dit betekent dat je drie of meer beelden schiet met verschillende belichting en je dit mixt met postproductie software. Normaal schiet je één beeld onderbelicht om details vast te leggen in de highlights, één beeld belicht om de middentonen te vangen en als laatste een beeld overbelicht om de details in de schaduw vast te leggen. Met alle beelden gemixt krijg je een HDR foto met heel veel details.
Voor het diafragma adviseer ik f/8 of meer om zoveel mogelijk details te behouden.
Nog meer tips voor een prachtige skylinefoto?
Ik adviseer tevens het gebruik van een statief. Je wilt je ISO zo laag mogelijk houden, zodat de sensor door de lage snelheid genoeg licht doorlaat en je de maximale beeldkwaliteit krijgt. Met een statief hou je de camera volledig stil en kun je de sluitertijd zo laag instellen als je wil. Als je geen statief hebt, zorg ervoor dat je een stabiel oppervlak hebt waarop je jouw camera laat steunen. Ik adviseer ook 2 seconden de zelfontspanner te gebruiken wanneer je foto's neemt met lange belichting, dit reduceert bewegingen die kunnen ontstaan wanneer je de sluiterknop indrukt. Je kunt ook de Imaging Edge-apllicatie op je telefoon gebruiken om de camera aan te sturen, om dit te voorkomen.
Tip #3
Hoe maak je creatieve stadsfoto's met de Alpha 7C
Ik vind het te gek om creatief aan de gang te gaan met mijn stadsfotografie. Het is niet alleen heel leuk, maar je valt hierdoor ook extra op. Dit zijn een aantal technieken voor creatieve effecten in je beelden.
Hoeken
Een van mijn favoriete manieren om stadsgezichten te schieten is om unieke perspectieven te vinden. Lage foto's, nemen vanaf straatniveau, kan hele interessante resultaten opleveren. De Alpha 7C heeft een vari-angle scherm dat het gemakkelijk maakt om je beeld te kaderen wanneer je heel dichtbij de grond schiet.
Ik herinner mezelf er ook voortdurend aan om omhoog te kijken! Wanneer je omhoog kijkt in de stad met een groothoeklens, kun je geweldige convergerende lijnen van convergerende gebouwen krijgen. 'Leading Lines' zijn over het algemeen ook prachtige beeldkenmerken, waar je als kijker wordt ingezogen.
Lichtsporen
Door met lange belichting te werken kun je ook interessant beeld krijgen. Ze voegen de wow-factor toe. Ook voor deze techniek zou ik een statief adviseren. Start met belichten tot 30 seconden deze keer. Hou je diafragma en ISO zo laag mogelijk, om je sluitertijd hierop aan te passen. Hou bussen of treinen in de gaten die je sporen te gekke kleuren kunnen geven. Een andere manier om lichtsporen te schieten zou kunnen zijn om meerdere beelden vanuit dezelfde positie te schieten en vervolgens de lichtsporen van alle belichtingen te combineren in post. Dit geeft je meer consistentie en drama in je lichtsporen.
"Fotografie helpt me de wereld om me heen te verwerken, waarderen en interpreteren."