daniel gossmann sony alpha 7r4 vrouwelijk model voor een stopbord

De menselijke maat: de intieme kant van mode vastleggen

Daniel Gossmann

Kan een camera je werkwijze verbeteren? Mode- en reclamefotograaf Daniel Gossmann vindt absoluut van wel.

De nieuwe α7R IV beschikt volgens Gossmann over de perfecte mix van technologieën. Snelheid, nauwkeurigheid, flexibiliteit en bewegingsvrijheid komen samen en helpen hem persoonlijkere en interessantere foto's te maken. We spraken hem nadat hij de α7R IV onlangs in Los Angeles uittestte tijdens een modeshoot met model Jovana.

daniel gossmann sony alpha 7r4 dame poseert naast een blad van een plant voor een portret

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/200s @ f/2.2, ISO 100

“Voorheen gebruikte ik de α7R III en dat is een geweldige camera,” legt hij uit, “maar de α7R IV heeft zo veel functies en verbeteringen die ik zocht. En nog meer dan dat. Voor beginners is het autofocussysteem met de Real-time Eye AF-modus fantastisch.” Hiermee is voortgebouwd op de AF-prestaties van het vorige model. Voor Real-time Eye AF wordt objectherkenning op basis van AI gebruikt om onderwerpen te detecteren en te volgen, voor nog betere nauwkeurigheid en snelheid.

“Tijdens een shoot zoals die met Jovana, waarbij we snel moeten werken, is de Real-time Eye AF echt ideaal”, zegt Daniel. “Hij volgt de ogen voortdurend en als het model zich omdraait of de ogen niet zichtbaar zijn, verschuift de focus naar het gezicht of het hoofd.”

Dat is niet alleen handig om scherpe beelden te maken, legt hij uit: “De foto's worden er ook beter van, want ik kan me meer op de compositie richten in plaats van de technische details en ik kan vrijer met het model communiceren.” Gossmann vervolgt: “Je hoeft je gewoon niet meer druk te maken over de scherpstelling, want die is altijd perfect. Je hoeft nooit handmatig te focussen of de flow van de shoot te onderbreken, dus ik kan contact houden met het model en de camera helemaal vrij gebruiken.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 model loopt door een zonnig steegje

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

Daniel vertelt dat de α7R IV bij uitstek geschikt is als je snel en efficiënt wilt werken met zo min mogelijk en zo licht mogelijke apparatuur. Dat maakt de camera een goede match voor moderne mode- en reclamefotografen.

Hij legt uit: “Snelheid en bewegingsvrijheid zijn tegenwoordig heel belangrijk bij modellenshoots. Het leven gaat zo veel sneller, dus de camera moet ook sneller werken. Vijf jaar geleden had je een halve dag de tijd voor een shoot, maar nu nog gemiddeld een uur of maximaal twee. En als je in een stad als LA fotografeert, wil je altijd nóg sneller en met kleinere camera's en flitsers werken om te voorkomen dat je de aandacht trekt van de politie en vervolgens nog meer tijd kwijt bent aan het laten zien van de benodigde vergunningen!”

daniel gossmann sony alpha 7r4 dame in een sporttop poseert voor een portret waarop drie kwart van haar lichaam te zien is

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

“Je kunt dankzij de technische functies van de α7R IV heel snel de hoogwaardige foto's maken die je nodig hebt”, vertelt hij verder. “Dankzij de snelheid van de camera kun je bijvoorbeeld met 10 fps schieten op volledige resolutie en de AF en automatische sluitertijd gebruiken als je wilt. Dat is geweldig, want als het model beweegt en draait, hoef je alleen maar de sluiterknop ingedrukt te houden en kun je erop rekenen dat de scherpstelling en belichting in elke foto perfect zijn. Dan is het alleen nog een kwestie van kiezen in de nabewerkingsfase.”

Omdat elk shot goed moet zijn, gebruikt Daniel de α7R IV in combinatie met een extern scherm. Hij legt uit: “Vroeger gebruikte ik een computer op de set, maar nu bevestig ik liever een scherm op de camera, bijvoorbeeld de Sony CLM-FHD5-monitor van 5 inch. Het lcd-scherm van de α7R IV is heel goed, maar op een nog groter beeld kan ik veel meer details zien. Bij mode- en reclamefotografie zijn details heel belangrijk.” Daniel vervolgt: “Ik kijk daarom bijvoorbeeld altijd goed naar vouwen en lijnen in de kleding en los dat soort dingen meteen op. Dankzij de spiegelloze technologie van Sony kan ik de monitor heel makkelijk op de camera aansluiten en ontstaat er geen vertraging bij het fotograferen, zoals soms wel het geval is bij een traditionele DSLR.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 close-up van het gezicht van een model dat wegkijkt

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/800s @ f/1.8, ISO 100

Als je de full-frame α7R IV met 61 megapixels samen met zo'n sensor met een hoge resolutie gebruikt, raak je gewend aan de mate van detail. Daniel heeft de voordelen ervan al ontdekt. Hij vertelt dat zijn werk er flexibeler door is geworden: “Je kunt nu bijsnijden als nooit tevoren. Ik kan hierdoor wat meer ruimte in mijn foto's laten en tijdens de nabewerking beslissen welk stuk ik wil houden. Soms willen klanten een bepaald onderdeel van de outfit zien, zoals de schoenen of een close-up van details van de stiksels of hoe de stof is geweven. Met deze resolutie kun je het gewenste deel uitvergroten en houd je toch een heel gedetailleerd bestand in een hoge resolutie over.” Hij vervolgt: “Je kunt dankzij de hoge resolutie ook horizontaal fotograferen en bijsnijden tot een verticaal beeld of andersom, maar het eindresultaat is alsnog een groot bestand met een resolutie van 30 MP.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 vrouwelijk model kijkt naar de camera

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 125

Voor Daniel is het belangrijkste voordeel van de technologieën van de α7R IV toch het verbeterde contact met het model. Hij zegt: “Ik heb zo veel vertrouwen in de technische eigenschappen van de camera dat ik me kan concentreren op de communicatie met het model en het opbouwen van een band, zodat ik persoonlijkere en interessantere foto's kan maken. Dat heb je voor een goede foto gewoon nodig.”

Uitgelichte producten

Daniel Gossmann

Daniel Gossmann | Austria

"Wees gefocust. Blijf hongerig. Vergeet nooit de mensen die je hebben geholpen"

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd