michael schaake sony alpha 7RIII houten gebouwen op palen naast een bevroren meer in de bergen

De dramatische schoonheid van de natuur verkennen

Michael Schaake

Michael Schaake heeft tijdens zijn reizen over de hele wereld om wilde dieren te fotograferen, een aantal van 's werelds mooiste plekken gezien. Deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat zijn passie voor landschapsfotografie groeide.

Hij zegt: “Nieuwsgierigheid is mijn drijfveer. Hierdoor word ik gestimuleerd om naar buiten te gaan, nieuwe landschappen te ontdekken en plekken te verkennen. Ik weet dat ik misschien niet de eerste ben die een bepaalde locatie vindt, maar voor mij is het de eerste keer en daar word ik enthousiast van.”
michael schaake sony alpha 7RIII een meer met stilstaand water en mistige bergen in de verte

© Michael Schaake | Sony α7R III | 18mm f/2.8 | 30s @ f/10, ISO 400

“Fotograferen begon voor mij als hobby,” vertelt Michael ons, “en ik richtte me in eerste instantie voornamelijk op wilde dieren. Maar toen ik ging reizen, vooral door Noord-Europa en Scandinavië, ging ik steeds meer landschappen fotograferen. Het hing volledig af van waar ik was. Ik ben van plan om dit jaar naar Zuid-Afrika, Namibië of Botswana te gaan. Daar richt ik me weer op het fotograferen van wilde dieren. Zo zie je: het hangt allemaal af van mijn bestemming.”

michael schaake sony alpha 7RIII silhouet van twee herten tussen de bomen bij zonsopkomst

© Michael Schaake | Sony α7R III | FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/400s @ f/5.6, ISO 100

Of Michael nu wilde dieren of landschappen fotografeert: hij is altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen en het avontuur dat daarbij hoort. “Ik ben altijd op zoek naar uitgestorven plekken”, zegt hij. “Ik ben het liefst ergens waar het stil is, waar je alleen de wind hoort en met een beetje geluk ook wilde dieren tegenkomt. Daar word ik gelukkig van.”

michael schaake sony alpha 7RIII de aurora borealis die in de lucht achter besneeuwde bergen danst

© Michael Schaake | Sony α7R III | FE 28mm f/2 | 13s @ f/2.8, ISO 1600

Dit soort momenten heeft voor Michael de manier waarop hij de natuur observeert, veranderd. Hij vertelt ons: “Het is geweldig. Ik zie tegenwoordig dingen die ik tien jaar geleden niet zou hebben gezien. Ik denk er vaak over na hoeveel geluk ik heb dat ik deze momenten mag meemaken, maar als je veel tijd buiten doorbrengt en je ogen openhoudt, is het niet alleen een kwestie van geluk. Het gaat er ook om dat je alles om je heen observeert.”

michael schaake sony alpha 7RIII afgezonderde bomen in een herfstlandschap met bergen in de verte

© Michael Schaake | Sony α7R III | FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/1250s @ f/6.3, ISO 200

Dramatische weersomstandigheden zijn een ander natuurelement dat Michael graag vastlegt. Dit ontdekte hij toen hij door Noord-Europa reisde. “Het weer slaat zo snel om en dat is zo mooi om te zien. Ik ga er bij elk soort weer op uit, want er is altijd wel iets bijzonders te vinden. Zelfs als je al twintig keer op dezelfde plek bent geweest, kunnen het licht en het plaatje volledig veranderen. Op dat soort momenten maak ik de foto's waar ik het meest trots op ben.”

michael schaake sony alpha 7RIII op zichzelf staande boom in een sereen landschap met een mistige zon op de achtergrond

© Michael Schaake | Sony α7R III | FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/8000s @ f/8.0, ISO 100

Michaels camera-uitrusting bestaat uit verschillende Sony-lenzen, afhankelijk van wat hij fotografeert. Hij combineert ze met de Sony α7R III of de α9.

“Voor landschappen gebruik ik altijd de Sony α7R III, vanwege de geweldige resolutie van 42,4 megapixels”, legt hij uit. “Soms gebruik ik deze ook als ik grazende dieren fotografeer, als er minder beweging is.” Hij vervolgt: “Maar als ze bewegen, pak ik de α9. Alles aan de α9 is rap: de autofocus, de constante opnamesnelheid, de snelheid waarmee beelden in het geheugen worden opgeslagen, alles. Als ik snelheid nodig heb, ga ik dus standaard voor de α9.”
michael schaake sony alpha 7RIII de glinsterende Melkweg boven een bos

© Michael Schaake | Sony α7R III | E 25mm f/2 | 15s @ f/2.0, ISO 8000

Als het om lenzen gaat, kiest Michael voor zijn reizen en wandelingen het liefst voor de meest praktische opties. “Als ik onderweg ben, vind ik het formaat en het gewicht het belangrijkst. Daarom gebruik ik de FE 24-105 mm f/4 G OSS-lens het vaakst”, vertelt hij. “Die levert prachtige resultaten op, ook als ik hem samen met de α7R III met 42,4 megapixels gebruik.”

Als hij langere wandeltochten maakt tijdens zijn reizen, neemt Michael ook de FE 70-300 mm f/4,5-5,6 G OSS-lens mee. De twee lenzen zijn samen licht genoeg om de hele dag mee te dragen en vormen een complete uitrusting. Soms neemt hij ook de FE 16-35 mm f/4 mee, omdat deze heel geschikt is voor landschappen en met f/8 haarscherpe foto's maakt.

Voor het fotograferen van wilde dieren is de FE 100-400 mm GM OSS-lens echter de beste keuze. Hij legt uit: “Deze gebruik ik met de 1,4x converter. De lens van 100-400 mm is wel groter en zwaarder dan de andere lenzen die ik gebruik, maar voor wilde dieren heb ik hem echt nodig. De beeldkwaliteit is verbluffend.”

michael schaake sony alpha 7RIII naar de fotograaf starend majestueus beest in een dor landschap

© Michael Schaake | Sony α7R III | FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/800s @ f/5.6, ISO 160

Niet iedereen heeft zin om in de vaak ijskoude weersomstandigheden van Noord-Europa te wandelen of de intense hitte op een safari in Afrika te doorstaan om foto's te maken. Michael vindt dit echter geweldig. Voor hem maakt het avontuur deel uit van het creatieve proces en het verhaal achter de foto.

“Wat me vooral aanspreekt aan landschapsfotografie, is dat ik mensen een plek kan laten zien en ze het verhaal erachter kan vertellen”, legt hij uit. “Ik deel mijn ervaringen graag met anderen en dankzij sociale media is dat tegenwoordig nog makkelijker. Mijn favoriete foto's zijn dan ook vaak foto's van dingen die ik me kan herinneren, waarvan ik het achterliggende verhaal nog precies weet. Dat maakt het voor mij zo bijzonder.”

michael schaake sony alpha 7RIII houten hutje naast een meer met stilstaand water in de ochtendmist

© Michael Schaake | Sony α7R III | FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Uitgelichte producten

Michael Schaake

Michael Schaake | Germany

"Het kan inspirerend en ontzettend persoonlijk zijn als je leeft in het moment en de dramatische schoonheid van de natuur ervaart. Door mijn foto's te delen, hoop ik anderen met me mee te nemen op deze reis"

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd