uros podoglar sony alpha 7RM2 fietser in de sneeuw

De wereld ligt aan uw voeten

Uroš Podlogar

“Soms heb ik waanzinnige ideeën! Zoals fietsen in de sneeuw of het beklimmen van een bevroren waterval”

Indrukwekkende landschappen zijn prachtig, maar voor Uroš Podlogar is het fotograferen van mensen die onvoorstelbare dingen doen op ongewone plekken wat zijn foto's naar een hoger niveau brengt.

Uroš is al zijn hele leven een liefhebber van buitenactiviteiten, “Ik hou van wandelingen in de natuur en extreme locaties. Ik was altijd al een sportieve jongen, ik deed veel aan fietsen en klimmen, en toen combineerde ik alles met mijn fotografie”.

uros podoglar sony alpha 7RM2 klimmers op een berghelling

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/640s @ f/5.0, ISO 50

Door de combinatie van extreme landschappen en menselijke inspanning maken de foto's van Uroš zoveel indruk. Door mensen in de natuur weer te geven krijg je als toeschouwer een idee van schaalgrootte en het geeft de locatie een krachtige en adembenemende boost, zodat het veel meer wordt dan alleen een prachtig landschap.

“Als ik alleen de natuurlijke wereld fotografeer, hebben de foto's weinig impact op mij.” zegt Uroš. Klimmers, skiërs en mountainbikers komen geregeld voor in zijn werk, maar de opnames komen niet zomaar tot stand, er kunnen maanden en soms jaren van planning aan voorafgaan.

uros podoglar sony alpha 7RM2 klimmer aan de zijkant van een ijzige berg

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/100s @ f/4.0, ISO 50

“Ik wachtte al drie jaar op het moment dat die waterval koud genoeg was om te bevriezen. Ik vond een klimmer die bereid was om de waterval te beklimmen en toen hadden we slechts twee dagen. We zaten te wachten, te wachten, te wachten op het juiste moment en uiteindelijk namen we de foto.”
uros podlogar sony alpha 7RM2 kanoër op een ijzige rivier

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/4.0, ISO 125

Uroš maakt vooral gebruik van de Sony α7R III, waarbij hij het dynamisch bereik noemt als voornaamste reden. Als het op lenzen aankomt is zijn favoriet de FE 16-35mm f/4 ZA voor zijn werk met groothoekperspectief.

“Ik werk vaak in de vroege ochtend en soms bij zonsondergang. Zelfs in deze omstandigheden met weinig licht stelt het dynamisch bereik van mijn camera me in staat om alle lichte delen met een hoog contrast vast te leggen evenals details in schaduw”.
uros podoglar sony alpha 7RM2 fietser op een bergweg

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1600s @ f/4.0, ISO 320

Als het gaat om actiebeelden is een andere belangrijke eigenschap uiteraard de snelle continue automatische scherpstelling en 10 fps burstopnamesnelheid. “De continue automatische scherpstelling is cruciaal in mijn vakgebied. Het stelt me echt in staat om alle sporten vast te leggen die ik fotografeer.”

uros podoglar sony alpha 7RM2 camera in waterdichte behuizing op een boot

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/500s @ f/4.0, ISO 50

Als actieve sporter en het feit dat hij de bewegingen van de atleten begrijpt, evenals het landschap, heeft Uroš beter inzicht in hoe hij het beeld het best kan vastleggen.

“Betrokkenheid bij de sport maakt een groot verschil. Het zorgt ervoor dat je dingen ziet of kan voorstellen en je kunt een verhaal bedenken in je hoofd. Je ziet dingen anders dan iemand die er geen ervaring mee heeft of die niet betrokken is bij de sport, iemand die daar alleen staat en foto's maakt”
uros podoglar sony alpha 7RM2 vrouw in yogahouding bovenop een berg

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/320s @ f/6.3, ISO 50

En waar haalt Uroš steeds nieuwe inspiratie vandaan? ‘Ik laat me inspireren door buitengewone dingen uit het dagelijks leven’

Uitgelichte producten

Uroš Podlogar

Uroš Podlogar | Slovenië

"Het is geen werk. Het is een passie. Of eigenlijk: het is liefde. Ga op zoek naar dat wat je het gevoel geeft dat je echt leeft, waar je hart sneller van gaat kloppen. En ga er dan volledig voor."

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd