albert dros sony alpha 7RM4 de vuurtoren van marken in nederland bij zonsopkomst

Snel en breed: 20 mm f/1.8 G

De nieuwe 20 mm f/1.8 G-lens is de breedste full-frame primelens van alle Sony-lenzen met E-bevestiging. Hij biedt gebruikers meer vrijheid om prachtige landschappen en sterrenhemels te fotograferen, maar ook om indrukwekkende videobeelden te maken.

sony fe 20 mm f18-prime-lens

Vier van onze European Imaging-ambassadeurs zijn zo vriendelijk geweest om de lens te testen voordat we hem aankondigden. Lees hier wat ze erover te zeggen hebben.

Terry Donnelly

“Ik heb de FE 20 mm f/1.8 G-lens in verschillende situaties getest met mijn Alpha 9 en Alpha 7R III en hij werkte precies zoals ik had verwacht. Deze lens is makkelijk en comfortabel in gebruik en hij levert fantastische, scherpe resultaten op!”

“Ook als ik hem tot f/22 sloot, werden de randen van het frame niet verzacht en ondanks de heldere lichtpunten in dit shot zag ik geen chromatische aberratie of coma.”

terry donnelly sony alpha 7RM3 aanlegplaatsen in liverpool die in de avond in blauw licht baden

© Terry Donnelly | Sony α7R III + FE 20mm f/1.8 G | 30s @ f/22, ISO 100

“Ik maak graag onconventionele portretopnamen met een groothoeklens, dus ik was benieuwd wat het effect zou zijn van een groot diafragma. Voor dit portret heb ik de lens helemaal opengezet en ik vind de zachte bokeh prachtig.”
terry donnelly sony alpha 9 groothoekportret van een model met felroze lippenstift en piercings

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 20mm f/1.8 G | 1/640s @ f/1.8, ISO 400

Het compacte ontwerp beschikt over twee AA-elementen (advanced aspherical) en drie elementen van ED-glas (extra-low dispersion), waardoor beelden zelfs bij f/1.8 van rand tot rand scherp zijn. De twee lineaire XD-motors (extreme dynamic) zorgen bovendien voor snelle, nauwkeurige en stille automatische scherpstelling, zowel voor stills als voor videobeelden.

Ilhan Eroglu

“Als ik landschapsfoto’s maak bij weinig licht, vind ik scherptediepte heel belangrijk. Wat me opviel, is dat het midden en de achtergrond haarscherp bleven als ik op een afstandje van het object voor me stond, zelfs bij f/1.8. Hierdoor kon ik de ISO zo laag mogelijk houden en hoefde ik nog steeds geen lange sluitertijden te gebruiken.”

ilhan eroglu sony alpha 7RM3 gondels op een rij onder een straatlantaarn met het san marcoplein in de verte

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 20mm f/1.8 G | 1/8s @ f/1.8, ISO 250

“Ik was ook benieuwd hoe de lens het samen met mijn Alpha 6600 zou doen. Het resultaat: geweldig scherpe randen met minimale vervorming. En dat voor zo'n brede lens.”
ilhan eroglu sony alpha 6600 uitzicht op het canal grande vanaf de rialtobrug in venetië

© Ilhan Eroglu | Sony α6600 + FE 20mm f/1.8 G | 30s @ f/7.1, ISO 100

“Ik ben ook heel blij met de hoogwaardige constructie. Deze lens doet me denken aan een van mijn favorieten: de 24 mm f/1.4 G Master. Ik heb wat videobeelden gemaakt met de 20 mm en ik was vooral blij dat ik het klikken van de handmatig instelbare diafragmaring kon uitschakelen, net als bij de 24 mm. Als je stil wilt fotograferen, is dat een groot voordeel. Ook de vrijwel geluidsloze autofocus was een leuk extraatje. Als ik naar het totale plaatje kijk, kan ik zeggen dat de lens bij het handmatig schieten van foto’s en videobeelden een goede balans vormt met zowel de Alpha 6600 als de 7R III.”

Albert Dros

“Op de paar dagen dat ik de lens mocht uitproberen, was het slecht weer in mijn thuisstad Amsterdam. Jammer, want ik wilde proberen de sterrenhemel te fotograferen. Toch ben ik een aantal avonden naar buiten gegaan en ondanks de regen heb ik de lens flink op de proef gesteld. Hij werd een paar keer nat, maar zelfs toen bleef hij het perfect doen!”

albert dros sony alpha 7RM4 groothoekclose-up van een bloem in de avond

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 1/100s @ f/1.8, ISO 100

“Het shot hierboven is gemaakt met de minimale scherpstelafstand en ik was met name onder de indruk van de perfect ronde bokeh die bij f/1.8 ontstond. Veel van mijn groothoekfoto's van landschappen zijn gemaakt met f/11 of kleiner, maar ik vond het heel leuk om met de geringe scherptediepte van deze lens te spelen.”
albert dros sony alpha 7RM4 breed shot binnen in een moderne bibliotheek

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 2s @ f/11, ISO 100

“Ik wilde wat foto’s van binnenhuisarchitectuur maken, dus ik nam de lens mee naar het Eemhuis, een bibliotheek in Amersfoort. Als ik hem instel op f/11, blijft het hele frame haarscherp en als ik de foto tot aan het midden bijsnijd, kan ik nog steeds de tijdschrifttitels lezen.”

albert dros sony alpha 7RM4 twee sony alpha 7RM3-camera's naast elkaar met FE-lenzen van 20 mm en 24 mm erop

20mm f/1.8 G vs. 24mm f/1.4 G Master

Ole C. Salomonsen

“Ik werk veel in het donker, want ik fotografeer vaak het noorderlicht en de sterren. Daarom ben ik gek op primelenzen en dan het liefst snelle. Wat ik door de jaren heen heb gemerkt tijdens het vele testen van lenzen, is dat snelle groothoeklenzen vaak vervorming en vignettering opleveren. Bij veel lenzen worden de randen onscherp als het midden van het frame scherp is.”

ole c salomonsen sony alpha 7RM4 paarsig noorderlicht boven een besneeuwde berg in het noorse tromsø

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 15s @ f/1.8, ISO 800

“De Sony FE 24 mm f/1.4 GM is een van mijn favoriete lenzen omdat hij geweldige resultaten levert als ik hem helemaal openzet. Als ik sterren in de hoek van het frame plaats, blijven ze rond en worden ze niet banaanvormig! Meestal gebruik ik een bredere lens, dus ik was heel enthousiast toen ik hoorde dat ik de 20 mm mocht uitproberen. Ik had maar een paar dagen de tijd en het winterweer in Tromsø is de afgelopen tijd verschrikkelijk, maar het is me toch gelukt om hem mee te nemen naar een paar van mijn favoriete locaties.”

ole c salomonsen sony alpha 7RM4 dansend noorderlicht boven een besneeuwde berg in het noorse tromsø

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 15s @ f/2.8, ISO 1600

“Mijn eerste indruk van deze lens is geweldig. Het hele frame wordt haarscherp, ook als ik de lens instel op f/1.8. Ik hou van de 24 mm, maar de kortere brandpuntsafstand van deze lens maakt soms echt het verschil.”

“Ik denk dat dit vanaf nu mijn favoriete lens wordt voor het fotograferen van de aurora borealis. Ik ben erg onder de indruk.”

Uitgelichte producten

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

U hebt u geabonneerd