aleksandra szmigiel met haar sony alpha 9II en een 600 mm g master-lens

Ongeëvenaard: sport fotograferen met de α9 II

Diego Souto en Aleksandra Szmigiel

Er is slechts een handjevol professionele fotografen dat de nieuwe Sony α9 II vóór de officiële lancering heeft weten te bemachtigen.

Sportfotografen Aleksandra Szmigiel uit Warschau en Diego Souto uit Madrid zijn twee van de gelukkigen. Hoewel ze de camera pas een paar weken hebben, heeft de Sony α9 II hun werkwijze nu al flink beïnvloed. Het maakt binnen de zeer competitieve wereld van de sportfotografie een groot verschil als jouw foto's als eerste binnenkomen en dit kan mede bepalen of je ze wel of niet verkoopt. Dankzij de nieuwe functies van de α9 II hebben Aleksandra en Diego nu al een stapje voor op andere fotografen die DSLR-camera's gebruiken.

aleksandra szmigiel met haar sony alpha 9II en een 600 mm g master-lens

“De Sony α9 II is een flinke stap voor Sony en voor sportfotografen”, zegt Aleksandra. “Hij is perfect voor fotografen die hun foto's snel naar een editor moeten sturen en het is een volwaardig apparaat voor professionals.” Als voormalig hardloopster op middellange afstanden heeft Aleksandra haar plek gevonden in het fotograferen van atletiek, met name in het Europese Diamond League-circuit. Voor haar is de Sony α9 nu al een revolutionaire camera.

“Een van de redenen waarom ik gek ben op deze nieuwe camera, is dat hij zo licht is”, legt ze uit. “Ik kan de lens van 400 mm zonder monopod gebruiken. Dat werkt voor mij het makkelijkst.”

Je vindt Diego Souto meestal naast het voetbalveld. “Voetballers maken onvoorspelbare bewegingen”, vertelt hij. “Daarom is de α9 II de beste keuze. Dankzij het snelle AF-systeem maakt het niet uit of een speler plotseling draait of van richting verandert, want de AF volgt wel. En dankzij de sluitertijd van 20 fps weet ik zeker dat alle 20 foto's scherp zullen zijn. Het draait allemaal om keuzemogelijkheden. Ik kan uit deze shots precies het gewenste moment kiezen. Fotografen die een DSLR-camera gebruiken, krijgen misschien een paar foto's die net niet scherp zijn. Die kunnen ze dan niet gebruiken. Maar misschien zit daar nou net wel het moment tussen dat ze wilden laten zien.”

diego souto sony alpha 9II speler van real madrid die tijdens een sprong de bal schopt © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Diego is niet alleen blij met de keuzemogelijkheden. Hij kan met deze camera ook veel makkelijker de foto's nemen die hij nodig heeft. “Voorheen, toen ik nog een DSLR gebruikte,” vertelt hij ons, “twijfelde ik of alle shots wel scherp zouden zijn, maar nu heb ik vertrouwen in het resultaat. Daardoor kan ik me op andere zaken richten, zoals de compositie, de achtergrond of wat de speler doet, maar hoef ik me nooit druk te maken over de scherpte. Hierdoor kan ik creatiever werken en dat is van onschatbare waarde.”

diego souto sony alpha 9II voetballer springt omhoog om de bal te koppen terwijl een andere speler hem probeert te tackelen © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 8000

De α9 II lijkt met zijn sensor met 24 miljoen pixels en de opnamesnelheid van 20 fps erg overeen te komen met de α9, maar hoe klein de verschillen ook lijken: voor sportfotografen zijn ze enorm. De nieuwe mechanische sluiter is twee keer zo snel, waardoor je bij het gebruik ervan foto's met 10 fps kunt maken. Beide SD-kaartingangen zijn nu compatibel met UHS-II en de processor is sneller, wat de camera als geheel krachtiger maakt. Ook aan de buitenkant zijn een paar veranderingen te zien waar gebruikers blij mee zullen zijn, waaronder verbeterde weerbestendige afdichting en afdekking van de aansluitingen.

diego souto sony alpha 9II twee voetballers die hun best doen om de bal in hun bezit te krijgen © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Diego heeft het verschil in de ergonomie van de camera al opgemerkt. “De knoppen van de α9 II liggen dieper en voelen zachter aan,” legt hij uit, “waardoor de camera nog makkelijker te bedienen is, vooral als je handschoenen aanhebt. En hoewel het gewicht van de camera vrijwel hetzelfde is, voelt hij vanwege de balans en grip veel lichter.”

De opties voor bestandsoverdracht zijn misschien wel de belangrijkste functies van de α9 II waar zowel Aleksandra als Diego al profijt van heeft gehad. Je kunt beelden dankzij de ingebouwde 1000BASE-T-ethernetverbinding en wifi-frequenties van 2,4 en 5 GHz sneller dan ooit overdragen via FTP. Daarnaast is het nu mogelijk om spraaktags toe te voegen aan foto's.

“Ik kan nu een knop op de camera zo instellen dat een foto rechtstreeks via FTP naar mijn persbureau wordt gestuurd”, zegt Aleksandra. “Dat is zo handig. Als fotograaf die voor een bureau werkt, moet ik foto's snel opsturen voor publicatie, dus voor mensen zoals ik is dit echt een grote stap vooruit.”
diego souto sony alpha 9 basketbalspeler in de lucht die probeert te voorkomen dat zijn tegenstander scoort © Diego Souto | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1600

De nieuwe functies hebben een enorme impact gehad op Diego's werk. “Toen ik zag dat Sony spraaktags had geïmplementeerd, wist ik dat deze camera een succes zou zijn”, zegt hij. “Dan zijn er ook nog de wifi-frequentie van 5 GHz en de 1000BASE-T-ethernetpoort, en ik heb bovendien geen externe apparaten nodig. Hierdoor is de camera alles wat ik nodig heb! In mijn werkveld is het een enorm voordeel om foto's eerder dan de rest online te krijgen. Kijkend naar het hele plaatje, met de snelle AF, de opnamesnelheid, de stille sluiter en de opties voor bestandsoverdracht, is dit gewoon de beste allroundcamera voor sportfotografen. Ik neem hem volgend jaar zeker mee naar de Olympische Zomerspelen in Tokio.”

Uitgelichte producten

Aleksandra Szmigiel

Aleksandra Szmigiel | Poland

"Ik praat niet veel, maar vertel liever verhalen met mijn foto's"

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd