frank doorhof sony alpha 7RM3 korrelige zwart-witfoto van een dame die haar hoofd schudt en waarbij de helft van haar gezicht met haar wordt bedekt

Beweging op een hoger niveau

Frank Doorhof

“In mijn werk zit altijd een beetje beweging”, zegt mode- en celebrityfotograaf Frank Doorhof. “Soms is het de subtiele vorm van een hand die beweging suggereert of een bepaalde pose die voor een kromme lijn zorgt… Ik houd van dat soort vloeiende lijnen. Ik kan bijvoorbeeld heel blij worden van een shot waarin het model een beetje met haar haar speelt!”

Beweging, hoe (on)opvallend ook, vormt de essentiële energie in elke foto die Frank maakt. Hij weet dat die beweging juist ook zorgt voor meer contact met de kijker, omdat de aandacht ernaartoe wordt getrokken net zoals we instinctief beweging, krachtige kleuren of patronen opmerken.

frank doorhof sony alpha 7RM3 dame in een rode geruite blouse schudt haar hoofd en zwaait met haar armen

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/11, ISO 400

“Ik ben altijd op zoek naar die flow,” zegt hij, “ook als de beweging niet groot en opvallend is. Voor de kijker is een dynamischere foto namelijk altijd interessanter.”

Frank benut niet alleen de natuurlijke bewegingen van degene die hij fotografeert, maar gebruikt ook voorwerpen en fysieke effecten om dynamische energie aan zijn foto’s toe te voegen. Hij vertelt: “Als je je erin verdiept, zijn er zo veel opties. Water, rook en poeder zijn geweldig en ik gebruik ook lange jurken en sjaals met een windmachine op de turbostand of juist subtiel blazend… Je kunt op zo veel manieren beweging toevoegen. Als je je creativiteit de vrije loop laat, is alles mogelijk.”

frank doorhof sony alpha 7RM4 dame in een zwarte jurk houdt een zweepje over haar schouder terwijl ze een sprongetje maakt

© Frank Doorhof | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/11, ISO 400

De instinctieve aantrekkingskracht van beweging wordt weerspiegeld in de manier waarop je hem vastlegt, vindt Frank. Je moet draadkrachtig optreden om het juiste moment te vinden in een draai of sprong. “Als je beweging vastlegt, is elk shot anders en kun je nooit twee keer precies hetzelfde resultaat behalen. Het kan heel frustrerend zijn als je het perfecte shot maakt, maar bijvoorbeeld de gezichtsuitdrukking van het model of de positie van een hand niet helemaal klopt. Je kunt natuurlijk wel twee foto’s samenvoegen, maar ik ben zo’n fotograaf die de foto al op de camera voor 99% wil laten kloppen. Die uitdaging motiveert je om jezelf te blijven verbeteren.”

De snelheid van de Sony α7R IV helpt Frank daadkrachtig te handelen. Deze camera biedt de kwaliteit van middenformaat in combinatie met de snelheid van een sportcamera. “We hebben Hensel-studioflitsers die de 10 fps van de α7R IV kunnen bijhouden, maar ik heb vooral veel aan de optie voor afzonderlijke frames en het snelle reactievermogen van de camera”, legt hij uit. “Ik heb beide methoden heel vaak uitgeprobeerd en gebruik toch liever mijn eigen timing. Het perfecte moment kan binnen een paar microseconden voorbij zijn, dus de reactietijd van de camera is cruciaal.”

frank doorhof sony alpha 7RM3 dame in een zwarte outfit draait een rondje terwijl ze van achteren door een spotlight wordt verlicht

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/11, ISO 200

Frank gebruikt bijna altijd een flitser. Die zorgt ervoor dat de contouren in zijn shots haarscherp worden. Hij gebruikt hiervoor geen ultrasnelle sluitertijden. Frank legt uit: “Mensen verwarren dit vaak. In de studio of als ik met stroboscopen werk, is het de flitsduur die de beweging stilzet. Als je binnen fotografeert en de camera instelt op f/16 en 1/125 seconde, met een ISO-waarde van 100, levert dat waarschijnlijk een zwart beeld op. Maar als je de flitser gebruikt met diezelfde instellingen (uiteraard nadat je een lichtmeting hebt gedaan), zie je het model wel en worden de contouren mooi gedefinieerd dankzij de snelle flits. Hierdoor kun je ook met een sluitertijd van een seconde hetzelfde resultaat bereiken.”

Controle over de sluitertijd is wel essentieel voor werk waarbij Frank een flitser met langzame synchronisatie gebruikt. Deze techniek wordt ook wel ‘shutter dragging’ genoemd. Hierbij worden draaiende bewegingen en scherp gedefinieerde subjecten gecombineerd tot een dromerige of chaotische mix van kleuren en vormen. Frank vertelt: “Soms experimenteer ik met langzamere sluitertijden en instellingen die het beschikbare licht vasthouden in combinatie met de flitser. Ik heb een voorkeur voor shots waarin de beweging is stilgezet en de contouren haarscherp zijn, maar met ‘shutter dragging’ kun je ook prachtige dingen maken. Het is een heel persoonlijke stijl en leuk om mee te experimenteren, bijvoorbeeld door zoomeffecten toe te voegen of de camera te bewegen. Met deze techniek krijg je wel veel foto’s die het net niet zijn, maar heb vertrouwen: als je dat ene perfecte shot maakt, heb je echt een te gek plaatje!”

frank doorhof sony alpha 7RM3 foto met meervoudige belichting van een dame in een paarse jurk die haar hoofd schudt

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 4s @ f/16, ISO 100

Voor zijn snelle shots met flitser gebruikt Frank voornamelijk de vooraf ingestelde scherpstelling op de α7R IV met het middelste scherpstelpunt, samen met de AF-modus voor afzonderlijke shots. Hij legt uit: “Ik laat het model springen en doordat ik vooral kleinere diafragma’s gebruik, heb ik wat speelruimte qua beweging.”

Voor andere shots, bijvoorbeeld in de openlucht, komen vooral de eye-AF en ISO-prestaties van de α7R IV goed van pas.

“Een van de dingen die ik heel fijn vind aan het Sony-systeem, is dat de Sony α7R IV en α9 het zelfs goed doen als ik continue focus moet combineren met flits. Ze maken mijn werk zo veel makkelijker.”
frank doorhof sony alpha 7RM3 stilstaand beeld van een dame met een vurige uitstraling en een starende blik met waterdruppels op de achtergrond

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/11, ISO 200

Uiteindelijk heeft beweging, in welke vorm dan ook, van opvallende scherpte tot fascinerende onscherpte, altijd centraal gestaan in zijn werk. Hij zegt tot slot: “Al vanaf het begin draait modefotografie voor mij om meer dan alleen mooie gezichten. Ik wil dat mijn foto’s impact maken.”

Uitgelichte producten

Frank Doorhof

Frank Doorhof | Netherlands

"Waarom zou je doen alsof, als je het kunt maken?"

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd