man in pak die op een heuvel aan het strand staat

Perfecte portretten met de Alpha 7R IV

Kenton Thatcher

Kenton Thatcher is een toonaangevende reclame- en portretfotograaf die ruim 18 jaar in het vak zit. Kenton komt oorspronkelijk uit Londen en woont nu in Lissabon. Hij staat bekend om zijn iconische foto’s en unieke talent om zijn onderwerpen van over de hele wereld te inspireren en krachtig vast te leggen.

kenton thatcher sony alpha 7RM4 dame die in een soepelvallende jurk door de lucht springt

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/3200s @ f/6.3, ISO 320

“Ik ben niet echt technisch onderlegd”, biecht de professionele reclamefotograaf op. “Ik wil gewoon mijn werk doen als fotograaf, maar ik houd wel van innovaties. En ik fotografeer nu lang genoeg om te weten wanneer iets indrukwekkend is. Daarom was ik ook erg enthousiast toen ik de α7R IV voor het eerst mocht testen.”

Terugdenkend aan een project waar hij onlangs met de α7R IV aan werkte, vervolgt Kenton: “Reclame is soms een beetje een showtje, dus toen ik voor dit recente project portretten schoot – en wist waartoe de sensor van de α7R IV in staat is – besloot ik een iets groter frame dan normaal te gebruiken. Zo hadden we meer keuze voor de achtergrond. Het hoofd van het model nam maar ongeveer een derde van het frame in, maar toen ik inzoomde op haar oog en de klant de kwaliteit liet zien, vielen er wel een paar monden open van verbazing.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 dame met lange dreadlocks die haar hoofd schudt en lacht

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/4.0, ISO 100

Kenton zegt dat de mate van detail die de sensor met 61 megapixels van de α7R IV biedt, de camera in dezelfde kwaliteitsklasse plaatst als middelgrote camera’s, maar dan met talloze extra voordelen, voornamelijk wat betreft snelheid.

Hij legt uit: “Begrijp me niet verkeerd. Ik heb jarenlang middelgrote camera’s gebruikt en die zijn bijvoorbeeld perfect voor statischer werk in de studio. Maar met een middelgrote camera heb je vaak een fractie van een seconde vertraging, waardoor je even de verbinding met het subject kwijtraakt, en dat heb je met de α7R IV niet.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 zwart-witportret van een dame voor de spiegel

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/200s @ f/2.0, ISO 100

“Je kunt met 35mm-camera's zo veel meer doen vanwege de snelheid en de brede inzetbaarheid”, vervolgt Kenton. “De combinatie van een geweldige resolutie en de snelheid van de α7R IV betekent een echte doorbraak voor dit type camera. Vroeger wilde ik bij sommige 35mm-camera's met een lagere resolutie altijd weten wat de uiteindelijke indeling werd, hoe de foto werd gebruikt en hoe de foto werd bijgesneden, zodat ik klanten de maximale resolutie kon bieden. Nu hoef ik me daar niet meer druk over te maken, want de α7R IV biedt je zo veel meer flexibiliteit.”

Kenton maakt steeds meer foto’s met de ‘lifestyle’-look waar veel klanten om vragen. Hij vertelt dat hij dit alleen kan doordat de α7R IV hem mogelijkheden biedt waaraan middelgrote camera’s niet kunnen tippen.

Kenton legt uit: “Fotografie is trendgevoelig. In de afgelopen vijf of zes jaar is lifestyle heel populair geworden. Niet alleen in de reclamewereld, maar ook voor bruiloften en portretfoto’s. Er is veel vraag naar omgevingsportretten met beweging en een geringe scherptediepte. Die combinatie was voorheen erg lastig en shots werden vaak onscherp, maar de Real-Time Eye AF van de α7R IV heeft daarin een groot verschil gemaakt. De camera is zo goed in scherpstellen en de focus vasthouden dat ik gewoon kan rondrennen met degene die ik fotografeer. In een aantal van deze foto’s schiet ik met 10 fps en in volledige resolutie. Ze draaide haar hoofd en ik miste niet één shot. Deze camerafunctie verandert je manier van fotograferen volledig.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 dame in een blauwe jurk die op een strand voor de camera poseert

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 125

Hoewel Kenton en zijn klanten onder de indruk zijn van de technische aspecten van de α7R IV, maakt de hanteerbaarheid van een camera vaak het verschil voor fotografen. Ook op dat vlak stelt de α7R IV niet teleur.

“Er zijn een paar handige veranderingen doorgevoerd ten opzichte van de α7R III”, legt Kenton uit. “Neem bijvoorbeeld de grip. Die ziet er ongeveer hetzelfde uit als bij de III, maar ligt veel prettiger in de hand. En ik fotografeer ook graag met de verticale grip. Die biedt een uitstekende balans en ook genoeg stevigheid met een grote lens, zoals de Sony 70-200 mm f/2.8 GM.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 portret van een dame wier haar door de wind naar achteren wordt geblazen

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/400s @ f/2.2, ISO 200

Kenton heeft ook veel profijt van de mogelijkheid om menu’s te personaliseren.

Hij legt uit: “De camera heeft zo veel functies. Ik stel hem zo in dat alleen mijn meestgebruikte functies in het menu staan, waardoor ik op een veel intuïtievere manier kan werken. Het is heel belangrijk om snel te kunnen werken en je moet niet te veel hoeven na te denken over wat je doet. Het is net als autorijden. Als je net leert rijden, ben je je bewust van de momenten waarop je van de eerste naar de tweede en de derde versnelling schakelt, maar na een tijdje denk je daar niet meer over na. Zo moet het met een camera ook voelen, en dat doet het met de α7R IV.”

Uitgelichte producten

Kenton Thatcher

Kenton Thatcher | Portugal

"Fotografie is mijn middel om te communiceren. Ik heb zoveel meer over het leven geleerd door een camera op te pakken en naar de verhalen van mijn subject te luisteren dan door boeken te lezen, maar ja, ik ben dan ook dyslectisch."

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd